Lukas Zetterberg.
Västerås IK

Stortalangen lämnade Västerås för Skellefteå: ”Fick inte chansen jag tyckte jag skulle fått”

ANNONS

Han fick inte det genombrott i Västerås som många förutspådde. En besviken Lukas Zetterberg sökte då en väg ut från klubben, och hittade till Skellefteå.
– Mitt mål är att göra det så pass bra att Skellefteå är villiga att köpa ut mig till nästa säsong, säger 18-åringen till hockeysverige.se.

Inför årets säsong var det många följare av Hockeyallsvenskan som trodde att Västerås Lukas Zetterberg, 18, skulle få sitt stora genombrott. Men fjolårets U18-VM spelare var efter 22 matcher och efter sparsamt med speltid av dåvarande coachen Martin Filander poänglös i Hockeyallsvenskan samtidigt som han öste på bra offensivt i J20-laget. På 25 matcher där hade han svarat för 14 mål och totalt 27 poäng.

DSC_0903

Andreas Appelgren,

Förra veckan kom dock ett överraskande besked, att Lukas Zetterberg skulle lånas ut till Skellefteå för resten av säsongen. Detta trots att nya tränaren Andreas Appelgren försökt att få honom att stanna eftersom han ser honom som en intressant spelare. När hockeysverige.se ber Zetterberg själv summera sin säsong i Västerås så låter han inte alldeles nöjd.
– Jag var i A-laget i början, men fick kanske inte riktigt chansen och tog den inte heller. Sedan kom jag ner i J20, gjorde det bra och fick göra en del poäng. Efter det kom jag upp i A-laget igen då det blev lite skador där. Jag tycker att jag gjorde det bra och fick mycket beröm, men jag fick inte riktigt en ärlig chans.

Varför fick du inte det att lossna poängmässigt även i A-laget?
– Det var ju lite skillnad och jag hade i snitt drygt tre minuter speltid per match i A-laget. Det är inte så enkelt då. Det också det jag menar med att jag kanske inte fick en ärlig chans.

Känner du en besvikelse över det?
– Självklart är det lite så. Det är också en del i anledningen till att jag är i Skellefteå nu. Jag vill spela på den nivån som jag tror att jag kan. VIK J20 kommer inte lira i topp tio och det kan väl kännas så där.
– Visst är det jättesköna killar i laget och överhuvudtaget ett bra lag, men nu kom dom, som sagt var, inte till topp tio. Då såg jag chansen att helt enkelt dra till ett Skellefteå som var sugna på att plocka in mig.

Västerås har haft en svängig säsong. Många trodde att man ganska enkelt skulle manövrera sig upp till topp två och då få chansen att spela i den Hockeyallsvenska finalen. Men senaste tiden ganska svaga formkurva har gjort att Västerås nu ligger på en åttonde plats.
– Varför det inte har fungerat? Om jag eller laget hade haft svaret på det så hade dom säkert vänt på det direkt. Jag vet faktiskt inte riktigt och kan inte ge dig något svar på den frågan.
– Gruppen har ändå verkat må hur bra som helst. Det kanske har märkts på gruppen direkt efter att vi förlorat att det börjat bli lite mycket, men redan dagen efter är alla tillbaka som vanligt och lika glada. Det är också så jag tycker att det ska vara och man ska inte tänka allt för mycket på det som har hänt.

001

Patrik Zetterberg

Lukas Zetterbergs pappa, Patrik Zetterberg, är lite av en ikon i Västerås och farfar Kent Zetterberg spelade med Surahammar i högsta serien under några säsongen på 1970-talet. Men någon speciell press över att nå upp till deras nivå känner inte den 18-åriga forwarden.
– Nej, någon sådan press har jag aldrig känt. Farsan sa redan från början när jag började spela hockey att jag absolut inte behövde spela hockey om jag själv inte ville och att det var upp till mig hur jag ville göra. Det tycker jag är bra gjort så jag har kunnat plocka bort alla gamla minnen om man säger så.

Ny klubbadress sedan en dryg vecka tillbaka är Skellefteå för Lukas Zetterberg.
– Jag fick inte den chansen i VIK som jag tycker att jag borde fått och det var aldrig ett alternativ för mig att bli utlånad till Division 1 eller spela i fortsättningsserien med J20.
– Jag ville verkligen gå och då kom VIK på en riktigt bra lösning med att låna ut mig till Skellefteå.

Var det Skellefteå som kontaktade dig eller tvärtom?
– Jag har inte haft någon kontakt med Skellefteå innan utan det har mest varit min agent (Tommy Öström). Han hörde runt med lite klubbar och då visade sig att Skellefteå var intresserade.

Vad hoppas du få ut av tiden i Skellefteå?
– Det jag vill är såklart att jobba med Skellefteå i framtiden. Jag har fortfarande kontrakt med VIK även över nästa säsong och är bara utlånad. Mitt mål är att göra det så pass bra att Skellefteå är villiga att köpa ut mig till nästa säsong.
– Om jag inte tar plats i A-laget då kanske jag blir utlånad, men då sitter jag ändå på ett kontrakt med Skellefteå.

Har du haft en dialog med Västerås om att bli ut köpt från kontraktet?
– Jag har inte haft det själv, men jag vet att min agent har haft det. Att det kan hända. VIK vill, vad jag har hört, ha tillbaka mig till nästa säsong. Men jag krigar för att i första hand göra det så bra som möjligt den här säsongen. Sedan får vi se vad som händer.

Lukas Zetterberg har bara varit i Skellefteå en vecka men känner redan nu att det här är ett ställe och en hockeymiljö som han kommer att trivas i.
– Det är mycket bra här och jag har blivit välkomnad på ett mycket bra sätt. Skellefteå är den kanske bästa klubben på att ta upp juniorer i A-laget. Bland annat är det två juniorer uppe idag (mot Rögle) och spelar i A-laget.
– Den största skillnad när jag kom hit, vilket jag visste redan innan, är att här kör man stenhårt varje dag. Om vi hade match i helgen med Västerås så körde vi hårt måndag och tisdag. Sedan hade vi lugnt resten av veckan. Här är det hårt varje dag, vilket är bra. När man kommer in i det och blir van att träna så ligger man på högstanivån hela tiden.

Första veckan har också betytt en del omställningar för Zetterberg.
– Jo, men så har det varit. Jag har inte varit här så länge heller utan tre dagar förra veckan och sedan hade vi matcher i helgen. Allt har gått väldigt fort och jag har inte hunnit komma in i det helt ännu, men jag tycker att det verkar bra och jag krigar på.

Så här långt har han spelat två matcher med Skellefteås J20 i en kedja tillsammans med Simon Krekula och Linus Lindström, men det har inte blivit några poäng från hans klubba.
– Det har fungerat bra och vi hittar varandra bra för att vara första matcherna, men jag tror också att det kan bli bättre. Nu fick Krekula hjärnskakning mot Färjestad och lirade inte mot Frölunda.

Var det lätt för dig att komma in i Skellefteås spel?
– Det är väl den största skillnaden från Västerås med spelidé och allt sådant. Det är mycket man ska tänka på, men det är bra.

Ishockey, SHL, Semifinal 4, Linköping - Skellefteå

Hans Wallson.

Lukas Zetterberg har ännu inte tränat med Skellefteås A-lag och heller inte hunnit prata framtid med Hans Wallson eller någon av de övriga i tränarstaben.
– Nej, det har jag inte gjort. Det har mest handlat om att komma in i J20-laget just nu och lära känna alla där. När jag sedan kommit till rätta där så kan jag tänka mig att jag kommer sätta mig med tränarna, eller jag hoppas det i alla fall, skrattar Lukas Zetterberg och fortsätter:
– Däremot har jag snackat lite med Lasse Johansson och han verkar bra och schysst.

Den 7:e februari åker Lukas Zetterberg till Tyskland med juniorlandslaget i jakten på en plats i nästa säsongs Junior-VM.
– Det ska bara bli riktigt kul. Speciellt att få visa upp sig för nya tränaren, Tomas Montén, inför nästa års JVM. Dessutom ska det bli riktigt kul att träffa alla i laget igen, men också att inte tänka allt för mycket på att det är landslaget utan försöka prestera lika bra som jag gjort här hemma.

Känner du att om du ska ta dig till Junior-VM nästa säsong att du bör spela i SHL och inte Hockeyallsvenskan?
– Ja, eller att man är riktigt bra i Hockeyallsvenskan. Exempelvis är (Robin) Kovacs en riktigt skicklig spelare men han kom ändå inte med. Han är ändå topplaget AIK:s bästa spelare, avslutar Lukas Zetterberg.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL