Lars Johansson.
SHL

Tackar slutspelssuccén för den här säsongens framgång: ”Jag fick ett kvitto på vad som funkade”

ANNONS

Han fick sitt stora genombrott på högsta nivå när han storspelade under vårens slutspel. Nu har Lars Johansson byggt vidare på succén, och varit en av SHL:s allra främsta målvakter under hösten.
– Jag fick ett kvitto på vad som funkade för mig personligen, säger Frölundamålvakten till hockeysverige.se.

Många trodde att Linus Fernström skulle bli Roger Rönnbergs målvaktsval i förra säsongens slutspel. Men Lars Johansson visade tidigt att det inte skulle finnas någon som helst anledning att flytta honom från kassen. Efter två stabila säsonger i Frölunda fick målvakten sitt definitiva genombrott när han tog laget till semifinal med sitt strålande spel.

Johan Gustafsson

Johan Gustafsson.

Men trots Johanssons succé valde Frölunda att satsa hårt på att förstärka målvaktssidan när den så meriterade Johan Gustafsson plockades in. På upptaktsträffen inför säsongen hyllade ”JG” sin nye målvaktskollega i en intervju med hockeysverige.se.
– Lasse är fantastiskt bra och gjorde det otroligt bra i slutspelet, så jag tror det kan bli en kamp mellan oss på varje träning. Förhoppningsvis kan det utveckla oss båda, sa han då.

Lars Johansson knäcktes inte av Frölundas stjärnvärvning, utan såg det i stället som en utmaning att få kämpa om speltiden med en Tre Kronor-meriterad målvakt.
– Jag blev absolut inte besviken när de plockade in Johan. Jag hade hela tiden en bra dialog med ledningen, så jag förstod vilka tankar de skulle ha. Och nu har jag varit här två säsonger redan, så jag vet hur Roger (Rönnberg) tänker. Han vill ha en konkurrenssituation mellan målvakterna för att få en tävling fram till målsnöret när slutspelet börjar.
– Sen gäller det att ta chansen när du får den där också. Där släpps det här systemet med att båda ska få spela, utan är du hetast får du spela.

Kände du någon extra press att prestera bra, i och med att de plockade in honom?
– Nej, jag såg det bara som en extra sporre egentligen. Jag har känt ett stort förtroende från ledningen, så jag behövde egentligen aldrig fundera över eller tveka kring hur de kände.

BB150210BB206

Roger Rönnberg.

Och faktum är att Lars Johansson överglänst stjärnvärvningen. Han har fortfarande inte förlorat någon match han startat, och det är få spelare i Frölunda som imponerar mer. Trots det har Roger Rönnberg fortsatt på sitt tidigare koncept och matchat målvakterna lika mycket.
– Vissa perioder är det klart att man önskar att man skulle få spela mer, absolut. Både jag och ”JG” vill spela varje match. Samtidigt skulle jag säga att det är det här systemet som gjort att det gått så pass bra.
– Du får en bra inställning till varje match du spelar i stället. Spelar du mer så kanske du slappnar av på något annat i stället, kanske fysen eller något sånt.

28-åringen har sedan SM-slutspelet i våras varit en av SHL:s allra främsta målvakter. Och att slutspelssuccén var viktig för honom är ingenting han hymlar om.
– Jag har egentligen inlett säsongen där jag avslutade den förra. Där fick jag ett kvitto på vad som funkade för mig, och som var bra för mig personligen. Det gav mig också en hel del självförtroende. Det blev som ett bevis för att jag håller på den här nivån.
– Efter det har jag fått vara skadefri hela tiden, och känt en stor trygghet i mitt spel. Nu har ”JG” kommit in och sporrat mig och lyft mitt spel ännu mer. Jag har fått in mer vinnarskalle över att ha fått träna med honom.

Ishockey, SHL, Fršlunda - VŠxjš

Att Lars Johansson känner av ett stort förtroende från ledningen trots den ”bristande” speltiden, och att han trivs i klubben, är tydligt. Tidigare i veckan förlängde han sitt kontrakt med topplaget över de två kommande åren. Att vänta in eventuella erbjudanden från utlandet var inte ett alternativ.
– Nej, det var faktiskt en självklarhet att stanna. Jag kände det i ett tidigt skede. Både jag och familjen trivs väldigt bra så det kommer bara vara roligt att få vara kvar här.
– Dessutom har vi ett riktigt bra lag, som alltid kommer satsa på att vinna SM-guld. Så just nu fanns det inga tankar på att prova på att spela utomlands, i alla fall.

När hockeysverige när målvakten är han hemma hos familjen i Mora. Frölunda får inget juluppehåll likt de flesta andra lagen, utan spelar match mot Malmö redan på tisdag. Vid vinst där får man fira jul som serieledare, trots en något vikande formkurva. Lagets närmast osannolika inledning på säsongen har gett dem en given topplacering vid slutet av säsongen.
– Inte ens jag kunde tro att det skulle gå så bra som det gjorde i början. Det har egentligen hållit i sig fram tills nu, tycker jag. Ofta åker man på något bottennapp i alla fall, men vi har faktiskt inte gjort det. Sen är det klar att det är svårare när man möter lag för andra gången. Då har de lite mer koll på hur de ska agera.

Är det skönt att få ”slippa” juluppehållet nu när det rullar på så bra, eller hade ni behövt vilan?
– Det är klart att det hade varit skönt att få ett längre uppehåll nu över julen, samtidigt får vi en match nu utan att det hinner gå allt för lång tid. Det blir nog bra.
– Framför allt har det varit bra för oss med den träningsperiod vi har fått nu. Det finns absolut en del saker vi kan förbättra i spelet, så det har bara gjort oss gott.

Om vi fokuserar på det positiva, vad har ni gjort bra den här säsongen jämfört med tidigare?
– Jag skulle säga att det är så enkelt som att vi fått utdelning för vårt spel nu. Vi har varit väldigt bra tidigare säsonger också, och dominerat många matcher, men inte fått utdelning. Om vi gjorde två mål per match då så har vi gjort tre eller fyra mål (ungefär 3,1) per match nu, känns det som.
– Vi är effektivare nu. Vi går rakare på mål och har många målfarliga spelare som verkligen fått utdelning.

Vinner Frölunda mot Malmö på tisdag får man fira jul som serieledare. Pressen att vara guldfavoriter är ingenting dom stör Lars Johansson.
– Jag tror vi kan klara det. Vi har själva satt som mål att vi ska vara där, och vi är inte nöjda med att vara tvåa eller trea. Ju längre tid vi får leda serien och leva med pressen, desto starkare kommer vi att bli.
– Det är många bra lag i den här ligan, men det blir bara en härlig utmaning om vi börjar ses som favoriter.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL