http://shop.eliteprospects.com
Mikael Karlberg LIF (1) Mikael Karlberg.Foto: Ronnie Rönnkvist

Kritiken mot Leksands back Robin Jacobsson har varit svidande hård efter gårdagens tackling på Björklövens Kim Karlsson. Nu kliver Leksands sportchef Mikael Karlberg in och tar Jacobsson i försvar.
– När folk talar om mordförsök till höger och vänster tycker jag de är helt fel ute. Robin har en spelstil där vi säger åt honom att han ska vara tuff och aggressiv. Han ska tackla och använda sin fysik, säger Han i en intervju med Dalarnas Tidningar.

Gårdagens största händelse i hockeysverige var tacklingen av Leksands Robin Jacobsson på Björklövens Kim Karlsson. Efterspelet i sociala medier och även på dom så kallade vanliga medier nådde näst intill bristningsgränsen. Bland annat sa Niklas Wikegård i C Mores sändning: ”Jag älskar tacklingar, men någonstans måste man ha respekt för motståndaren. Det är en våldsam tackling. Det finns ingen anledning att gå in och döda en spelare”. Tacklingen ledde också till att Björklövens tränare Tommy Jonsson och Leksands tränare Per-Erik ”Perra” Johnsson rök ihop på den efterföljande presskonferensen.

Just det mediadrev som följde på den obehagliga tacklingen har fått Mikael Karlberg, sportchef i Leksand som även har spelat i båda klubbarna, att reagera. I en intervju med Dalarnas Tidningar säger han bland annat:
– Vilket drev det blev. Tidigare tycker jag det varit lite mer nyanserat. Det första man kan säga är att jag blev livrädd när jag såg tacklingen: ”Fan, alltså det där gick inte bra”. Jag blev rädd att han blev skadad. Det är en tuff tackling, men jag tycker inte att den var så jäkla tuff som alla målar upp den. Jag har sett fler liknande tacklingar i SHL som är tuffa. Sedan är det svårt att uttala sig när folk blir skadade.
– När folk talar om mordförsök till höger och vänster tycker jag de är helt fel ute. Robin har en spelstil där vi säger åt honom att han ska vara tuff och aggressiv. Han ska tackla och använda sin fysik. Om den spelaren är 1.60 eller 1.90 spelar ingen roll. Det är inte vad det handlar om.

”DET ÄR VÄLDIGT ÖVERDRIVET”

– Det ligger lite hos spelarna också att klara av att se situationer också. Sedan blir det här fel, för jag vill inte förringa skadan. Det blir fel. Men, uppsåtet var inte det här. Det blev värre än det var menat säger Karlberg och fortsätter:
– Det är en tuff tackling, den tar illa och reglerna säger det här vid skador. Då blir det så här. Det finner vi oss i. Men, det här snacket om mordförsök, det är väldigt överdrivet tycker jag. Huvudsaken var ändå att spelaren (Kim Karlsson) klarade sig, för det var en otäck smäll.

Mikael Karlberg hade inte hunnit talat med Robin Jacobsson när Dalarnas Tidningar gjorde intervjun.
– Jag har inte pratat med honom själv, men dem runt omkring. Det är inte kul att det skrivs både det ena och det andra. Han vill tävla och vinna. Nu slutade det olyckligt. Nu gick det bra för Karlsson. Vi har inget mer att göra nu att vänta in en dom. Vi får invänta ett straff och acceptera det.

I morgon möter Leksand Timrå och då kommer inte Robin Jacobsson spela. Även Jonas Frögrens medverkan är högst osäker. Sedan tidigare är även backarna Viktor Amnér och Simon Erlandsson borta.

Annons: