Henrik Haukeland.Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

Han kom till Leksand som en oprövad chansning. I takt med att säsongen gått har Henrik Haukeland, 21, tagit för sig allt mer och konkurrerat ut Frans Tuohimaa i kampen om förstaspaden.
— ”Henke” har växt hela tiden och har tagit otroliga steg framåt från det att han kom till Leksand och till där han är i dag, säger målvaktstränaren Jonas Levén till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det fanns många frågetecken kring målvaktsfrågan i Leksand inför årets säsong. Dåvarande sportchefen, Tore Jobs, plockade in finske Frans Tuohimaa från Oklahoma City Barons i AHL och Henrik Haukeland från norska Stjernen, två relativt oprövade kort. Även om Tuohimaa spelade bra inledningsvis så fick inte Leksand ihop det bakåt.

Nu har laget och även målvaktsduon snäppat upp sitt spel både ett och två steg. I den senaste matchen, mot Mora i Globen, höll dessutom Haukeland sin första nolla för säsongen.
– När vi kom in i säsongen var Frans och ”Henke”, precis som du säger, två oprövade kort. Vi visste inte så mycket om någon av dom, kanske lite om Haukeland än om Frans, säger Leksands målvaktstränare Jonas Levén till hockeysverige.se när vi träffar honom i en periodpaus i matchen mellan Mora och Leksand.
– ”Henke” har växt hela tiden och har tagit otroliga steg framåt från det att han kom till Leksand och till där han är i dag. Framför allt är han lite starkare, orkar hålla sig lite mer upprätt, är lite rappare på grillorna när nästa skott kommer, jobbar mycket med blicken, returkontroller och sådant.

Är du överraskad över Henrik Haukelands snabba utveckling?
– Nej, han har en otrolig träningsvilja och han vill alltid bli bättre. Kriget mellan honom och Frans finns hela tiden på träningarna. Det gäller att hålla det kriget uppe också.

När hockeysverige.se träffar Henrik Haukeland för en pratstund i Globens innandömen så berättar han var för han valde att komma till Leksand och då få Jonas Levén som målvaktscoach.
– Varför jag valde att komma till Leksand var framför allt för att det är en väldigt känd klubb. Jag kände att jag hade fått spela många matcher i Norge, men att nivån i Sverige är mycket bättre. Samtidigt fick jag en målvaktstränare här i Leksand. När så Leksand hörde av sig var det inget svårt beslut.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”EN PERSON SOM FÅR DIG PÅ GOTT HUMÖR”

Att Jonas Levén har betytt mycket för Henrik Haukelands utveckling som målvakt råder inget tvivel om när man pratar om det med den 21-åriga målvakten.
– Han är en… alltså ”Levvan” är en person som alltid får dig på ett gott humör och får en skrattar mycket. Sedan kanske inte han är den bästa på det tekniska, men det vet han om själv också.
– Han är en perfekt målvaktstränare för mig. Målvaktsspelet är mycket mentalt och han hjälper mig mycket där. Jag tycker verkligen väldigt bra om ”Levvan”.

Kan du peka på någon detalj i spelet som du utvecklat under Jonas Levéns ledning?
– Jag har framför allt blivit mycket lugnare i målet och låter puckarna komma till mig istället för som jag var innan, lite flaxig. Där har han hjälpt mig mycket.

Henrik Haukeland gjorde två säsonger som junior i Björklöven. Efter det spelade han tre säsonger i norska ligan för Stjernen och det var en tid som kom att betyda mycket för honom som målvakt.
– Det betydde jättemycket att få spela seniorhockey i ett lite sämre lag, få mycket speltid och mycket att göra.
– Spelet i Norge är inte lika uppstyrt, utan lite mer flängigt. I Sverige är det med andra ord mer uppstyrt samtidigt som man har bättre backar. Därför betydde det mycket för mig att spela några säsonger i Norge, få mycket skott på sig och så vidare.

Vad har varit den tuffaste omställningen från att spela i norska ligan till Hockeyallsvenskan?
– Det är framför allt att man får lite mindre skott på sig i matcherna. När sedan väl lägena kommer så är det bra spelare och skyttar som får dom. Lite omställning är det, men norska ligan håller faktiskt en ganska hög kvalité.
– Bästa lagen i norska ligan, som Stavanger och dom här lagen, hade gjort det bra i Hockeyallsvenskan, det är ingen tvekan om det. Botten däremot, jämnheten är lite sämre i Norge.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”EFTER TRÄNARBYTET HAR DET LOSSNAT ORDENTLIGT”

Leksand hade en ganska tuff period i inledningen av årets Hockeyallsvenskan och låg också på sin sämsta placering i seriesystemet sedan 1948. Nu har dock laget växt och även börjat klättra uppåt i tabellen.
– Vi visste hela tiden att vi hade spelat en bra hockey, men problemet var att vi inte gjorde några mål. Det är svårt att vinna matcher när man bara gör ett eller två mål per match. Vi visste också att det skulle lossna, vilket det har gjort också. Efter att vi bytte tränare så har det lossnat ordentligt.

Går det att stänga av det som händer utanför, men kravbilder från fans, media och så vidare?
– Klart att man registrerar det där, men man försöker stänga det ute. Samtidigt är det en press och det gäller att gilla det läget om man spelar i Leksand.

Vad kom det att betyda med tränarbytet från Sjur Robert Nilsen och Johan Rosén till Per-Erik ”Perra” Johnsson, Magnus ”Sigge” Svensson och Gereon Dahlgren?
– Både Sjur och Johan Rosén är jätteduktiga tränare, men vi fick inte till det när vi hade dom. När ”Perra”, ”Sigge” och Gereon kom så tryckte dom på några knappar som gjorde att vi fick till det.
– Det kanske hade hänt även under Sjur, men det är det ingen som vet. Både ”Perra” och Sjur är två jätteduktiga tränare.

Vilka knappar tryckte ”Perra” på?
– Det får du nästan fråga honom om, skrattar Henrik Haukeland.

Hur upplevde du vad som blev skillnad?
– Det blir som när klassen byter lärare, att man får som ny energi direkt. Sedan gäller det, precis som ”Perra” sagt till oss, att vi håller i det.

Leksand har fått in två energiknippen i truppen i form av Johan Porsberger från Asplöven och lånet från Frölunda, Anton Karlsson. Vad dom båda har tillfört är Haukeland glasklar över.
– Dom gör ju mål i alla fall! Sedan är det två jättehärliga killar. Både Porsberger och Anton Karlsson är två riktiga filurer haha…

Henrik, vad har Leksand dag som ni inte hade i början av serien?
– Jag tycker att vi spelar med mycket större ro. Även om vi kommer under i matcherna så håller vi oss till planen. Det kanske vi inte gjorde i början. Då blev vi istället lite stressade när vi fick ett mål emot oss. Det tycker jag är den största skillnaden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *