VILL GÅ I BRORSANS FOTSPÅR. Alexander Nylanders dröm är att bli draftad av Toronto Maple Leafs.
Toronto

Drömmer om en återförening med storebror på JVM – och i NHL: ”Vill bli draftad av Toronto”

ANNONS

Den tidiga skada spräckte åtminstone temporärt drömmen om JVM-spel tillsammans med storebror William Nylander. Men Alexander Nylander har inte gett upp hoppet. Nu drömmer han om en återförening med William längre fram i turneringen – men även i NHL.
– Att blir draftad av Toronto är ju drömmen, det är ju det jag vill, säger Alexander Nylander till hockeysverige.se.

HELSINGFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han var en av de stora överraskningarna i JVM-truppen från början. Men två matcher in i turneringen och fem poäng senare är Alexander Nylander tillsammans med målvaktsesset Linus Söderström det stora utropstecknet för svensk del i turneringen.

Nylander, 17, inledde JVM med fyra assist mot Schweiz i premiären och blev sedan enda målskytten i nagelbitaren till thriller när USA besegrades härom dagen.

För Mississauga Steelheads-forwarden kan den tidiga JVM-succén bli värdefull på flera sätt. Nylander var redan inför JVM högt rankad inför NHL-draften i sommar. Nu har han stärkt sin aktie ytterligare.
– Det är klart att det här hjälper mig inför draften. Det är väldigt mycket scouter här, så det är bra. Gör man bra ifrån sig här kan man kanske gå högre i draften, säger han till hockeysverige.se.

En av anledningarna till att Alexander Nylander valde att lämna AIK för spel i juniorligan OHL var att han insåg att han skulle få bättre exponering bland NHL-scouterna om han flyttade till Kanada.
– Jag var där och spelade U17-VM i Sarnia i fjol och då fick jag lite känsla för hur det var att spela i Kanada. Hittills är jag jättenöjd med beslutet att flytta dit och jag tycker att det har varit riktigt kul att spela i OHL.
– Någon match vi spelade var det 35 scouter på läktaren, så det är klart att exponeringen blir större. Jag tror det kan hjälpa mig lite grann. Om man inte spelar i SHL så får man nog fler ögon på sig när man spelar där. Juniorhockeyn är väldigt stor i Kanada.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TROR PÅ JVM-COMEBACK FRÅN BRORSAN

Inför JVM har Nylander varit rankad strax utanför topp fem i draften av viss och strax utanför topp tio av andra. Själv försöker han inte att ta rankingarna på för stort allvar.
– Jag hoppas mest på att göra så bra ifrån mig som jag bara kan och visa att jag är tillräckligt bra för att gå högt i draften. Det är det jag försöker visa. Sedan vill jag visa att jag kanske kan spela i NHL redan nästa år eller året efter det.

Hur viktigt skulle det vara att gå tidigare än storebror som valdes som åttonde spelare av Toronto?
– Det är klart att det skulle vara kul, men det är ingenting jag tänker på. Jag vill bara gå så högt som möjligt, men blir jag draftad av Williams lag skulle det vara en dröm och mycket roligare än att gå tidigare än honom. Att blir draftad av Toronto är ju drömmen, det är ju det jag vill.

Ja, nu har ni ju inte fått spela tillsammans så mycket här som det var tänkt på grund av hans skada…
– Nej, det var väldigt trist, men det ser ändå bra ut för brorsan. Jag bor ju ihop med honom och han mår bra, så det är positivt. Jag tror och hoppas att han kommer att kunna spela senare i turneringen och att vi får spela någon av matcherna ihop. Det var riktigt kul den lilla tiden vi fick tillsammans innan han blev skadad.

Ska Alexander Nylander draftas av Toronto Maple Leafs behöver han sannolikt göra ett riktigt bra JVM. Maple Leafs tillhör NHL:s sämsta lag den här säsongen och kommer med stor sannolikhet att välja väldigt tidigt i första rundan vid sommarens draft i Buffalo.
– Jag har pratat med en Maple Leafs-scout en gång. Vi var tre spelare i laget som snackade med honom och han ställde frågor om det mesta. Men så har det varit med de flesta scouterna man har träffat den här säsongen.

Toronto har sedan gamle storspelaren Brendan Shanahan blev president i allt större grad satsat på spelskicklighet och hockey-IQ framför muskler och storlek. På så vis skulle Alexander Nylander passa bra in i klubbens nya tänk.
– Det hoppas man kanske. I senaste draften tog de sådana spelare som (Mitch) Marner, (Jeremy) Bracco och ”Dima” (Dmytro Timashov) och det är ju väldigt spelskickliga killar, så jag hoppas ju att man har en chans där också.

Du var med på WIlliams draft i Philadelphia i fjol och har följt hans resa på nära håll. Hur viktigt är det att ha upplevt det?
– Det var riktigt kul och lärorikt. Man var där inne i arenan och när de skulle kalla upp första laget kände man sig nervöst och spänd. Sedan minns jag att det var väldigt kul att han blev draftad av Toronto och all uppmärksamhet som blev efteråt. Det var en häftig dag.
– Det hjälper mig mycket att han har gått igenom allt. Är det något jag undrar kan jag bara fråga. Det hjälper mig väldigt mycket.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL