Celine Tedenby gjorde mål idag igen.
Nyheter

Nu ska en ny Tedenby introducera sig: ”Ibland kan jag få lite tips”

ANNONS

Hon är kusin till HV71:s Mattias Tedenby, men nu ska Modos Celine Tedenby använda det stundande U18-världsmästerskapet till att göra sig ett eget namn.
— Vi brukar inte snacka så mycket hockey utan det blir mer snack om hur det går, men ibland kan jag även få lite tips, säger Tedenby om kusinen till hockeysverige.se.

UPPLANDS-VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det finns stora förväntningar på JVM-laget som inleder sin turnering i St. Catharine, Ontario, Kanada den 8 januari med match mot Schweiz. En av lagets viktigaste spelare blir givetvis Modos Celine Tedenby, 16. Hon var med redan under förra JVM-turneringen där hon på fem matcher svarade för ett mål och totalt två poäng.

Den här säsongen i Modo-tröjan har Tedenby svarat för tre mål och totalt fem poäng på 24 matcher.
– Från början av säsongen gick det ganska lätt och det kändes som det släppte under träningscupen vi spelade uppe i Luleå. Sedan har gått lite tyngre för mig precis som för hela laget. Vi har haft svårt att få ut vårt spel och sätta dit våra målchanser, säger Celine Tedenby när hockeysverige.se träffar henne för en pratstund på Scandic Hotell i Upplands-Väsby dagen innan avresan till Kanada.
– Jag tycker ändå att jag utvecklats mycket från förra säsongen och jag har blivit bättre på det mesta.

Förra säsongen hade Modo ett väldigt ungt lag men genom tappet av bland andra Emma Nordin till Luleå och Jennica Haikarainen till HV71 har laget missat en hel del viktig rutin. Just nu ligger Modo på åttondeplats, men ändå med god marginal, nio poäng, ner till kvalplats.
– Vi har inte lika många spetsar den här säsongen, stjärnor som kan gå fram och avgöra då det behövs. Jag tycker ändå att vi har ett bra lag med hög nivå på skridskoåkningen, bra sammanhållning och vi är bra med pucken. Problemet är att vi inte får dit den.

Ni har bara gjort 33 mål på 24 matcher att jämföra med Luleås 103 mål, vilket är bäst, hur går snacket i gruppen kring det?
– Det som är irriterande är att man känner på matcherna att vi är på samma nivå och många gånger även bättre men att pucken inte går in i mål.
– Visst blir det mycket snack och intervjuer där man pratar om att Modo inte sätter puckarna. Micke (Nilsson, tränare) tror att det kommer släppa och jag tycker också att det känns så.

Skapar ni tillräckligt med målchanser?
– Oftast gör vi det, samtidigt är det ofta så att man skjuter mitt i magen, den tar i stolpen och så vidare. Det är inte direkt så att vi har studsarna med oss. Vi sätter ändå puckarna på träningarna och så…

Och ändå har ni bra målvakter i Modo.
– Ja, precis, säger Celine Tedenby med ett leende.


Foto; Bildbyrån/Anna Tärnhuvud

KUSINEN HETER MATTIAS TEDENBY

Celine Tedenbys kusin är Mattias Tedenby och spelar i HV 71 och landslaget, men under säsongen blir det inte mycket hockeysnack kusinerna emellan.
– Det var mer då jag var mindre som jag såg upp till honom eftersom han spelade i NHL. Nu träffar jag honom bara då vi far till Jönköping men ibland även på sommaren. Vi brukar inte snacka så mycket hockey utan det blir mer snack om hur det går, men ibland kan jag även få lite tips.

Följer du hur det går för honom i HV71?
– Ja, det brukar jag göra, men jag är inte så intresserad av SHL. Jag brukar istället kolla på NHL.

I årets Junior-VM lag är det inte mindre än sex spelare från Modo. Förutom Celine Tedenby är det även Emma Söderberg, Ebba Berglund, Mariam El-Mahmadi, Felizia Wikner-Zienkiewicz och Moa Wernblom. Det här tyder på att verksamheten i Modo på ungdomssidan är mycket stark trots att Riksserielaget inte är speciellt framgångsrika så här långt den här säsongen.
– Förra året hade vi med sju eller åtta spelare till JVM. Vi har många talanger som kommit till Modo och där fått bra möjligheter att utvecklas under bra tränare.
– Sedan har vi Erika (Grahm) och dom här äldre tjejerna som vi kan se upp till. Dom är ofta med och snackar med oss och är bra förebilder. Det här tror jag hjälper oss yngre tjejer i laget ganska mycket. Dom stöttar oss i allt egentligen vilket jag tycker är ganska bra.

Nu är du på väg till Junior-VM i Kanada, vad hoppas du tillföra den här gruppen?
– På isen är jag en spelare som alltid ger 100 procent. Jag är ganska bra på skridskorna och efter finnkamperna innan jul har det släppt lite med målskyttet så jag hoppas att kunna göra lite mål. Sedan är jag ganska positiv och jag gillar att hålla ihop laget.

Du gör din andra JVM-turnering, vad tar du med dig för erfarenheter från den förra?
– Det är mest att jag vet hur det går till och att man verkligen måste göra precis allt i varje match för att gå vidare.
– Nu åkte vi ut i kvarten mot Tjeckien förra året vilket var lite otur eftersom vi var helt klart det bättre laget, men dom fick in några slumppuckar. Vi var inte riktigt med hela matchen.

Tränarduon i landslaget är två tidigare landslagstjejer, Ylva Lindberg och Madeleine Östling. Att det just är två tjejer ser Celine Tedenby som något positivt.
– Jag tycker det är kul. Dom är målmedvetna och vet vad dom vill med det här laget. Man får även en bra feedback vilket känns jättebra.
– Det är helt andra personligheter jämfört med förra året och jag kan tycka att det är en stor skillnad.

Är det även stor skillnad på laget/gruppen?
– Det är ungefär samma grupp kan jag väl tycka, men det dom flesta känns mer glada och taggade inför matcherna samtidigt som alla är medvetna om vad som står på spel.

Vem gör Sveriges första mål i årets JVM?
– Det gör nog Kajsa Armborg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL