Mario Kempe (i mitten).
Nyheter

Kempe har funnit sig till rätta i Ryssland: ”Tagit kliv från det att jag var i Sverige”

ANNONS

Efter en något oväntat succé förra säsongen har Mario Kempe haft det något tyngre med poängen den här vintern. Men 27-åringen trivs bra i sin nya roll som center, och menar att han utvecklats som spelare.
– Jag får ta ett större ansvar som center. Du är en spelare som ska vara med hela tiden i både försvar och anfall, säger han till hockeysverige.se.

Mario Kempe valde att lämna Modo och Sverige inför den förra säsongen. Ny klubbadress för den 27-årige forwarden blev Vityaz Podolsk i KHL. Första säsongen slutade med en poängmässig succé då han på 54 matcher svarat för 13 mål och totalt 39 poäng. På det blev han lagets bästa poängplockare.

Den här säsongen har spelet fungerat bra i hans nya roll som center, men däremot har det ”bara” blivit 12 mål och totalt 17 poäng på 51 matcher. Men framförallt har Kempe utvecklats mycket som hockeyspelare sedan han klev in i KHL.
– Jag tycker att jag tagit några kliv från det att jag var i Sverige. Det är lite bättre hockey och bättre spelare över lag här. Den här säsongen har jag dessutom spelat center. I den rollen har det också tagit lite tid att utveckla en dimension som jag kanske inte använt mig så mycket av innan, säger Mario Kempe till hockeysverige.se när vi får en pratstund med honom på en mobil från flygplatsen i Vladivostok timmarna efter att hans Vityaz förlorat på straffar mot Amiral.

Vad är det som du utvecklat i ditt spel som center?
– Jag får ta ett större ansvar som center. Du är en spelare som ska vara med hela tiden i både försvar och anfall samtidigt som du får bära mycket puck, gå ner djupt, får puck tidigt, ta viktiga tekningar och sådana grejer, som sagt var ett större ansvar helt enkelt.

Du har gjort färre poäng den här säsongen. Har det med den här nya rollen att göra?
– Nej, det vet jag inte direkt. Förra säsongen hade vi en annan tränare (Oleg Orekhovsky). Han kanske tillät lite mer fria tyglar.
– Den här säsongen har det faktiskt gått lite tyngre med poängen, men jag vet faktiskt inte vad det beror på. Mycket handlar det om självförtroende, att man känner ”flowet” och bara kan lira ut som man vill. Då är det också lättare att göra poäng.

Trots att det inte riktigt fungerat för Mario Kempe poängmässigt som han själv vill så känner han ett stort förtroende från coachen Ravil Yakubov.
– Absolut! Jag får spela mycket och tror på mig och jag spelar i en toppkedja, så det tycker jag verkligen.

7

Podolsk, där Mario Kempe bor idag, ligger i Moskvatrakten och har cirka en kvartsmiljon invånare. Samtidigt är den en stad som 27-åringen trivs bra i.
– Podolsk är en bra och fin stad och det är nära till Moskva. Det är dessutom lätt att ta sig hem om man har någon eller några dagar ledigt och så vidare.

Det är tre finska spelare, Harri Säteri, Teemu Eronen och Olli Palola samt en tjeckisk, Roman Horák. Annars är det bara ryska spelare. Hur fungerar det för dig vid sidan av isen?
– Det fungerar bra. Tjecken och den ena finnen, målvakten, var här även förra säsongen så vi känner varandra bra. Sedan är dessutom dom nya finnarna också väldigt snälla. Det blir att jag umgås ganska mycket med importerna, när man ska göra tillsammans med några så blir det oftast med dom. Det blir lätt så.
– Det finns även några av ryssarna som är duktiga på engelska och som man kan umgås med, men framförallt tycker jag att alla spelarna i laget är schyssta.

Och det ryska språket?
– Förra säsongen var det lite tufft i början, men jag tycker faktiskt att jag plockat upp ganska mycket. Oftast förstår jag vad folk här pratar om och det är inte lika ofta coachen behöver översätta när vi har genomgångar. Jag har lärt mig ganska snabbt vilket jag tycker är kul.

Om du tittar tillbaka en säsong, hur minns du idag första dagen då du och Mathias Porseland kom till Podolsk?
– Det var lite speciellt. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig. Därför tänkte jag att jag inte skulle bli överraskad av någonting, men det var faktiskt bättre än vad jag hade räknat med. Klart att det är annorlunda mot hemma i trygga Sverige.
– Det första vi gjorde var att åka ut till basen som vi har. Jag hade väl trott att vi skulle åka till något hotell eller något, skrattar Kempe och fortsätter:
– Vi har alltså en sådan där bas som vi bor på innan matcher och så vidare, men som sagt var, jag hade inga förväntningar. Jag såg det som att det skulle bli ett äventyr att åka hit och att få spela en bra hockey.

Bor ni alltid på den här basen innan matcherna?
– Ibland, men vissa gånger bor vi hemma. Då tränar vi på morgonen och efter det åker vi till basen och tillbringar dagen där. Sedan åker vi tillbaka till hallen innan matchen.

Elitserien 2012-2013

Kempe i Modotröjan.

Flytten till Ryssland har också inneburit att Mario Kempe ställts utanför landslaget. Både säsongerna 2012/13 och 2013/14 var han med och nosade på en landslagsplats. Totalt har han spelat 7 A-landskamper, men ingen av dessa är efter att han skrivit på för Vityaz.
– Det är alltid kul att få representera Tre Kronor. Jag hade en bra säsong i Modo när jag spelade med (Mattias) Ritola och (Samuel) Påhlson. Det gick verkligen jättebra under Uffe Samuelsson ledning. Säsongen efter fick jag börja spela landskamper, men då gick det lite trögare. Då förstod jag också att jag inte heller skulle vara med i landslaget.
– Förra säsongen gick det bra här i Podolsk och då hade jag kanske hoppats att få någon chans, men det är svårt eftersom Sverige har så många bra spelare. Man skulle nästan kunna ta ut två landslag med bara spelare från KHL.
– Landslaget är inget som jag tänker på speciellt mycket. Får jag chansen så är det en bonus, men kommer inte chansen så får jag jobba på hårdare.

Har förbundskaptenerna Pär Mårts och Peter Popovic haft någon dialog med dig under säsongen?
– Nej, men hör dom av sig blir jag glad.

Mario Kempe har ett år kvar å kontraktet med Vytyaz Podolsk, men hur det kommer se för honom efter att kontraktstiden gått ut är ingen som han börjat tänka på redan.
– Jag ska försöka göra en bättre säsong nästa år och leda laget. Vi vill ju vara med i slutracet och förra säsongen hängde vi med en bra bit precis innan slutspelet. Nu har vi varit borta en bra tid från slutspelet, men det ett slutspel som man vill spela och det som är det roliga. Nästa säsong får vi ta försöka ta ytterligare ett steg och samma sak gäller för mig.

Kan du tänka dig att stanna kvar längre i KHL eller börjar du snegla på att återvända till Sverige efter att kontraktet gått ut?
– Jag skulle kunna stanna här, men det beror helt på vad det finns för alternativ då. Så långt fram har jag ändå inte börjat tänka ännu. Nu är vi i slutet av den här säsongen och sedan har jag en säsong till. Efter det får vi se vad som händer.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL