Andreas Johansson
SHL

”Jag känner en stark samhörighet med Modo och människorna här”

ANNONS

Tränarbytet gav en kortvarig effekt. Efter ett par starka insatser är Modo tillbaka i förlorarspåret och avslutade med att förlora fyra raka matcher inför juluppehållet. Nye tränaren Andreas Johansson har en hel del att jobba med på sin nya arbetsplats, men känner redan stor trivsel i Ångermanland.
– Jag känner en stark samhörighet med Modo och människorna här, säger han till hockeysverige.se.

I november konstaterade ledningen i Modo att Larry Huras inte var rätt man för att leda laget i SHL. Laget låg näst sist i tabellen med endast Karlskrona efter sig. In kom i stället Andreas Johansson och hans kompis från HV71 Fredrik Olausson. Klubben hoppades på att duon skulle kunna driva på laget på ett bättre sätt. Spelat har också lyft, men trots det uteblir den blixtrande poängskörden. Modo ligger fortfarande näst sist och i den senaste omgången vann nykomlingen Malmö i Fjällräven Center med 5-2. 

Andreas Johansson kom till Modo från en ganska tuff tillvaro förra säsongen i HV71 där han blev ifrågasatt både internt och externt. Just därför kan man fundera kring varför han ändå valde att ta sig an ytterligare en tuff utmaning där han mer eller mindre måste lyckas få ordning på Örnsköldsvikslagets styrkor.
– Tuff tillvaro? För det första är det så att vara tränare. Det vet man redan mär man ger sig in i det här. Tankarna när jag gick in i just det här jobbet var att det är ett fruktansvärt kul jobb. Sedan känner jag en stark samhörighet med Modo och flera av människorna här uppe. Jag känner också att det finns en otrolig utvecklingspotential här. Alla dom sakerna tillsammans gjorde att det var ett enkelt beslut att ta, säger Andreas Johansson när hockeysverige.se når honom.

Triggade inte den här ganska häftiga och även svåra utmaningen lite extra?
– Jo, exakt. När jag säger att det finns mycket potential här så menar jag att en del i utmaningen är att försöka få fram den. Utmaningen är också ganska stor på grund av att det varit lite knackigt under några år samtidigt som jag ser att möjligheterna finns här.
– Det här är en plats som andas hockey och jag vet att man talar mycket om talangerna som fanns här förr. Men det finns jättemycket talang här fortfarande. Just nu sitter jag och tittar när J18 och J20 tränar tillsammans och ser på många av dessa talanger.
– Nu har vi en färdplan, vad vi ska göra och hur vi ska göra det. Den resan är jäkligt häftig och det är också vad det lite handlar om, alltså resan att göra.


Foto: Bildbyrån/Robbin Norgren

”VI ÄR NOGA MED ATT INTE ANVÄNDA OSS AV URSÄKTER”

Det Modo Andreas Johansson kom till i november hade inte riktigt den mentala hälsan på topp efter alla motgångar i inledningen av säsongen.
– Killarna har varit fantastiska och det har inte varit något gnäll i gruppen. När man byter tränare så kanske man studsar upp lite som spelare, man vill visa sig och så vidare.
– Det är bra killar och en bra grupp, men det är klart att situationen med en massa tuffa förluster alltid sätter sina spår. Det går aldrig att komma ifrån.

Vilka förändringar på och kanske framför allt vid sidan av isen var det första du och Fredrik Olausson gjorde då ni kom på plats?
– Egentligen var det att jobba med den filosofi som jag, Fredrik Olausson och Modo ville ha helt enkelt. Spelet vi vill spela är lite annorlunda och det kommer att ta tid att bli så aggressiva fullt ut som jag vill att vi ska vara.   
– Det är samma filosofi som med Södertälje och samma som jag körde med HV71. Det handlar om att ha bra träningar, bra kvalité, noggrannhet och hålla varandra ansvariga för det vi gör. Både jag och Fredrik är väldigt noga med att vi inte använder oss av ursäkter eller att vi ska tycka synd om oss själva. Vi är priviligierade som får hålla på med det vi älskar. Det ska man känna som spelare också. Utefter det sätter man ramarna. Sedan har grabbarna varit med och sätta upp värdegrunder för hur vi ska stå för och hur vi ska agera helt enkelt. Det är alltid en bra start, men vad det är stannar inom laget.

Känner du att effekten av era förändringar har blivit vad du önskat så här långt?
– Nej, vi har förlorat för många matcher för att jag på något sätt skulle vara nöjd. Vi fick ändå en snabb effekt som höll i sig ganska länge. I nio matcher av tolv har vi faktiskt i långa perioder av matcherna spelat en hockey som jag vill att vi ska spela. Vi har varit med i dom matcherna.
– Även om vi fick stryk med Örebro hemma med 5-0 så gjorde dom mål på tamejfan varje skott som dom sköt. Samtidigt sköt vi 42 skott utan att få till något mål. Men i matcherna innan brejket och framför allt i dubbelmötena med Malmö har vi av någon anledning inte kommit upp i arbetskapacitet samtidigt som vi heller inte gör sakerna rätt. Om det beror på anspänningen eller vad det nu handlar om är jättesvårt att svara på, säger Andreas Johansson som ändå ser positivt på framtiden för det här laget:
– Jag är inte nöjd, men jag ser vad killarna kan och jag har tålamod och vet att man måste ha det med tanke på hur säsongen har varit för den här gruppen.


Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”GÖR VI BRA RESULTAT KOMMER FOLK ATT STÖTTA OSS”

Andreas Johansson känner inte heller någon stress över tabelläget ännu.
– Nej, det gör faktiskt inte det. Jag tycker att det är lite för tidigt för att vara stressad över det redan nu. Vi är i en process där vi ska jobba varje dag för att bli bättre. Vi försöker inte tänka utanför den processen.
– Jag tror otroligt hårt på den här gruppen eftersom jag har sett vad dom kan göra. Jag tror att när vi blir lite bättre tränade som grupp, har lite bättre koll på systemet och vad vi ska göra kommer vi börja vinna våra matcher och ta dom poäng som kommer att räcka för oss.

Upplever du att ni tränare och spelare får den arbetsro i hockeytokiga ”Ö-vik” som behövs i det här läget?
– Ja, det tycker jag. Klart att folk på stan pratar. Vissa är glada, vissa är arga medan vissa är mer kritiska. På något sätt är det så som livet är. När du dessutom bor i en stad som Ö-vik där hockeyn engagerar och människor bryr sig är det där något som vi är rätt coola med. Det är ingenting att hetsa upp sig för. Vi kan bara fokusera på det vi ska göra på isen.
– Spelar vi bra och gör bra resultat så kommer folk att stötta oss. Gör vi inte det så blir det tvärtom. Det är en ganska enkel matematik.

Andreas Johansson känner även att han, tränarteamet och laget får en bra backup av sportchefsduon Per Svartvadet och Peter Forsberg.
– Jag känner en väldigt bra backup. Jag och Fredrik har sajnat lite längre kontrakt samtidigt som det är Peter och ”Perra” som gått i bräschen för det här, att vi ska göra det här tillsammans med dom. Det finns, som jag sa, en process i det här, något vi ska göra över en längre period. Det här vi en plan för.
– Vi har ett otroligt stöd från klubben för det vi vill driva igenom som tränare. Samtidigt vet ”Perra” och Peter vilka tränare dom har tagit in. Dom vet hur vi vill träna och vilken typ av karaktärer vi vill ha i laget. Där har vi fullt stöd.

Du hade Fredrik Stillman som assisterande coach i HV71, saknar du inte honom?
– Fredrik Stillman saknar jag alltid. Han är en fantastisk kille och en duktig tränare. Jag vet att han gör ett kanonjobb borta i Vladivostok (KHL). Jag håller kontakten med honom och saknar honom gör jag absolut.

Modo spelar sin nästa match i SHL den 26 december då laget reser ner till Växjö för match. Vad laget kommer jobba med fram till dess är Andreas Johansson glasklar över.
– Åkstyrka, åkstyrka, åkstyrka… Det kommer bli väldigt mycket jobba, jobba, jobba med intensiv åkning. Utöver det kommer vi vila lite mer än normalt.
– För killarna kommer det bli lite hårdare träning än vad dom är vana vid, men det kommer också bli mer vila för att dom ska kunna återhämta sig. Det här tror vi kommer ge en jättebra effekt när vi börjar spela igen. Sedan ska vi också ha jäkligt kul dom här dagarna, njuta av julen och ta hand om varandra. Det får inte bli krystat utan vi måste även kunna leva och må bra i nuet, avslutar Andreas Johansson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch