Erica Udén Johansson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Hon är en av damlandslagets nyckelspelare och står för mer än en fjärdedel av alla mål som hennes Sundsvall gör i Riksserien. Ändå är Erica Udén Johansson en spelare som kämpar i motvind just nu.
– Det är mycket annat i livet som påverkar även om man försöker så att det inte ska göra det, att man tar bort det när man kommer till träning och match. Det blir ändå stressfaktorer, säger Udén Johansson till hockeysverige.se om sin situation i bottenlaget.

Sundsvall har inte bara en tuff uppförsbacke i Hockeyallsvenskan den här säsongen, även i damernas riksserie går det tungt. På 28 matcher har laget bara skrapat ihop tolv poäng och endast gjort 37 mål. Målmässigt är Sundsvall med det sämst i Riksserien. Ett minimalt glädjeämne i sammanhanget är att man så här långt har undvikit jumboplatsen i tabellen. Den har man med varm hand lämnat över till SDE Hockey.

En av spelarna som ska leda Sundsvall den här säsongen är landslagsforwarden Erica Udén Johansson, 26, som återvände hem till Sundsvall efter collegespel på Quinnipac.
– Hade jag fått stanna på college ett år till hade jag gärna gjort det, men den tiden var ju slut i och med att man bara får fyra år där.
– Jag flyttade hem till Sundsvall för att komma närmare tryggheten och familjen efter att ha varit ute på vift i bra många år. Nu var det dags att lära sig lite grann hur man ska bli vuxen, säger Erica Udén Johansson när hockeysverige.se får en pratstund med henne.

Tränare för Sundsvall är ingen mindre Ericas egen pappa, Lars Johansson. Men att tränas av sin far ser hon inte som något speciellt annorlunda än att tränas av någon annan.
– Klart att det ibland blir lite konstigt, men i och med att jag inte bor hemma längre så tänker jag inte så mycket på det utan det blir som vilken coach som helst. Sedan är jag van eftersom jag har haft honom som coach under nästan hela livet i olika lag.

Nu har du snart spelat en hel säsong med Sundsvall sedan du återvände från USA, har det blivit som du förväntade dig?
– Både ja och nej. Jag visste att det skulle bli en kämpig säsong med tanke på hur det har sett ut tidigare säsonger och att det inte kommit in så mycket nytt folk till laget.
– Samtidigt tycker jag att vi har gjort det bättre än vad jag ändå hade förväntat mig. Klart att man ändå vill ha mer.


Far och dotter Johansson. Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”DET HÄR ÄR LITE FRUSTRERANDE”

Själv är hon missnöjd med sin målproduktion framåt den här säsongen. Så här långt har det blivit tio mål, vilket ändå är mer än en fjärdedel av Sundsvalls alla mål.
– Att det bara blivit tio mål är jag lite besviken på. Jag har haft allt för många lägen som jag inte har gjort mål på. Det har väl varit lite si sådär med att sätta dit lägena den här säsongen.
– Ibland har det känts som att nu kommer det lossna, men när helgen kommer händer det ingenting fast jag har bra lägen. Det här är lite frustrerande.

Varför det blir så har Erica Udén Johansson inget bra svar på.
– Jag vet egentligen inte, men det kanske beror på att det är en ny tillvaro för mig. Bland annat letar jag jobb. Just nu vikarierar jag som lärare och har precis haft en mattelektion. Förra veckan startade jag dessutom en egen firma och håller på att, och har gjort så länge nu, roddar med det.
– Det är mycket annat i livet som påverkar även om man försöker så att det inte ska göra det, att man tar bort det när man kommer till träning och match. Det blir ändå stressfaktorer.

Du kommer från collegespel med fyra ganska jämna femmor, hur ser du att din roll på isen blir när du då kommer till Sundsvall och blir en spelare som måste prestera om det ska bli poäng för laget?
– Det blir ännu mer ansvar eftersom du på college blir lite mer av en i mängden. Alla är på en jämnare nivå. Här är det lite mer utspritt. Ska det hända lite mer så är det vi som spelar lite mer som ska få det att hända.
– Klart att det är frustrerande när man gått från college, vilket enligt mig är den bästa damligan, till att komma hit där vi knappt har spelare. Det är sjukt tråkigt.

Känner du och även Annie Svedin en extra press på att framför allt ni måste vara bra kväll efter kväll om Sundsvall ska vinna matcher?
– Ja, så har jag känt lite grann under säsongen, men jag har kommit fram till att när jag börjar känna så presterar jag ingenting och gör egentligen inget vettigt alls. Jag försöker slappna av och fokusera på mina detaljer så att det ska fungera för laget i varje byte.

Tror du att ditt landslagsspel hämmas av att du nästa enbart får spela defensivt i Sundsvall då ni ofta i matcherna blir ordentligt tillbakatryckta?
– Det är faktiskt en liten diskussion jag har haft med ”Boorken” (Leif Boork, förbundskapten). Jag tycker än så länge att det inte har påverkat mitt spel och jag presterar faktiskt bättre i landslaget än vad jag gjort i Sundsvall, skrattar Udén Johansson.
– Visst blir det mycket försvarsspel, men vi har ändå fått chanser att kontra eller kunna forechecka. På så vis har jag ändå fått den träningen. Sedan har vi chansen att träna med killarna här i Sundsvall om det är så att vi vill ha mer fart och mer folk på en träning. Så det finns lägen att förbättra det man vill här.

Har du tränat med killarna den här säsongen?
– Det har inte blivit så tack vare mitt schema här samtidigt som jag får dåligt samvete när vi är så få på träningarna, om jag nu ska välja en träning. Samtidigt måste man vara lite egoistisk ibland och tänka på sig själv.
– Jag har haft tankar på att göra det, men sedan har det inte riktigt blivit av. Jag funderar mer och mer på att ta några sådana träningar för att få upp lite fart, så det kanske blir innan nästa landslagsläger och turnering.


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”SATSAR PÅ ATT TA MIG TILL NÄSTA OS”

Hur mycket folk är ni på träningarna?
– Vi brukar vara runt 13 spelare på träningarna. Då är det en del av dom som inte spelar matcherna utan bara är där och tränar.

Mycket talar för att Sundsvall får kvala för att hålla sig kvar i Riksserien. Hur det går för Sundsvall i kvalet styr hur Erica Udén Johanssons säsong 2016/17 kommer att se ut.
– Just nu har jag inte börja tänka på nästa säsong så jättemycket faktiskt. Vi får se hur den här säsongen går och om vi lyckas hålla oss kvar i Riksserien. Det är i Riksserien jag vill spela och skulle vi inte hålla oss kvar så får jag tänka om. Annars får jag höra hur snacket går här i Sundsvall efter säsongen.

En förutsättning för fortsatt landslagsspel är väl att du spelar i Riksserien?
– Ja, precis. I Riksserien kommer jag att spela. Sedan får vi se om vi håller oss kvar men jag får även höra hur snacket går här om det ska komma in nya spelare eller hur det ser ut.
– Jag trivs här i stan och har startat firma och så vidare, men jag måste också tänka på vad som är bäst för min hockeykarriär. Jag satsar på att ta mig till nästa OS också.

Vad är det för firma du startar upp?
– Det är lite baserat på det jag pluggade till i USA, motsvarade en fysioterapeut, men mer fokuserat på idrottsmänniskor. Den utbildningen finns inte här och jag fick den heller inte översatt till motsvarade här i Sverige.
– Då bestämde jag mig i stället för att starta eget. Det kommer bli lite halvt PT-träning, rehabilitering av skador och lite massagebehandlingar. Just nu vänder jag mig främst till allmänheten, men jag kommer även skicka ut till klubbarna här i Sundsvall. Då är det främst till ungdomslagen eftersom A-lagen oftast redan har sitt på det torra. Jag vill kunna hjälpa till så att ingens karriär ska behöva stoppas för att man rehabiliterat en skada lite taskigt, avslutar Erica Udén Johansson innan det är dags för nästa lektion på skolan där hon jobbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *