NÄRA VÄNNER. Andreas Englund och Adam Ollas Mattsson har gjort en snarlik resa till JVM.
SHL

Backbjässar och ”mini-farsor” – vännerna håller ordning på Juniorkronorna

ANNONS

Ansvarsfulla och trygga på isen, ordningsamma och pålitliga utanför. Backparet och nära vännerna Andreas Englund och Adam Ollas Mattsson är på många sätt betydelsefulla för Juniorkronorna — men även för varandra.
— Vi har hela tiden en väldigt öppen konversation med varandra och kan vara väldigt ärliga mot varandra, säger Ollas Mattsson till hockeysverige.se om sin djurgårdsbroder.

HELSINGFORS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Deras vägar korsades för första gången i tidiga tonåren. Sedan dess har Andreas Englund och Adam Ollas Mattsson om inte varit oskiljaktiga så i alla fall väldigt ofta synbara tillsammans, både på och utanför isen. Så också under JVM, där de bildar ett resolut och stabilt backpar för Juniorkronorna.

Det började med spel i olika select-lag och fortsatte med TV-pucken för Stockholm där man hade sällskap av en rad andra nuvarande JVM-spelare som William Nylander, Dmytro Timashov, Jakob Forsbacka Karlsson och målvakterna Linus Söderström och Erik Källgren. I samband med hockeygymnasiet hamnade båda i Djurgårdens U16-lag och där blomstrade både vänskapen och samspelet på isen.
— Vi har spelat ihop en hel del genom åren och känner varandra väldigt bra både på och utanför isen. Vi har följts åt upp i A-laget, gått i skolan tillsammans och hängt en hel del, så det är väl ganska naturligt att vi har blivit så nära vänner efter att ha tillbringat så mycket tid tillsammans, konstaterar Andreas Englund som är lagkapten för årets upplaga av Juniorkronorna.

Adam Ollas Mattsson säger att det är väldigt högt till tak vännerna emellan och att det är det som har fört dem så pass nära varandra.
— Vi har hela tiden en väldigt öppen konversation med varandra och kan vara väldigt ärliga mot varandra, både när det kommer till familj och vänner och givetvis också kring vad som händer på hockeyplanen.
— Det finns egentligen ingenting jag inte kan säga till Andreas och det är en enorm trygghet.

”ÖDMJUKA, FINA MÄNNISKOR SOM TAR MYCKET ANSVAR”

Det handlar om två lika stora som stadiga backbjässar som båda mäter en bit över 190 centimeter utan skridskor på fötterna. Ska man tro lagkamraterna i Juniorkronorna är det en duo som bidrar till att sprida ordning och reda i gruppen.
— Väldigt stora, lugna och trygga, två mini-farsor på något sätt, säger Axel Holmström om djurgårdarna.
— De är jäkligt noggranna med allt utanför isen, håller reda på tider och ser till så att alla vet vad som gäller. Jag skulle säga att de är ödmjuka, fina människor som tar mycket ansvar.

Adam Ollas Mattsson skrattar först åt Holmströms beskrivning innan han faktiskt inser att Skellefteåcentern har en poäng.
— ”Mini-farsor”!? Nja… Vi försöker väl hålla lite ordning, snacka lite i omklädningsrummet, skrika lite i båset och ta för oss lite mer i det fysiska spelet. Så på så vis kanske vi är som farsor.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg har lätt att förstå varför de båda backarna funnit varandra. Han ser gemensamma karaktärsdrag hos de bägge 19-åringarna.
— De är väldigt mogna människor. Det är nästan som att prata med en jämnårig när man diskuterar något med dem. Det är något som märks på isen också, för när det verkligen bränner till så går de in och gör sitt jobb. Det känns väldigt tryggt för oss ledare att ha med dem i gruppen, säger Grönborg.


Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

”GLAD ATT JAG FÅR FÖRTROENDE ATT GÖRA DET HÄR MED HONOM”

När det gäller spelet på isen är det lätt att likna Englund och Ollas Mattsson vid varandra på grund av storlek, spelstil och klubbtillhörighet. Grönborg poängterar dock att det finns olikheter.
— De är stora och starka och när man tittar på dem ser de ju väldigt snarlika ut, men det finns vissa skillnader. Jag tror att Ollas vill vara lite mer av en tvåvägsspelare, han vill följa med upp och ha pucken. Som spelare har han den sidan också medan Andreas nog har ett mer defensivt tänk.

Ollas Mattsson instämmer i förbundskaptenens resonemang.
— Jag känner att jag har gjort framsteg i spelet med puck i år, men jag tycker också att jag och Andreas kompletterar varandra väldigt bra. Båda är väldigt stabila defensivt och fysiska samtidigt som vi försöker hålla det väldigt enkelt.
— Jag trivs väldigt bra med Andreas och är glad att jag har fått förtroende att göra det här med honom precis som hemma i Djurgården. Vi har fortsatt att bygga på vårt samarbete här och jag tycker att det ser bra ut för tillfället.

Det enda som skiljer vännerna åt på JVM är att man inte delar rum på spelarhotellet. Andreas Englund har Jakob Forsbacka Karlsson som sin rumskamrat medan Adam Ollas Mattsson hamnat tillsammans med Dmytro Timashov efter att ha bott tillsammans med en annan nära vän i klubbkamraten Lukas Vejdemo innan denne försvann från laget i sista gallringen. För Ollas Mattssons del har det inneburit ännu mer ansvar.
— Jo, jag får hålla koll på ”Dima”, skrockar han.
— Han ska ju fara och flänga och spela tv-spel hit och dit. Jag får hålla koll på honom och säga ifrån: ”nu är det fan dags att gå och lägga sig!”.

Precis som en ansvarsfull ”mina-farsa” ska göra.

ADAM OLLAS MATTSSON OM ANDREAS ENGLUND:
”En väldigt genuin, omtänksam och snäll person. ´Väldigt tuff på isen, men lika snäll utanför. Andreas är någon jag kan prata med om vad som helst.” 

ANDREAS ENGLUND OM ADAM OLLAS MATTSSON:
”En lugn och trygg person som är lätt att ha att göra med. Vi sporrar varandra för att bli bättre och tävlar mycket. Det kanske inte alltid är något man tänker på, men det finns nog alltid där och det har nog utvecklat oss som spelare.”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 25 april
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games