Jesper Olofsson.
SHL

Vägen till SHL gick via Danmark: ”Hjälpt mig att växa som person”

ANNONS

Firad målkung i J20 SuperElit och SHL-debutant som 18-åring. Därefter tog Jesper Olofssons karriär en annorlunda vändning. Fem år senare är han tillbaka i SHL med Karlskrona efter en resa som bland annat tog honom till Danmark.
— I stället för att hoppa upp direkt från J20 till SHL gjorde jag den här resan och nu när jag tittar tillbaka på det märker jag att det är ett väldigt stort steg. De som klarar av det gör det väldigt bra, säger Olofsson till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
— Det låter lite lustigt, det förstår jag.
Jesper Olofsson skrattar när vi börjar rota i hans förflutna. Det är trots allt ganska sällan unga svenska spelare inleder sin resa upp genom seriesystemet genom att flytta till Danmark. Men det var precis vad den nu 23-årige forwarden gjorde när han inte fick nytt förtroende i Modo efter säsongen 2011/12.

Olofsson slog igenom som en vass målskytt i J20 SuperElit 2010/11. Som 18-åring vräkte han in 33 mål på 40 matcher och var hela juniorsveriges vassaste målgörare. Han fick också sina chanser i Modos A-lag, men det visade sig ganska snabbt att han inte riktigt var mogen för att ta klivet. På den vägen kom det sig att han hamnade i Odense av alla ställen.
— Det hade gått bra i SuperElit och jag spelade lite SHL med Modo, men sedan var det inget allsvenskt lag som nappade säsongen efter. Då kände jag att högstaligan i Danmark, som var näst intill som allsvenskan, kunde vara ett bra ställe att utvecklas på och det blev faktiskt riktigt lyckat, säger Olofsson till hockeysverige.se.

Säsongen i Odense må ha varit lyckad, men det krävdes två säsonger i Hockeyallsvenskan — en i Almtuna och en i Bik Karlskoga — innan han slutligen kunde kliva upp i SHL för spel med nykomlingen Karlskrona.
— I Almtuna hade jag en lite strulig säsong med ett armbrott och några sådana grejer. När Karlskoga tog emot mig så lossnade de och jag gjorde över 20 mål, säger Jesper Olofsson.
— I år har jag fortsatt att utveckla alla bitar, så jag har tagit det steg för steg och fått rutinen med mig. I stället för att hoppa upp direkt från J20 till SHL gjorde jag den här resan och nu när jag tittar tillbaka på det märker jag att det är ett väldigt stort steg. De som klarar av det gör det väldigt bra.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

 ”TYCKER JAG HÖR HEMMA PÅ DEN HÄR NIVÅN”

För Jesper Olofsson har den tre säsonger långa resan han befann sig på innan han kom till Karlskrona visat sig varit en bra karriärsstege.
— Den har följt min utveckling på nivåerna och det är ju ingenting man ångrar nu, även om det har varit tufft att flytta runt, som när jag stack till Danmark när jag var 20 år. Det har hjälpt mig att växa som person. Man har fått uppleva mycket de här tre-fyra åren innan jag kom hit, konstaterar Olofsson vars resa är en bra påminnelse om vikten av tålamod för unga spelare när allt inte stämmer tidigt i seniorkarriären.

Nu tillhör han KHK:s mest produktiva spelare. Med 14 poäng (7+7) på 33 matcher har han varit ett av få utropstecken hos nykomlingen.
— När jag rör på mig skapar jag många lägen för mig och mina medspelare. Det har känts bra och jag känner att det har rullat på bortsett från någon liten dipp. Jag tycker att jag hör hemma här på den här nivån.

Men du har ingen hemlängtan till Örnsköldsvik?
— Jo, det är klart… Men när det är hockeysäsong så funkar det. Vi får väl se vad som händer i framtiden.

Är det en dröm att få chansen att spela med lillebror Victor i Modo?
— Det är klart att det skulle vara jäkligt skoj, men vi får se var han tar vägen som är draftad av Buffalo. Men finns det möjlighet så absolut.

Jesper Olofsson har ett år kvar på kontraktet med Karlskrona, förutsatt att laget undviker degradering till Hockeyallsvenskan. Att det kommer att bli ett kval vad det lider råder det givetvis ingen tvekan om.
— Vi har inte pratat om kval så på det viset, men alla förstår att det är det som kommer att hända. Det som är viktigast nu är att vi hittar ett spel med en jämnhet så att vi kan känna oss trygga. Det är den känslan vi jagar just nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL