Adrian Kempe.
Nyheter

Gruppsegern säkrad – Juniorkronorna spelade ut Danmark

Mål efter 13 sekunder. Sedan gick luften ur JVM-mötet mellan Sverige och Danmark. Juniorkronorna avfärdade enkelt danskarna med 5-0 och säkrade segern i grupp A – redan innan morgondagens möte med Kanada.

HELSINGFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Adrian Kempes genomåkning och rappa avslut i bortre krysset efter 13 sekunder blev på sätt och vis både början och slutet på Juniorkronornas möte med Danmark. Matchen nådde efter det aldrig några större höjder. Svenskarna gjorde vad som krävdes och tog en enkel 5-0-seger efter att ha kontrollerat händelserna från början till slut.

Gustav Forsling introducerade sig i turneringen genom att skjuta 2-0 i powerplay med ett blixtrande direktskott från blålinjen efter passning från Jakob Forsbacka Karlsson. Oskar Lindblom, som hade assist på öppningsmålet, fixade 3-0 genom att styra in Adam Ollas Mattssons backskott.

William Lagesson blev målskytt i den tredje perioden genom att snärta in fyran bakom Växjömålvakten Thomas Lillie. Alexander Nylander hann också bli målskytt när han läckert gjorde bort Lillie och lyfte in 5-0 efter Rasmus Asplunds fina framspelning.

I målet gjorde Felix Sandström sin första JVM-start och fick en synnerligen lugn resa mot nollan. Danmark sköt nämligen bara nio (!) skott på mål under hela matchen.

Sverige – Danmark 5-0 (2-0, 1-0, 2-0)
Första perioden:
1-0 (0.13) Adrian Kempe (Oskar Lindblom), 2-0 (10.22) Gustav Forsling (Jakob Forsbacka Karlsson) spel fem mot fyra.
Andra perioden: 3-0 (17.17) Oskar Lindblom (Axel Holmström, Adam Ollas Mattsson).
Tredje perioden: 4-0 (10.02) William Lagesson (Christoffer Ehn, Jens Lööke), 5-0 (15.55) Alexander Nylander (Rasmus Asplund, Jacob Larsson).
Skott: 48-9 (14-2, 23-4, 11-3).