Per-Ragnar Bergqvist.
Nyheter

Efter allt elände – nu ser Leksand ljuset i tunneln: ”Vänt något som inte fungerade till något riktigt bra”

ANNONS

Spelare som har kommit och gått, sparkade tränare, ekonomiskt tumult, dåliga resultat och nu senast en vd och en vice vd som lämnar sina poster. Det har stormat ordentligt i Leksand efter förra säsongens degradering till Hockeyallsvenskan. Efter allt mörker skönjer styrelseledamoten Per-Ragnar Bergkvist äntligen ljus i slutet av tunneln.
– Vi har vänt något som inte fungerade som vi ville i början till något som är riktigt bra nu, säger Bergkvist till hockeysverige.se.

Inför årets säsong talades det i Leksandsled om att det nu skulle bli en kontinuitet i klubben. Det fanns en stark kärna och ledning som nu skulle få jobba i lugn för att ro för att utveckla det man har.

Så hette det då. I dag ser verkligheten helt annorlunda ut.

För sedan dess har Leksands IF valt att byta en sportchef mot tre nya, byta två tränare mot tre nya, åtta nya spelare har kommit in i laget, sju har lämnat (Inklusive lån ut och in) och nu senast sade vd:n Kjell Kruse och vice vd:n Tore Jobs upp sig.

Per-Ragnar Bergkvist, styrelseledamot och tillika en av två sportsligt ansvariga i Leksands styrelse tillsammans med Johan Hedberg, är den första att erkänna att saker och ting inte gått enligt planerna.
– Jag väljer att kommentera den sportsliga ruljansen och det är naturligtvis ingen optimal situation där. Å andra sidan kan man välja att se det så att sportsligt, där vi bytt tränare i laget och att vi bytt till ett sportråd i stället för sportchef, tycker jag att vi kommit ur det på ett väldigt bra sätt.
– Jag tycker att vi är på rätt väg och jag ser det mer som att vi har hanterat en situation som vi inte hade räknat med på ett bra sätt. Klart att det här inte var något vi hade räknat med, framför allt inte att behöva byta tränare.

Det ansträngda tabelläget har givetvis legat till grund för förändringarna.
– För två och en halv vecka sedan låg vi på 14:e plats i Hockeyallsvenskan och hade fram dess tagit i snitt 1,1 poäng per match. Då får man lov att tänka om även om man hade sagt något annat i augusti, eller rättare sagt att vi sagt att vi skulle försöka ha kontinuitet. Här lämnades vi inget val sportsligt, tyvärr.

Hur ser du på själva truppen som Leksand ställde på benen i september?
– Det har tagit tid för laget att lära känna varandra eftersom det är många nya spelare. Men framför allt har det tagit tid för dig, mig, publik och omgivning att inse att det här faktiskt är ett nytt Leksand där vi bara hade en handfull killar kvar från förra säsongen.
– Jag väljer att se det som att vi utvecklats bra med tanke på vad som skett senaste tiden i Leksand. Egentligen kanske det inte är så konstigt att det gick lite tyngre i början och att man nu fått det att lossna lite grann.
– Möjligen underskattade vi allihop problematiken kring ett lag som består av till 75-80 procent nya spelare. Det vi såg mot Vita Hästen senast var ett lag som spelar bra över tre perioder och slog Hockeyallsvenskans formstarkaste lag. Vi har vänt något som inte fungerade som vi ville i början till något som är riktigt bra nu.

Sportrådet: Karlberg, Siik och Jax. Foto: Ronnie Rönnkvist

SPORTCHEF BLEV SPORTRÅD: ”MÅSTE GÖRAS AV FLERA PERSONER”

Tore Jobs var sportchef i Leksand när truppen sattes i september. Nu har han fått kliva åt sidan till förmån för tre killar, Mikael Karlberg, Fredrik Jax och Christer Siik, som ska göra hans jobb.
– Redan i somras eller höstas när vi gjorde den sportsliga analysen såg vi att det fanns styrkor och möjligheter i vår egen juniororganisation. Vi hade också hot i form av ett komplext jobb som endast en person skulle göra som sportchef i den här föreningen. Samtidigt ställer vi som styrelse krav att det är många andra saker som ska fungera och utvecklas också parallellt med A-laget, damlaget, juniorlag och så vidare.
– Vi såg ganska tidigt att vi måste hitta en struktur som Leksands IF äger arbetssättet i. På samma sätt som man har ett affärssystem på jobbet som inte någon kan ta med sig när man slutar. Det måste finnas ett tydligt arbetssätt om någon ur exempelvis nuvarande sportrådet skulle välja att kliva av till nästa år. Strukturen och arbetssättet måste då ägas av Leksands IF för att det ska kunna bli hållbart i längden och för att vi ska kunna fasa in juniorerna.

Givetvis går Per-Ragnar Bergkvist tankar till då tidigare sportchefen Tommy Salo valde att lämna jobbet efter en het konflikt med klubbens vd Kjell Kruse.
– Om man har en sportchef, oavsett hur skicklig han är, som har ett eget arbetssätt och telefonbok, rätt vad är så går hans kontrakt tid ut eller han försvinner av en eller annan anledning. Då står vi lite på ruta noll igen.
– Det här kände vi att Leksand måste komma ifrån. Då växte det fram att det här jobbet måste göras av flera olika personer och dom med olika specialkompetenser. Dom här personerna måste jobba transparent med olika delar av föreningen. Nu har vi sagt att vi ska ha ett sportråd och dom håller på att sätta strukturen för hur vi ska jobba framåt. Det är för riskabelt att hänga upp det på bara en person oavsett hur skicklig han är.
– Tommy Salo gjorde ett heroiskt jobb under en period i Leksand. Han fick laget att nå sportsliga framgångar. Sedan kom det in störningar, oavsett vad för sorts störningar eller om det var rätt eller fel, och helt plötsligt är den personen borta. Då utbryter det lite oro och man måste helt enkelt börja om igen. Så kan vi inte ha det framåt. Nu tål vi att en person väljer att sluta eller att vi förstärker eller tar bort någon på någon position, men att vi ändå kan jobba vidare på samma sätt.

Kan du redan nu se någon effekt av den här förändringen?
– Det tycker jag att man kan göra. Tom Hedberg är naturligtvis ett lysande exempel. Helt plötsligt har vi en junior som kan spela sitt eget spel som han spelade i juniorerna i Hockeyallsvenskan och det fungerar.
– Något annat som är väldigt positivt är att effekten av dom tre tillsammans blivit ännu bättre än vad vi vågat hoppas på. Jag tänker då på Fredrik Jax engagemang, kontaktnät och snabba fötter ute i spelarmarknaden. Micke Karlberg hockeyöga, hockeykunnande och känsla för spelarna, vem som passar in och så vidare har vi redan sett effekt av. Sedan har vi Christer Siik med sin erfarenhet från sitt område.
– Framför allt utmanar dom här tre personerna varandra på ett bra sätt. Dom ställer krav på varandra och ifrågasätter på ett bra sätt samtidigt som det finns ett bra driv i resonemanget.


Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

Hur involverade är du och Johan Hedberg i själva rekryteringen av spelare och ledare?
– Det är vi inte alls inblandade i. Vår funktion är att tänka ur ett föreningsperspektiv och vi tänker främst långsiktigt. Till exempel har vi sagt att vi måste implementera ett scoutingprogram i föreningen. Ett program som Leksands IF ska äga informationen i. Vi måste även ha en organisation som består av fler än en eller två personer som scoutar spelare. Det här ska göras på ett sätt som gagnar Leksand IF över tid. Det har Johan och jag sagt att det bara ska införas och fixas, vilket det här nya sportrådet har gjort samtidigt som det här är en miljö som Fredrik Jax är van att jobba i.
– Vi är tvungna att bli mer noggranna i scouting eftersom vi inte har samma ekonomiska kostym som tidigare där vi kan reparera saker som inte blivit vad man hade hoppats på. Då är det här programmet ett bra verktyg samtidigt som det är så här som många lag redan jobbar och som många andra lag också troligen kommer att jobba framåt.
– Sedan har Johan och jag drivit på hårt att vi vill ha en tydlig rapport från sportrådet vilken ishockey Leksand ska spelat framåt och vilken typ av spelare vi ska ha och vad vi kan förvänta oss där. Det är viktig att vi i föreningen har en kravbild och förväntan som stämmer med möjligheterna.
– Johan och jag har kontakt på telefon två till tre gånger om dagen och varje morgon när jag vaknar har jag ett sms från honom om hans tankar att utveckla Leksands IF. Det här gör att vi hela tiden driver på sportrådet samtidigt som sportrådet hela tiden driver på oss. Jag tror att det är hälsosamt för klubben både i nutid och på sikt.

Det bästa seniorlaget i Leksand IF är damlaget. Förra säsongen lotsade Jens Nielsen laget till semifinal, vilket är det bästa som klubbens damlag någonsin har presterat. Till den här säsongen har Christer Sjöberg tagit över som tränare och framgången fortsätter. Just nu ligger laget fyra i Riksserien. Just damhockeyn ser Per-Ragnar Bergkvist som något viktigt att fortsätta utveckla och något som det finns mycket att jobba på inom föreningen.
– Damhockeyn är viktig. Vi håller på att arbeta om vision 2019. Där är damlaget ett av flera viktiga ben. Vi har sagt att vi framöver ska ha ett damlag som tillhör topp fem i Riksserien. Likväl som vi på herrsidan har sagt att vi ska spela kvalserien varje säsong fram till 2019 och senast då göra en riktad satsning mot SHL.

Hur ser du på damlagets verksamhet i dag?
– Med små medel, stort engagemang och oerhörd glädje har dom gjort fantastiska resultat senaste tre säsongerna. Det är min uppfattning.
– Jag har inte sett jättemycket damhockey tidigare, men den här och förra säsongen har jag sett ett antal matcher och jag är imponerad över resultaten tjejerna gör. Leksand tillhör trots allt toppskiktet i Sverige vilket jag tycker är jättekul.
– Den här framgången beror såklart på engagerade duktiga människor i och kring verksamheten. Men det är samma sak där, vi behöver ha en struktur framåt i det också så vi säkerställer det här. Vi är på den sportsliga nivån vi vill vara, men naturligtvis måste vi göra hemläxan där också. Vad är det som gjort att vi är där vi är och vad är det för faktorer som krävs för att vi ska vara kvar som topplag i Riksserien?
– Vad jag förstår är ett stort problem att få hit spelare i en tidig ålder, så att säga. Det gäller att man även där är noggrann så vi får hit spelare vi vill ha till hockeygymnasiet och som verkligen har ambitionen att sedan spela i Leksands damlag.

Det är jul strax och herrlaget har börjat klättra i tabellen och damlaget går bra, får du och Leksands IF nu arbetsro över julhelgen?
– Nej, det tror jag inte, skrattar Per-Ragnar Bergqvist och fortsätter:
– Det kan möjligtvis vara så att man somnar lite lättare på kvällarna samtidigt som man har kortare perioder under dagarna och kvällarna som känns lättare. Men arbetsro får vi inte. Vi har jättemycket arbete kvar att göra. Man kan väl säga att vi fått en sportslig syreficka där vi inte har kniven på stupen länge och som vi får leva i en stund.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan