Lucas Wallmark.
SHL

Nu lyser Wallmark klarare än någonsin: ”Jag vågar mer i år”

ANNONS

Luleå har varit SHL:s bästa lag den senaste månaden. En stor del i det har Lucas Wallmark – som har varit en av lagets och hela SHL:s bästa spelare på slutet. 20-åringen har redan slagit personligt poängrekord och är på väg att växa ut till en av ligans bästa spelare.
– Jag tar hand om pucken på ett bättre sätt i år, säger forwarden till hockeysverige.se.

Gårdagen var speciell för många i Luleås organisation, även om lagets långa poängsvit kom att brytas mot HV71. Trotjänaren Jan Sandström spelade nämligen sin 793:e match i klubben och blev norrbottningarnas meste spelare genom tiderna. En av dem som fick uppleva den stora händelsen från första parkett var Lucas Wallmark.
– Det var otroligt stort. Det finns inte många som gjort så mycket i samma klubb som Janne har. Jag är glad för hans skull och det var stort för mig själv att få med och spela den här betydelsefulla matchen, säger 20-åringen till hockeysverige.se.

Hur viktigt är det för en klubb att ha den här typen av trotjänare?
– Det är klart att det är viktigt. Janne är en av ledarna i det här laget och han vet vad det handlar om. Han har ett hjärta för klubben som smittar av sig på övriga spelare, säger Wallmark.

Om Sandström har betytt mycket för Luleå under en längre period så är Wallmark själv kanske ändå den spelare som varit viktigast för norrbottningarna den här säsongen. På 28 matcher har forwarden svarat för 22 poäng och redan slagit sitt personliga rekord på 18 poäng från förra säsongen. Värt att notera att han då gjorde det på 50 matcher.
– Det har varit en bra säsong och jag är nöjd med mitt spel, samtidigt som jag fortfarande känner att jag kan bli bättre.
– Jag skapar mycket och borde kanske producerat ännu mer, men poängen kommer väl. Jag känner att jag växt med ett års extra erfarenhet och känner en större trygghet som hjälpt mig på banan, förklarar forwarden sitt lyft.

Det känns som att den tryggheten hjälper dig att kontrollera tempot när du är på isen.
– Ja, det håller jag med om. Det känns som att jag vågar mer i år. Jag vet att jag är skicklig med pucken och vågar hålla i den mer. Det är absolut en bidragande faktor till att det gått bättre.
– Jag tar helt enkelt hand om pucken på ett bättre sätt än vad jag gjort tidigare.

HAR INGEN BRÅDSKA TILL NHL

Foto: Bildbyrån

Under sommaren var Luleå-stjärnan över på Carolinas träningsläger inför NHL-säsongen. Han kom därför hem sent till Sverige och missade de första omgångarna av SHL. Hur nära han är spel i världens bästa liga tycker forwarden själv det är svårt att svara på.
– Det känns som att det är en bit bort fortfarande, men kanske inte så långt som tidigare. Att få chansen i NHL på sikt är något jag jobbar för varje dag och jag känner att jag blir bättre och bättre.
– Samtidigt är mitt fokus på Luleå nu och jag känner inte att jag har någon större brådska. Jag trivs i staden och laget och kände att jag behövde minst ett år till här.

Du säger minst ett år till. Kan det bli så att du stannar i Sverige även nästa säsong?
– Tanken är väl att jag ska åka över, men samtidigt har jag inte bråttom. Jag åker hellre ett år för sent än ett år för tidigt och tycker inte att man ska stressa iväg. Nu spelar jag det här året i Luleå och sedan har jag kommit överens med Carolina om att vi får se vart det tar vägen efter det.

Wallmark är nu inne på sin tredje säsong i Luleå och känner att årets upplaga är den bästa han spelat i hittills.
– Vi hade ett bra lag första året jag spelade här också, men i år känns det som att vi har en lite bredare trupp. Vi har bra självförtroende nu också och jag känner inte att vi är så långt bakom topplagen.
– Skellefteå har jag inte mött än, men de gånger vi spelat mot Frölunda tycker jag nästan att vi har varit det bättre laget. Det är ett bra lag, helt klart, men vi är som sagt inte långt bakom.

Sett över den senaste månadens spel finns det inget lag som kan mäta sig med Luleå, vars lyft Wallmark tror beror på att man nu är mer samspelta än tidigare.
– Även om vi hade ett bra lag på pappret från början tar det ett tag innan allt satt sig med vilka roller man har och så. Nu börjar allt falla på plats, samtidigt som jag känner att vi har lite större arbetskapacitet nu också.
– Självklart vill man alltid vinna, men det känns som att vi jobbar lite hårdare och lite smartare nu än tidigare, avslutar den ödmjuka stjärnan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL