Patric Wener.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

Tidigare Mora- och Björklöventränaren Patric Wener har fått lämna tränarjobbet i franska Briancon efter en tung start på 2016.

– Att kasta mig in i det helt okända inför säsongen kändes rätt. Det var den utmaningen jag som ledare och person behövde. Väl på plats kände jag snabbt att detta är en sportslig kulturkrock. Klubben ville något som spelarna inte är redo för, skriver Patric Wener till hockeysverige.se 
och fortsätter:
– Kulturkrocken handlade om för mig självklara saker som träningsfilosofi, träna noggrant, ordentligt och grundligt. Strategier som exempelvis att matcha in unga spelare i laget, coachning, exempelvis spela med fyra kedjor men även filosofier och erfarenheter som bidragit lite till tidigare framgångar. Frontalkrock kanske är ett annat ord men desto härligare var utmaningen.

Vid nyår var Briancon fortfarande med i kampen om en slutspelsplats i Ligue Magnus, men när man drabbades av skador och avstängningar i början av månaden rasade laget samman.
– Regelverket här nere tillåter inte spelarbyten efter 15/12. Med på denna nivå helt oerfaen 17-åring målvakten i kassen släpper vi in 19 mål på de tre kommande matcherna och chanserna till slutspelet går upp i rök varpå klubben meddelar mig att ungdomsansvarige och materialaren leder laget till säsongens ände. Ciao ciao!

Trots att han nu får lämna tränarjobbet så ångrar han inte sitt utflykt till Briancon.
– Jag tycker beslutet att kasta mig in i det helt okända för att utmana mig själv och mitt ledarskap fortfarande känns rätt. Jag har brottats med och hanterat problem som aldrig uppstår i en hemmamiljö.
– Jag har nått den utvecklingen inom ledarskapet och den personliga utveckling jag sökte efter. Det var målsättningen med utmaningen. Nu ska det bli spännande att se vilka vägar i livet som öppnar sig för framtiden, avslutar Wener.

Ny coach i Briancon blir Alexis Billard, en 34-årig före detta forward som även varit assisterande coach i franska U20-landslaget den här säsongen. I laget finns även svenskarna Sebastian Idoff, Christopher Aspeqvist, Sonny Karlsson och Tomas Larsson