VILL FÖLJA FÖREBILDERNA. Oscar Fröberg följer Viktor Fasth, Markus Svensson och Mantas Armalis via spel i Hockeyettan.
SHL

Hockeyettan är Oscars målvaktsstege uppåt i karriären: ”Många duktiga målvakter har tagit den vägen”

ANNONS

Inte mindre än nio SHL-målvakter har minst en säsongs erfarenhet av spel i Hockeyettan. Inspirerad av utvecklingsmöjligheterna i Sveriges tredjeliga försöker 19-åriga målvaktslöftet Oscar Fröberg använda Hockeyettan som stege för att ta sig uppåt i karriären.
— Det finns så många duktiga målvakter som har tagit just den här vägen och det är viktigt att se att det är möjligt att göra det, säger Fröberg till hockeysverige.se.

Markus SvenssonViktor FasthOscar Alsenfelt, Mantas Armalis och Jonas Gustavsson. Alla fem har de gått den långa vägen till att ta sig dit de befinner sig i dag, oavsett om det handlar om SHL, KHL eller NHL. Gemensamt för alla fem är även att den där långa vägen innefattar minst en säsongs spel i Hockeyettan. Den svenska tredjeligan har blivit något av en plantskola när det kommer till målvakter, något som fler och fler unga puckmotare har upptäckt. I dagens SHL finns det totalt nio målvakter som har gjort minst en säsong (minimum 20 matcher) i ettan.

En målvaktstalang som har bestämt sig för att försöka ta vägen till stjärnorna via Hockeyettan är 19-årige Oscar Fröberg. Efter att ha gått ut hockeygymnasiet i Örebro förra året beslutade sig stockholmaren för att låta sig bli utlånad till samarbetsklubben IFK Arboga för att få erfarenhet av seniorspelet snarare än att göra en tredje säsong i Örebros J20-lag.
— Både jag och Örebro tyckte att det var en bra lösning. Förra säsongen delade jag och (juniorlandslagsmannen) Daniel Marmenlind på ansvaret i J20 och det funkade bra. Problemet är ju bara att vi båda vill vara förstakeeper, men när den här chansen med Arboga dök upp var det perfekt. Att spela där är det bästa beslutet jag har tagit i mina korta karriär, säger Fröberg till hockeysverige.se.
— Det här är en väldigt nyttig läroprocess för mig, att få känna på hur det är att spela seniorhockey under mer strukturerade former än i J20.

Han sticker inte under stolen med att framgångarna för spelare som Markus Svensson och Viktor Fasth också var en faktor när han gick med på utlåningen till Arboga.
— Det är två jättestora förebilder som jag alltid har sett upp till just på grund av att de har tagit den långa vägen och kämpat på även i motgång. Det är inspirerande att se och ger mig mycket motivation. Det finns så många duktiga målvakter som har tagit just den här vägen och det är viktigt att se att det är möjligt att göra det.

”DET SKAPAR EN PRESS ATT PRESTERA”

Fröberg har tränat en del med Örebro Hockeys A-lag och belönades i samband med JVM med en utlåning till Vita Hästen i Hockeyallsvenskan för att fylla tomrummet efter Linus Söderström. När han nu har lite att jämföra med beskriver han Hockeyettan som en slags light-version av hockeyn som spelas högre upp i seriesystemet.
— I J20 är det mycket nord-syd-spel medan Hockeyettan bjuder på mer spel i sidled med fler passningar, precis som i SHL och Hockeyallsvenskan. På så vis är det samma spel som i de högre ligorna och en bättre förberedelse för det som komma skall, menar Fröberg.
— Sedan får man inte glömma de mentala aspekterna. I J20 är det sällan speciellt mycket folk på läktaren, men i Hockeyettan har de flesta lag en trogen publik som bryr sig om hur det går för laget och vill att det ska vinna. Det skapar trots allt en press att prestera som kanske inte finns på samma sätt på juniornivån.

Samtidigt erbjuder Hockeyettan ett öppnare och mindre strukturerat spel än i SHL och Hockeyallsvenskan. För en målvakt innebär det en större arbetsbörda som i slutändan kan vara positiv för utvecklingen.
— Senaste matchen vi spelade fick jag 40 skott mot mig och det är inte helt ovanligt faktiskt. Man får jobba mycket i varje match och man måste vara redo, annars blir man snabbt straffad. Det är väldigt utvecklande att spela under sådana former, tycker Oscar Fröberg.

Hans förhoppning inför kommande säsong är att förlänga kontraktet med Örebro och att lånas ut till en allsvensk klubb — eller fortsätta att spela i Hockeyettan i ytterligare ett år. Som målvakt har man oftast inte sin peak förrän man är uppåt 30 år. Det gör att Oscar Fröberg inte känner någon brådska.
— Nu när jag har tränat med Vita Hästen och fått vara med och känna lite på hur det är i Hockeyallsvenskan är man givetvis sugen på att testa vingarna där. Men jag tycker samtidigt inte att det skulle vara fel att spela en säsong till i Hockeyettan. Så länge man spelar många matcher och känner att man fortsätter att utvecklas ser jag inga problem med det, säger han.
— Målvakter har som sagt sin prime lite senare eftersom så pass mycket hänger på hur man växer som människa och blir mentalt starkare. Då kan jag gott ta ett år till i Hockeyettan och fortsätta att bygga upp mig själv där.

FAKTA: Stjärnmålvakterna som har spelat i division 1-hockey

* Jonas Gustavsson, Boston Bruins
Spelade 20 matcher för AIK i ettan 2004/05 samt sex matcher med Skåre 2007/08.
* Viktor Fasth, CSKA Moskva
Gjorde bland annat tre raka division 1-säsonger med Tingsryd mellan 2004 och 2007 innan han värvades av Växjö som då spelade i Hockeyallsvenskan.
* Markus Svensson, Skellefteå
Spelade två division-säsonger med Mariestad mellan 2004 och 2006.
* Oscar Alsenfelt, Malmö
Spelade tre raka division 1-säsonger med Pantern mellan 2007 och 2010.
* Mantas Armalis, Djurgården
Spelade 33 division 1-matcher för Tranås 2012/13.

Fotnot: Andra SHL-målvakter som också har spelat minst en säsongs division 1-hockey är Jonatan Bjurö, Modo (Visby/Roma), Linus Fernström, Karlskrona (Team Uppsala, Enköping), Henrik Lundberg, Örebro (Wings Arlanda), Erik Ersberg, HV71 (VIK Hockey Ungdom), Adam Reideborn, Modo (Wings Arlanda), Johan Gustafsson, Frölunda (Skåre).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL