Patrik Hersley.
Nyheter

Har tappat målflytet – men Hersley känner sig bekväm i nya rollen: ”Känner ingen press”

ANNONS

Efter två säsonger där Patrik Hersley sprutat in mål har poängen lyst med sin frånvaro i Lokomotiv Jaroslavl. Men Tre Kronor-stjärnan trivs bra i sin nya roll, trots att det bara blivit fyra mål under säsongen.
– Man kan väl säga att mitt offensiva hot i powerplay har fasats ut lite grann den här säsongen. Det har också bidragit till att jag fokuserar med på att vara en fem mot fem-spelare och bra defensivt, säger han till hockeysverige.se.

Patrik Hersley gjorde en mycket fin säsong i fjol och svarade då för 16 mål och totalt 33 poäng på 56 matcher för Sibir Novosibirsk. Inför årets säsong valde den 29-åriga landslagsbacken att lämna Sibir för spel i Lokomotiv Jaroslavl. Men poängskörden har inte blivit den samma där. Fyra mål och totalt tio poäng så här långt på 51 matcher. Mycket av det kan också tillskrivas att Hersley har en mer defensiv roll i sin nya klubb. En klubb som han för övrigt trivs väldigt bra i.
– Det är en mindre stad med en bättre organisation och bättre saker runtomkring här, arenor och allting. Storleken på staden gör faktiskt det lite enklare att bo och det är en jättefördel att det är närmare Sverige, berättar Patrik Hersley för hockeysverige.se när vi får en pratstund med honom under matchuppehållet i ligan.
– Det är ett lite mindre utbud på restauranger och den biten, men samtidigt är det ett bättre klimat här och även smidigare för familjen.

Patrik Hersleys familj bor kvar i Malmö under säsongen och givetvis kan det ibland vara tufft för honom att vara ifrån fru och barn under långa perioder.
– Det är tufft att inte ha familjen på plats. Samtidigt visste jag när jag in i det här att det skulle bli den tuffa biten. Det är väl också det som stoppar mig från att göra en lång karriär i den här ligan.

På isen, känner du att din roll förändrats mycket sedan du kom till Lokomotiv?
– Ja, det har den. Kanske inte direkt utan mer indirekt av olika anledningar.

Ice hockey. Dynamo (Moscow) vs. Lokomotiv

Staffan Kronwall.

Utveckla det.
– För det första är det ett helt annat spelsystem här där vi helt och hållet har fokus på försvaret. Vi släpper in nästan minst mål av alla lag i ligan. Som backar är vi nästan inte involverade offensivt alls i spelet fem mot fem.
– I början var det så att vi som backpar, jag och Staffan (Kronwall), var involverade mer. Då skapade vi också en del i anfallandet. Sedan kom vi in i en period där vi vann 13 raka matcher och gjorde mycket mål. Då började vi fokusera mer på den defensiva biten eftersom vi ändå gjorde mål och vann matcherna.
– Sedan är det tuffare matcher på den här sidan så i alla fall jag får fokusera ännu mer på den defensiva biten. Man ska helt enkelt göra sitt jobb och spela bra defensivt först och främst.

Många talar också om att Patrik Hersley har mognat i det defensiva spelet den här säsongen, något som han själv håller med om.
– Ja, det håller jag med om men det började jag bli redan förra säsongen. Att möta spelarna här varje dag gör att man blir bättre. Nu känns det som att jag kommit till en nivå där jag känner mig bekväm. Med det menar jag att jag inte behöver vara 100 procent fullt fokuserad i varje byte för att göra ett bra jobb.
– Jag känner mig, som sagt var, bekväm och har kommit in i ett tempo som gör det lite lättare att spela.

2015-08-05 15_50_31-Custom Selection

Förra säsongen svarade Hersley för 16 mål i KHL. Så här långt den här säsongen alltså bara fyra.
– Det finns ett par anledningar till det. För det första så har vi inte haft något bra powerplay, inte haft den kemin man behöver för att göra många mål. Det var nummer ett.
– Nummer två är att redan i andra halvan av förra säsongen började andra lagen plocka bort mig i powerplay. Så började också direkt den här säsongen. Man kan väl säga att mitt offensiva hot i powerplay har fasats ut lite grann den här säsongen. Det har också bidragit till att jag fokuserar med på att vara en fem mot fem-spelare och bra defensivt. Idag spelar jag i ett bättre lag med skickligare forwards som kan göra mål. Då behöver inte jag heller känna den pressen att det måste bli mål i varje powerplay.

Kontinental Hockey League: Sibir Novosibirsk Region 1 - 2 Avangard Omsk Region

Hersley gjorde succé för Sibir Novosibirsk.

Har du haft något samtal med coachen Alexei Kudashov om vilka förväntningar han har på dig offensivt med tanke på vad du levererade i Sibir förra säsongen?
– Nej, vi har inte pratat om det. Det är heller ingenting jag kan göra någonting åt. Jag kan inte bara säga att jag ska göra mål och sedan börja göra det, inte som back i alla fall.
– När jag gjorde 24 mål i elitserien var det ingenting jag fokuserade på. Kommer lägena så kommer dom. Jag menar att får man bra lägen så är det stor chans att det blir mål, men får man inte lägena så kan jag inte trolla med ingenting.
– Så länge jag känner att jag spelar bra, bidrar till laget och dom är nöjda så räcker det för mig.

Vad betyder det att ha Staffan Kronwall på plats i Lokomotiv och dessutom som backpartner?
– Det betyder en hel del, men det var inte den avgörande faktorn för att jag skulle komma hit. Jag ser det som en jättebonus att han är här. Dels för att han är en underbar människa. Då menar jag dels att ha honom som lagkapten i laget där han verkligen bryr sig om alla, men dels också för att han och jag fungerar bra ihop vid sidan av isen.
– Jag tycker att vi är ganska lika som personer och i samma fas av livet. Vi blir inte trötta på varandra heller. På isen tillhör Staffan topp fem bland alla backar i hela ligan.

Staffan Kronwall och Patrik Hersley är inte ensamma svenskar i Lokomotiv. Laget har även en svensk konditionscoach i form av Lars-Göran Ahlqvist som tidigare jobbat i Frölunda.
– Han kör mycket med dom som är skadade, sätter upp fys-träningsprogrammen vi ska köra innan träningarna och sådana saker. Här borta har coacherna en liten annan roll än i Sverige. Här är coacherna mer involverade i försäsongs fys biten. Hemma i Sverige tar fystränarna nästan hela den biten själva och har det som sitt område.
– Att han finns här är skönt för oss eftersom det är lätt att ha en bra dialog med honom samtidigt som han har en förståelse för hur vi brukar sköta vårt i Sverige. Han har också en förståelse för hur man tränar individuellt. Känner man av något som gör att man inte kan köra tunga ben en dag så kan man köra något annat den dagen eftersom han vet att man tar igen det en annan gång, vilket är en fördel.
– Sedan är han en härlig, skön och avslappnad människa som är lättsamt att ha och göra med. Det är ingen kille man tröttnar på heller. Han är med i gänget och jag tror att alla här tycker om honom.

Ishockey, Karjala Cup, Finland - Sverige

Patrik Hersley har under årets säsong varit med i båda landslagsturneringarna. Förra säsongen tvingades han tacka nej till VM på grund av en skada. Givetvis vill han till VM den här säsongen, men det är inget som han går runt och tänker på eller planerar för i dagsläget.
– Dit vill man ju såklart. Samtidigt är det just nu en lång väg dit. Förra säsongen kände jag mig ganska inställd på att kriga hela vägen dit. Men då blev jag helt plötsligt skadad, så det har ingen betydelse vad man tänker och tycker just nu.
– Nu är det slutspurten här. Sedan är det slutspel. Efter det kan man prata om ett eventuellt VM.

Pär Mårts A

Pär Mårts.

Sved det mycket att du inte kunde vara med i VM förra året?
– Ja, eftersom jag hade en så pass bra säsong och kände mig bra i kroppen. Det kändes som jag hade en chans att ta ytterligare ett steg där, men det sket sig. Just därför är det svårt att prata om VM nu.
– Dessutom vet jag inte hur dom ser på min säsong med mindre produktion. Tanken var ju förra VM att jag skulle vara mer där som en mer eller mindre offensiv back.

Har du en bra dialog med Pär Mårts och Peter Popovic om landslagsspel?
– Ja, det har jag. Jag har varit med i varje turnering som jag kunnat sedan jag var med första gången. På så sätt känner jag att jag är med i ruljangsen alla fall.

Hersley har ett år kvar på kontraktet med Lokomotiv, men hur det kommer att se ut för honom efter att kontraktet gått ut har han inte funderat så mycket kring ännu.
– Jag tänker först och främst på den här säsongen. Vi har lagt oss ganska bra i tabellen i år och jag tänker inte mycket mer än på slutspelet och förbereder mig för det.
– Det är svårt att tänka framåt. Man har alltid haft någon sorts horisont där man ska bli bättre, bättre och bättre. Nu är jag helt plötsligt 30 år och kanske inte har 15 år kvar av karriären. I dag får man ta det där lite steg för steg.

Har du mycket kontakt med Malmö?
– Jag har kontakt med Malmö i den grad att jag är där lite på sommaren och tränar. Då träffar jag ju (Patrik) Sylvergård och Freddie (Sjögren) som är fystränare i Malmö. Jag tränade med honom redan innan han vart fystränare där.
– Givetvis känner jag många killar i laget och bor så pass nära att det blir en naturligt kontakt för mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL