Emma Söderberg.Foto: Adam Göransson

Det svenska bronset i tjejernas JVM var efterlängtat. Men för en av spelarna fanns det också lite grädde på moset. Emma Söderberg utsågs till turneringens bästa målvakt, efter storspel i både kvartsfinal och bronsmatch.
– Det är skönt att veta att ens jobb har lönat sig, men det som i slutändan som kommer betyda mest för mig är lagets insats och bronsmedaljen, säger Söderberg till hockeysverige.se.

Efter en dramatisk bronsmatch i fredags kunde Sverige lägga vantarna på en efterlängtad bronsmedalj i tjejernas U18-VM. Den första medaljen sedan 2013 hade man dock en spelare att tacka lite extra för.

Modos målvakt Emma Söderberg var kanske den enskilt största anledningen till att Sverige kunde åka hem med en bronsmedalj. Hon storspelade både i kvartsfinalen mot Tjeckien och bronsmatchen mot Ryssland, och utsågs till turneringens bästa målvakt.
– Självklart är det en ära att få den här utmärkelsen. Det är skönt att veta att ens jobb har lönat sig, men det som i slutändan kommer betyda mest för mig är lagets insats och bronsmedaljen, säger Söderberg till hockeysverige.se innan lagets hemresa från Kanada.

Söderberg gick igenom de tre matcherna hon spelade i turneringen med en räddningsprocent på 92,2, och två insläppta mål i snitt per match. De siffrorna placerade henne bakom både USA:s Alex Gulstene och Finlands Tiia Pajarinen bland målvakter som spelat fler än en match, men trots det gav juryn henne priset som bästa målvakt. Att priset ens var en möjlighet var inte något hon hade tänkt särskilt mycket på.
– Jag hade inte tänkt så mycket på det förrän Celine (Tedenby) nämnde det efter bronsmatchen. Så jag kollade hur jag låg till i målvaktsligan och insåg att det förmodligen stod mellan USA:s målvakt och mig.

Vad sa Christer Englund när han delade ut priset?
– Han grattade mig till bronset och utmärkelsen, och sa att han var glad för min skull.

Har du fått många grattis hemifrån?
– Ja, det tycker jag. Olika coacher från hemmaplan har hört av sig, och familj och vänner så klart.

Hur har samarbetet med Sofia Reideborn och Ellen Jonsson fungerat under VM?
– Jag, Sofia och Ellen fungerar skitbra ihop. Vi peppar och stöttar varandra i allt och jag tycker inte att det blir någon bitterhet mellan oss när man inte får spela. Vi är glada för varandra istället. Det är två supertjejer som jag tycker väldigt mycket om.

”VAR BARA EN MASSA GLÄDJE”

Det svenska laget hade siktet inställt på medalj inför turneringen, men trots det var det kanske en liten överraskning att man nådde ända fram. Glädjescenerna efter slutsignalen i bronsmatchen gick inte att ta miste på.
– Alla var verkligen hur glada som helst, det gick liksom inte att förstå att vi hade uppnått vårt mål. I omklädningsrummet gick alla runt och kramade varandra och vi ställde oss i en ring för att tacka varandra för våra insatser.

Vad är det som tar er till bronset?
– Jag tycker att det är för att vi är en stark grupp med en bra gemenskap. Alla krigar för varandra och vi orkar åka skridskor hela matcherna.

Kan du klä ord på känslan när slutsignalen går i matchen mot Ryssland?
– Nej, det går typ inte. Det var bara en massa glädje samtidigt som man blev lite mållös för att man inte kunde fatta att vi gjorde det, vi tog medaljen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *