Anders Gozzi och Roger Melin.
Nyheter

De har tagit AIK ur krisen: ”Många ifrågasatte varför man skulle ha sina spelare här”

ANNONS

För ett år sedan var AIK en klubb på ruinens brant i den absoluta botten av Hockeyallsvenskan. Efter ett nervpirrande kval och ett ekonomiskt stålbad går klubben mot en ny vår. Roger Melins och Anders Gozzis återkomst till Gnaget har inneburit ett lyft – både organisatoriskt och sportsligt.
– Det är lugn och ro runt klubben. Det finns en organisation, ett kansli och ett stort leende när man kliver in här med en vd i spetsen och allt vad det är. Det här formar också grabbarna i laget, säger Gozzi när hockeysverige.se sätter sig ned med honom och Melin.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Förra säsongen var AIK nära att åka ur Hockeyallsvenskan, alltså gå samma grymma öde till mötes som Södertälje SK. Nu lyckades klubben hålla sig kvar, men problemen försvann inte för det. Efter säsongen försvann mer eller mindre hela organisationen ut genom en bakdörr. In för att ta över AIK kom två trotjänare med ett stort hjärta för klubben, Roger Melin och Anders Gozzi. En duo som 2010 var med och tog upp AIK till elitserien.

Nu har AIK blivit ett topplag i Hockeyallsvenskan och det är inte alldeles otänkbart att vi till nästa säsong får återuppleva derbyn mellan systerklubbarna AIK och Djurgården i SHL. Men vad är det som fått klubben att resa sig ur askan? Hockeysverige.se reste till Hovet för en pratstund med firma Gozzi/Melin. När vi sätter oss ner i fikarummet utanför AIK:s omklädningsrum för att invänta att Melin ska bli klar med ytterligare en intervju kommer AIK:s mål- och poängkung Malte Strömwall ner. Han berättar att han verkligen trivs i det AIK han kommit till inför den här säsongen.

När Roger Melin och Anders Gozzi är på plats frågar vi hur mycket dom båda följde AIK:s stökiga fjolårssäsong.
– Jag jobbade som scout för Winnipeg så jag var här några gånger. På så vis följde jag AIK på distans. Med allt som hände och skrevs i media gick det inte att undgå var som hände, säger Anders Gozzi.

Ni är två killar med stora AIK-hjärtan, beskriv era känslor kring den här turbulensen.
– Det var jobbigt, säger Roger Melin med en besvärad min och fortsätter:
– Det jag framför allt tyckte var jobbigt var när det blev skriverier i tidningarna och ett negativt tjafs. Det är aldrig bra samtidigt tyckte jag att det var lite jobbigt när klubben hade lite ekonomiska problem som gjorde att dom hamnade lite i onåd.
Gozzi:
– Det är en sak att det går dåligt rent sportsligt och att det då skrivs lite grann, men det var så mycket runt om som var extremt. Det var något som jag blev illa berörd över. Tråkigt helt enkelt. Det var kaos och mycket som inte stod rätt till. Jag upplevde att det var mycket rubriker i tidningarna som inte handlade om sporten.

Fick ni redan då känslan att här ville ni in och hjälpa till den här säsongen?
Gozzi:
– Nej, det kan jag inte säga. Det där är en lång resa. Man får en förfrågan. Sedan blir det att man funderar och det går en tid. Under säsongen var det inte att jag tänkte så. Det var mer när jag fick en lite mer konkret fråga om jag ville in igen.
Melin:
– Det är ingenting man går och funderar på. Jag tyckte bara att det var lite jobbigt med allting, tabellplacering och så vidare. Under säsongen pratade jag en del med Stefan Persson (målvaktstränare) han var riktigt illa däran ett tag, skrattar Melin och fortsätter:
– Han hade det jobbigt och jag tyckte synd om honom. Annars är det, som sagt var, ingenting man funderar på innan det blir något konkret att ta på.


Foto: Ronnie Rönnkvist

 

”DET VAR KANSKE LITE RISKFYLLT…”

Trots att AIK hade haft en mycket turbulent säsong och många i organisationen lämnade klubben valde Anders Gozzi och Roger Melin att tacka ja till en återkomst.
Melin:
– I det läget var det kanske lite riskfyllt eftersom klubben fortfarande var lite på obestånd ekonomiskt…

Det fanns väl knappt något lag kvar heller?
Melin:
– Nej, men det visste man ändå att när vi kom till rätta med allt och fick möjligheten att sitta ner så skulle vi få ihop ett lag. Det var jag ganska övertygad om. Givetvis var det viktigt att Anders kom med och att det BLEV som det blev med allting. Gozzi och jag hade pratats vid så vi visste bägge två var vi stod i det här. Sedan kunde vi bara hoppas att det skulle bli så.

Var det en förutsättning att ni båda skulle vara här om ni skulle ta er an jobbet?
Melin:
– Svårt att säga…
Gozzi:
– I alla fall för min del var valet mycket lättare när jag visste att Roger skulle vara här och huvudansvarig.
Melin:
– Jag hade en stark förväntan och förhoppning på att det skulle bli så att Anders skulle vara med. Sedan kunde man givetvis inte ställa det som krav.

En av Anders Gozzis uppgifter i AIK har varit och är att få nya spelare till klubben. Ett jobb som borde vara ganska tufft med tanke på förra säsongen.
– Nu är det inte svårt eftersom vi kommit en bit och allt känns positivt. Nu är det lättare att prata med både sponsorer och spelare.
– I somras var det väldiga frågetecken. Många agenter ställde raka och bra frågor, är det här möjligt, kommer det här gå, hur ser ekonomin ut, kommer ni fixa det här och så vidare. Det var många som ifrågasatte varför man skulle ha sina spelare här eftersom det hade varit en turbulent säsong.

Det går väl då inte bara att svara ”ja, det fixar vi”?
– Nej, men det kanske blev mer legalt när jag och Roger klev in, att det kanske fanns en trygghet och sanning i det här. Kanske en trovärdighet som hjälpte till jämfört med hur det skulle varit om det kom in två helt nya och som inte hade varit i AIK tidigare.

När ni valde att bygga årets lag, hur mycket tittade ni på det lag ni byggde 2009/10 som gick upp i elitserien?
Gozzi:
– Det är väl i stort samma tänk i det hela utifrån hur vi ser på hockey. Utifrån det bygger vi laget och hur vi vill spela.
Melin:
– Jag tror att det är ganska lika tänk, precis som Anders säger. Det är enormt viktigt att man i ledarstaben drar åt samma håll och att man tänker hockey och ledarskap på samma sätt. Det är en jäkla viktig detalj.

Nu var inte ni båda med förra säsongen, men vad är det som gjort att AIK förvandlats från ett bottenlag till topplag i Hockeyallsvenskan?
Gozzi:
– Jag tror att det finns flera orsaker till det. Dels att det är lugn och ro runt klubben. Det finns en organisation, ett kansli och ett stort leende när man kliver in här med en vd i spetsen och allt vad det är. Det här formar också grabbarna i laget. Finns det en organisation som trivs och jobbar bra framåt samtidigt som det finns en framtid så är det nog också en anledning.
– Dels är det viktigt att man köper sin roll. Nu vet jag inte hur det var förra säsongen och jag kan bara utgå från årets säsong. Det börjar sätta sig mer och mer, vilka är i boxplay, vilka är powerplayspelare, vilka spelar tre mot fem, vilka spelar fem mot tre. När det är vedertaget att man köper rollerna så blir det inga gnissel i sådana led i stället för att vi skulle ha fem gubbar som är tjuriga för att man inte går spela powerplay. Då hade det blivit ett missnöje i truppen som jag inte tycker finns i dag.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DET ÄR MYCKET POSITIVT SOM HÄNDER VARJE VECKA”

Förra säsongen darrade nästan luften av oro när AIK spelade matcher eller tränade. I dag upplever både Anders Gozzi och Roger Melin att det finns en arbetsro kring klubben och laget.
– Det tycker jag. Det har vi skapat oss själva genom att vi ligger där vi ligger. Vi visste inte var vi stod i början av serien, men sedan är det så att segrar ger ett självförtroende och en boost i positiv riktning. Här nere har vi skapat ett lugn, men det är samma sak även i den övriga organisationen med var vi är på väg och var vi står någonstans. (Lars) Ekholmer som är lagledare är även ekonomichef och har järnkoll på siffrorna, hur vi ligger till in på minsta öret egentligen, vilket jag tycker är jättebra. Den uppföljningen rent ekonomiskt har inte funnits förut och något jag har saknat, säger Gozzi.

Roger, känner du arbetsro som coach i dagens AIK?
– Ja, det gör jag verkligen. Jag känner att det är lugn och ro överhuvudtaget samtidigt som det är mycket positivt som händer varje vecka. Det känns som vi är på väg mot något bra.

Trots att AIK i dag tycks ha en mycket stabil stomme i laget plockade man nyligen ”hem” Stefan Johansson från Örebro. Men om det kommer bli några ytterligare nyförvärv under säsongen är inget som tränarduon i radarn just nu.
Gozzi:
– I det stora hela är vi ganska trygga med de spelare vi har. Många av spelarna har vuxit och gjort det väldigt, väldigt bra så här långt. Sedan kan vi inte säga att vi ska ha eller inte ska ha eftersom det händer så mycket under säsongen. Jag menar att skulle det bli en spelare ledig som vi känner att den här killen skulle vi vilja växa med även under kommande år så kan det bli att han kommer hit. Man ska aldrig säga att nu är dörren stängd. Sedan är det en ekonomi i det hela. Där kämpar vi samtidigt som supportrarna samlar in pengar och så vidare. Det är på den nivå vi är idag och också ganska begränsade.
Melin:
– Men skulle (Sidney) Crosby öppna en dörr så…

Öppnar du plånboken då också?
– Haha…

Roger, du har haft SHL-lag under flera säsonger nu. Är det ”bara” att kliva ner och bli coach i Hockeyallsvenskan och ta med sig SHL-spelet dit?
– Nej, men det är samma jobb. Det är människor vi jobbar med och det spelar egentligen ingen roll på vilken nivå det är. Även om du tränar ett division 3-lag så är det samma tänk och du ska behandla människor på samma sätt. Sedan är det givetvis skillnad på pengar och kanske drivkraft. Ju högre upp man kommer är det ofta lite mer egotrippat för att man har pengar framför ögonen hela tiden.

Blir det rent av bättre sammanhållning i ett lag på den här nivån?
– Många gånger är det så.

Hockeymässigt, är det lika effektivt att spela sarg ut i Hockeyallsvenskan som det är i SHL?
– Spelmässigt, tycker jag, är SHL-lagen lite mer mogna i sitt spel och värderar situationer lite hårdare. Samtidigt är man lite mer organiserade och det blir också mindre misstag där än vad det blir i Hockeyallsvenskan.
– Här är det lite mer energi och egentligen också mer kreativitet, men man tar också lite sämre beslut ibland.

Just nu ligger AIK tvåa i Hockeyallsvenskan, vågar ni ens tänka tanken redan i dag att ni kan komma att hamna i en allsvensk final?
Melin:
– Självklart! Varför ska man tänka mindre när man är där man är? Samtidigt är det viktigaste att vi utvecklas och blir bättre. Att alla individer har en drivkraft att vilja bli bättre hela tiden. Då blir vi bättre som lag också. Självklart vill vi komma så högt upp som möjligt.
Gozzi:
– Jag har egentligen samma svar. Det är viktigaste är vad vi gör alla vardagar och hur vi jobbar. Alla måste förstå att det är ett hårt jobb som krävs för att behålla positionen och att ta sig ännu högre. Precis som Roger säger så vill vi ligga så högt upp som möjligt. Vi tävlar ju och alla i laget gillar ju att tävla, så det är inga konstigheter med det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL