Johan Porsberger
Nyheter

Han ville till Leksand trots krisen – nu har turen vänt: ”Det kändes bättre att de låg lite dåligt till”

ANNONS

Efter att ha försovit sig bort från Asplöven gjorde Johan Porsberger klart med Leksand, mitt i klubbens värsta kris. Med tunga säsongsinledningar bakom sig har det nu vänt både för honom själv och laget, och han ångrar till och med att han inte lämnade Asplöven tidigare.
– Jag valde att stanna fast jag kanske skulle ha stuckit tidigare, men det är som det är, jag är ju därifrån nu, säger han till hockeysverige.se.

När han kom till Leksand i mitten av november låg laget sist i Hockeyallsvenskan, och det var fullt krisläge i föreningen. Nu, knappt två månader senare, har Johan Porsberger varit med och sett till att det åtminstone är lugn och ro i laget som åkte ur SHL-förra säsongen.

Med tolv poäng på 15 matcher i sin nya klubb har han varit en viktig anledning till att Leksand har kunnat lämna bottenstriden bakom sig, och har stabila tio poäng till hans förra klubb Asplöven under kvalstrecket. Hur stor del i vändningen han har går bara att spekulera i, men för honom själv har flytten gett mycket.
– Jag spelar i den rollen jag vill och ska ha nu. I Asplöven hade jag väl inte riktigt den rollen jag har nu, när jag är i förstakedjan och spelar power play. Jag spelade power play i Asplöven också, men inte på samma position och sådär. Jag gjorde lite poäng där också, folk kan tro att jag var katastrof men det tyckte jag inte. Men det går nästan inte att jämföra hur jag var då med nu. Man skapar mycket mer när man spelar med kreativa spelare, Jag spelar med János Hári och Viktor Amnér i power play som är jävligt kreativa spelare, och man utvecklas ju av att lira med såna spelare också, säger Porsberger till hockeysverige.se.

Han fick lämna Asplöven av disciplinära skäl, efter att ha försovit sig vid ett par tillfällen. Att han fick chansen att pröva vingarna i en ny klubb är dock inget han är besviken över.
– Jag började tänka ganska mycket redan under början av säsongen att jag kanske skulle ha stuckit. Jag hade kontraktsförslag från klubbar inför säsongen men valde att stanna då. Jag tänkte att om jag får den rollen jag ska ha så kommer jag att göra det bra, och då behöver jag inte flytta någonstans i år och får bo hemma i säkerheten. Så jag valde att stanna fast jag kanske skulle ha stuckit tidigare, men det är som det är, jag är ju därifrån nu.

Varför blev det just Leksand när du lämnade Asplöven, det verkade ju inte som någon drömsituation att hamna i?
– Jag tror att det var fyra-fem klubbar som hörde av sig, vissa som låg bra till, och Leksand var väl andra eller tredje som hörde av sig. Och jag vet inte egentligen, jag trodde att jag hade bäst förutsättningar här. Nu när det hade gått lite tungt, vänder vi på det så blir man någonstans delaktig om man bidrar offensivt och vinner matcher. Så jag tänkte väl inte så jättelänge, det var mitt under säsongen så jag tänkte att jag skulle ta ett snabbt beslut.

Så att laget låg dåligt till var inte något som skrämde bort, utan snarare tvärtom?
– Ja, det kändes mer som… Det kanske är fel ord, men det kanske kändes bättre att de låg lite dåligt till. Jag kunde komma in och fick en stor roll, den rollen jag tyckte att jag skulle ha, och det har ju vänt på sig lite grann.

”TYCKTE ALDRIG DET VAR JÄTTEDÅLIG STÄMNING”

Trots att han kom in i laget när det gick som allra sämst så tycker han inte att det var speciellt dålig stämning i gruppen när han kom in.
– Jag tyckte aldrig att det var jättedålig stämning så, mellan grabbarna. Det är klart att det blir bättre stämning när man vinner, men allt kan inte bara vara negativt och åt helvete bara för att man förlorar. Man måste vända på det.

22-åringen hann bara göra ett par matcher i Leksand innan Sjur Robert Nilsen fick sparken, och ersattes av Perra Johnsson. Fast han inte hann ha Nilsen som tränare särskilt länge tycker han sig märka en tydlig skillnad i hur laget spelar efter tränarbytet.
– Vi spelar med lite mer fart under skridskorna. Det gynnar mig och många andra i laget lite grann, att man har fart och att det inte bara är att chippa längs sargen. Man vågar lira där ute också, det tycker jag är största skillnaden.

Tror du att det har varit det viktigaste i tränarbytet, att Perras spelsystem och spelstil passar truppen bättre?
– Jo, det tror jag, jag tror att det passar. Men alltså, man måste ju nästan spela med hög fart i dagens hockey, speciellt i Hockeyallsvenskan där alla lag försöker göra det. Det behöver inte vara så mycket styrspel, man ska ha pucken liksom, ha mycket puckinnehav och såna grejer.

DAGS FÖR GLOBENDERBY

I kväll väntar kanske årets största match för Leksand, när man möter Mora på ett näst intill utsålt Globen. Det är en match som har snackats upp länge från båda sidor, men bland spelarna har det inte varit någon distraktion.
– Nej, inte när vi väl kommer ut till match och så, då tycker jag att det har varit ganska lugnt. Men det är klart att man har tänkt på den här matchen ett tag, så är det ju.

Med Mora bara tre poäng bakom Leksand i tabellen är det viktiga pinnar på spel i en riktig sexpoängsmatch. Men trots det tycker Johan Porsberger att man måste passa på att njuta lite av chansen att spela i Globen.
– Jag har aldrig spelat i Globen, så det ska bli jävligt kul. Jag tror att det kommer bli en bra match. Båda kommer från vinster, och båda behöver vinster. Men det ska bli riktigt kul, det blir mycket folk och mycket Leksandsfans. Jag hörde någonstans att det skulle vara 11 000 Leksandsfans.

Hur gör man för att inte bli övertänd, för att kunna ta det som vilken match som helst?
– Man får väl tänka att det bara är en vanlig match, men någonstans så är det ju inte en vanlig match heller. Det är inte så många som får vara med om något sånt här, så någonstans måste man suga in atmosfären också. Man vill inte tänka efter matchen att man inte tänkte på stämningen, jag vill känna på det också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL