Lisa Johansson.
SDHL 1

Viktig derbyseger för AIK i Riksserien – men topplagen fortsätter att vinna

Helgen innebar som brukligt många matcher i Riksserien. Den här veckans skörd bjöd på åtta matcher. Hetast av alla var kanske AIK:s Lisa Johansson, som gjorde båda målen när Djurgården slogs med 2-0 i ett hett rivalmöte.
– Det är något speciellt med ett derby mellan AIK och Djurgården, vilket jag aldrig tror att man kommer att förstå förrän man upplevt det själv, säger hon till hockeysverige.se.

Det spelades åtta matcher i Riksserien under helgen. Bland annat fick vi se ett klassiskt Stockholmsderby mellan Djurgården och AIK under lördagen på Hovet inför 199 åskådare.

Lisa Johansson gav AIK ledningen i det heta derbyt, med sitt 1-0-mål 15.02 in i den andra perioden. Drygt halvvägs in i den tredje perioden gjorde samma Lisa Johansson 2-0, vilket även blev slutresultatet. Minatsu Murase höll därmed nollan i AIK-kassen. Noterbart är att Djurgårdens Danijela Rundqvist fick besöka utvisningsbåset fyra gånger.
– Första målet kommer vi i ett bra anfall där alla i femman är delaktiga. Mikaela Ahlstrand får till slut pucken på högerkanten och lägger ett fint pass i sidled som jag kan slå in längs isen vid bortre stolpen, säger Lisa Johansson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Andra målet får vi ett fem mot tre-läge. Line Bialik lägger in pucken framför mål som ”Josse” Persson stöter vidare ut på min kant. Samma där, bara för mig att lägga in pucken i mål.
– En seger mot Djurgården betyder poängmässigt bara tre poäng, precis som vilken annan match som helst. Men det är något speciellt med ett derby mellan AIK och Djurgården, vilket jag aldrig tror att man kommer att förstå förrän man upplevt det själv.

Serieettan Linköping och serietvåan Luleå var annars helgens stora vinnare. Linköping mötte tabelljumbon SDE Hockey under lördagen och vann med hela 7-0.  Kanadensiska nyförvärvet Jackie Raines svarade för två mål, liksom norskan Madelen Haug Hansen. Lisa Nordlöf höll nollan för gästerna. Under söndagen reste sedan Linköping vidare upp till Leksand där man besegrade hemmalaget med 5-2. Madelen Haug Hansen svarade för ytterligare två mål i den matchen, och har nu gjort 14 mål totalt under säsongen.

Luleå inledde helgen med att vinna hemma över Brynäs med 4-1 inför fina publiksiffran 507 åskådare i Coop Norrbotten Arena. Rebecca Stenberg, Melinda Olsson, Michelle Karvinen och Pernilla Forsgren svarade för Luleås mål. Brynäs mål gjordes av Linn Peterson. Under söndagens match mot Sundsvall var det glesare på läktaren då 201 åskådare hade letat sig till hallen. Sundsvall höll 0-0 under första perioden efter storspel av lagets målvakt Jonna Kågström, men sedan drog Luleå planenligt ifrån och vann med 5-1. Michelle Karvinen svarade för två av målen.

Tabellåttan Modo hade förhoppningar om att närma sig sjuan Brynäs när lagen möttes under söndagen. Trots ledningen med 2-1 efter första perioden, med två Modo-mål av Olivia Carlsson och ett av Brynäs Andrea Cordoba, lyckades gästerna vända och vinna med 3-2. Målskyttar i Brynäs vändning blev Maja Wessling och Josefine Holmgren. Modo har nu hela 15 poäng upp till Brynäs i tabellen.

HV71 höll jämna steg med Leksand i två perioder under lördagen. Med två mål av HV:s Jenni Asserholt, ett av Kyla Sanders och Leksandsmål av Sofia Engström, Madelene Hall och Felicia Karlsson var ställningen då 3-3. Men efter två mål av Hanna Sköld och ett av Sofia Engström gick Leksand ifrån till 6-3 i tredje perioden, innan tidigare Leksandsforwarden Fanny Rask reducerade till 6-4 vilket också blev slutresultatet.

HV71 vann under söndagen efter straffar mot SDE Hockey i Enebybergs Ishall. SDE ledde en bit in i tredje perioden med 4-2 efter två mål av Julie Zwarthoed och ett var av Zoe Barbier och Maggie Litchfield Medd. Men i slutet av ordinarie matchtid gör så Maja Jakobsson 4-3 och Fanny Rask 4-4 för HV71.. Sedan avgör Jennica Haikarainen straffläggningen. HV71:s två övriga mål gjordes av Kyla Sanders och Maja Jakobsson, som alltså blev tvåmålsskytt.

15:15 Skellefteå - Rögle SHL
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL