Nyheter

Sviten lever och frodas – 36 raka gruppspelssegrar för Juniorkronorna

31 december 2006 förlorade Juniorkronorna senast en gruppspelsmatch i JVM-sammanhang. På dagen nio år efter övertidsförlusten mot USA i Leksand tog svenskarna sin 36:e raka vinst genom att avfärda Kanada med 5-2.

HELSINGFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Juniorkronorna kliver in i lördagens kvartsfinal mot Slovakien fyllt av självförtroende. Torsdagens avslutande gruppspelsmatch mot Kanada blev en klang- och jubelföreställning som slutade med seger 5-2 efter att Sverige tagit kommandot från första början.

Det var det svenska spelet i numerärt överläge som bäddade för vinsten. Alexander Nylander gav Sverige ledningen med ett tidigt powerplay-mål och Gustav Forsling fyllde på med ett nytt kort därpå.

Fram till dess hade Kanada inte haft mycket att säga till om, men en starkare avslutning av perioden ledde fram till ett reduceringsmål av Mitchell Stephens.

I den andra perioden hade Kanada betydligt mer att säga till om, men då klev målvakten Linus Söderström fram och gjorde flera fina räddningar. I stället för ett kvitteringsmål såg Adrian Kempe till att skyffla in 3-1 mellan den kanadensiske målvakten MacKenzie Blackwoods ben. Också det i spel fem mot fyra.

I den tredje perioden sköt sedan Anton Karlsson sitt första JVM-mål i sin 16:e JVM-match. Detta efter förarbete av Gabriel Carlsson och Jens Lööke. Mitch Marner reducerade i spel fem mot tre innan Rasmus Asplund satte det avslutande målet i tom kasse.

Kanada – Sverige 2-5 (1-2, 0-1, 1-2)
Första perioden: 0-1 (04.37) Alexander Nylander (Rasmus Asplund, Dmytro Timashov) spel fem mot fyra, 0-2 (07.08) Gustav Forsling (Alexander Nylander, Adrian Kempe) spel fem mot fyra, 1-2 (15.51) Mitchell Stephens (Thomas Chabot).
Andra perioden: 1-3 (13.38) Adrian Kempe (Axel Holmström, Gustav Forsling) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 1-4 (07.09) Anton Karlsson (Gabriel Carlsson, Jens Lööke), 2-4 (14.10) Mitch Marner (Joe Hicketts, Dylan Strome) spel fem mot tre, 2-5 ( Rasmus Asplund (Andreas Englund) mål i tom kasse.
Skott: 24-32 (6-12, 12-7, 6-13).