PUBLIKFAVORIT. Med sin teknik och sitt spelsinne har Dmytro Timashov blivit en svensk publikfavorit på JVM.
Toronto

Nu är ”Dima” ingen doldis längre: ”Alla kanske inte hade så bra koll på mig”

ANNONS

Dmytro Timashov har fått en flygande start på JVM. De två inledande matcherna har resulterat i två mål och två assist, vilket ger en delad tredjeplats i poängligan. Men trots hypen inför turneringen och succén nu kan ”Dima” kanske ses som en liten doldis på svensk mark?
– De flesta grabbarna här har ju spelat i SHL och HockeyAllsvenskan. Alla kollar ju på SHL, det är den största ligan, och då vet man lite mer om spelarna, berättar Timashov för SvenskaFans under tisdagen.

HELSINGFORS (SVENSKAFANS.COM)
– Nu när jag är i Kanada har alla kanske inte så bra koll på mig, men det blir kanske lite bättre efter den här turneringen. Jag kör så hårt jag kan så får det bli som det blir, fortsätter han.

Vardagen spenderas alltså i juniorhockeyn i Kanada, närmare bestämt i Quebec Remparts. Även där har poängen trillat in i stadig takt – och faktum är att Timashov slog svenskarnas poängrekord i CHL förra säsongen. Med 90 inspelade poäng tog han sig förbi André Burakovskys tidigare rekordnotering på 87 poäng.
– Det kändes skönt att slå det rekordet, men det var inte så mycket fokus på det under säsongen. Jag fick veta efteråt att jag hade slagit det. Det är kul att slå rekord – det är sådant jag älskar att göra, förklarar Timashov.

Hemma i Sverige blev det mestadels juniorhockey för Timashov, i Djurgården och Modo. Han fick spela några seniormatcher här och där, men valde alltså att ta klivet över Atlanten.
– Det är lite mer proffsigt i Kanada, med allt runtomkring. Det är mycket mer folk på matcherna, vi har ju 12-14 000 på varje match och varenda match går på TV. Det är lite mini-NHL, som alla kallar det. Det är ju mindre rink också och mer förberedande för NHL, berättar Timashov.
– Jag tycker att det bara har gått åt det positiva hållet för mig. Det är ju i NHL jag vill spela och då blir den mindre rinken ett bra alternativ för mig. Jag har fått mycket förtroende av tränaren där. Då får man bra självförtroende och kan prestera bättre. Tränaren gör ganska mycket för en spelare, fortsätter han.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”SPELSINNET HAR JAG JU, DET ÄR BARA ATT BLI STARKARE”

I framtiden hoppas alltså Timashov på NHL-spel, och då blir det – i alla fall i dagsläget – i Toronto. Just Maple Leafs har flera intressanta framtidsspelare i sin talangpool, bland annat William Nylander och Mitch Marner, men det förefaller inte alls omöjligt att man kan ha fyndat med Timashov i femterundan 2015.
– Just nu har jag inte så jättemycket kontakt med Toronto, men det var mycket när jag skrev mitt kontrakt och de har önskat mig lycka till i JVM. De sa att de skulle kolla mycket, berättar Timashov.
– Det är ingenting som är bestämt. Det gäller bara att bli lite starkare och kämpa vidare. Spelsinnet har jag ju, så det är bara att bli starkare, säger han om framtiden.

Inledningen på JVM 2016 har alltså varit succéartad för Dmytro Timashov. I matchen mot Schweiz bildade han kedja med bröderna William och Alexander Nylander, och efter Williams skada klev Rasmus Asplund in på hans plats.
– Jag spelar bra med min femma. Vi har bra snurr i hörnen och det funkar riktigt bra med dem. William är ju äldre och driver lite mer i femman, men samtidigt gör Asplund det riktigt bra också, säger Timashov.
– Jag får ju fortfarande vara lika kreativ och så, men jag får ta lite mer ansvar nu när jag spelar med två yngre grabbar. Spelar jag med veteraner så blir det lite lugnare, skrattar Timashov när han jämför de båda kedjorna.


Rasmus Asplund, Dmytro Timashov och Alex Nylander bildar kedja.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”VI HAR KOMMIT IHOP BRA SOM LAG”

Några specifika instruktioner har Rikard Grönborg inte delat ut efter omkastningarna i kedjorna.
– Vi ska fortsätta vara kreativa, vi ska bara fortsätta som vi gör. Vi ska försöka bidra med offensiven. Det är det som vår kedja står för.

Det svenska laget gick in i turneringen som en av förhandsfavoriterna – och hittills har man visat en hel del som backar upp de förväntningarna. Storsegern mot Schweiz gav gott hopp om framför allt offensiven och segern mot USA gav gott hopp om framför allt defensiven i allmänhet, och Linus Söderström i synnerhet.
– Vi har kommit ihop bra som ett lag, vi vinner som ett lag och alla accepterar sina roller, även om de är stjärnor där hemma. Alla kommer bara hit och gör sitt jobb hundra procent, förklarar Timashov de inledande segrarna.

Nu väntar närmast Danmark under onsdagen innan Kanada avslutar gruppspelet under nyårsafton. Vägen mot gruppseger ligger öppen för det svenska laget, men då krävs det till att börja med en seger mot Danmark.
– Vi tänker en dag i taget, så mot Danmark i morgon ska vi bara fortsätta jobba på bra, spela som ett lag och vinna, förklarar Timashov.
– Vi känner dem lite bättre nu, så nu vet vi hur vi ska spela mot dem. Spelar vi på samma sätt som i träningsmatchen ska det nog gå bra, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL