Johannes Jönsson
Tingsryds AIF

Tingsryds succémålvakt: ”En säsong jag alltid kommer komma ihåg, oavsett hur det går”

ANNONS

Han har fått ett ordentligt genombrott i succélaget Tingsryd. Nu hoppas Johannes Jönsson på att kunna slå sig in på allvar i SHL, och varför inte göra det med just Taif?
– Jag skulle givetvis vilja testa SHL igen. Det hade varit roligt, säger han till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det var inte många som trodde inför årets säsong att Tingsryd skulle ligga topp två i
Hockeyallsvenskan i slutet av januari. Det var antagligen inte heller många som trodde att Johannes Jönsson skulle ligga trea i målvaktsligan efter 41 spelade matcher. Nu är det ett faktum och Jönsson har klivit fram och blivit en stor och viktig del i Tingsryds framgång den här säsongen.

Johannes Jönsson är visserligen från Kalmar, men spelade under sin juniortid i Tingsryd. Efter säsongen 2008/09 lämnade han klubben för att spela i en rad andra klubbar fram till att han återvände till Tingsryd inför den här säsongen. Däremellan han det bli spel i Kristianstad, Nybro, Örebro, Almtuna, Skövde och Vita Hästen.
– Hur det här har påverkat mig som målvakt? Ja du, det är en bra fråga, men jag har ju inte varit med om någon annan väg än min egen, säger Johannes Jönsson med ett fundersamt leende när hockeysverige.se träffar honom i Hovets korridorer efter toppmatchen i Hockeyallsvenskan, dessutom allt för slut för att orka ta av sig målvaktsbenskydden innan intervjun.
– Jag har inte ånger om man säger så, alltså jag ångrar ingenting i min karriär. Det har ändå gått stabilt uppåt och framåt på isen hela tiden även om vägen varit lite krokig.

Micce Andreasson (1)

Micce Andreasson.

En viktig person för Johannes Jönsson i hans utveckling som målvakt är målvaktscoachen Micce Andreasson.
– Jag hade honom en säsong. Han var i Örebro den säsongen jag kom dit. Sedan var han lite i Almtuna när jag var där säsongen därpå. Efter det försvann han lite, men vi har ändå lite kontakt med varandra på telefon och så vidare.
– Han är en väldigt duktig målvaktstränare och har filat på mycket detaljer hos mig. Vi har haft ett jättebra samarbete. Jag tycker att jag utvecklats mycket under hans ledning, men jag kanske tyckte det ännu mer då du och jag sågs i Björkängshallen efter en match och pratade om det. Både han och jag har en ganska lika syn på hockey. Med hjälp av honom tycker jag att vi hittade ganska så rätt.

Du har återvänt ”hem” lite grann även om du ursprungligen kommer från Kalmar, hur ser du tillbaka på din säsong så här långt?
– Det kommer att vara en säsong som jag alltid kommer att komma ihåg oavsett hur det går. Säsongen har varit fantastiskt rolig hittills, men jag hoppas att den ska bli ännu roligare.
– Det var, precis som du säger, som att komma hem. Jag kände många laget och sommarträningen kändes bra. Dessutom fick jag barn i maj så jag fick vara både lite hemma och lite på träningen, vilket kändes bra. Jag visste vad jag skulle få när jag skrev på för Tingsryd och jag tror att dom visste vad man skulle få av mig.

Var det första barnet?
– Ja, svarar Johannes Jönsson med ett stort leende.

Vad har det betytt för dig som person och hockeyspelare att bli pappa?
– Det har varit jätteroligt verkligen. Superkul. Jag vet inte hur jag ska beskriva det, men vår dotter är helt underbar samtidigt som tjejen där hemma gör ett jättejobb.

Är det en skön avkoppling att få komma hem till tjejerna, för jag antar att du släpper hockeyn för ett tag då?
– Jo, så är det. Det är alltid en tillflykt när man kommer hem och inte för tillfället känner för hockeyn till 100 procent. Samtidigt har det alltid varit skönt att få komma hem.

Du ligger på en tredjeplats i målvaktsliga just nu, hade du trott det själv inför årets säsong?
– Nej, det hade jag väl inte, men jag lägger inte jättestor vikt vid räddningsprocenten eftersom man ibland får mycket och ibland lite skott på sig. Jag kan ju inte påverka det speciellt mycket. – Det är roligt att jag har kunnat hjälpa laget och jag har ändå vunnit ganska många matcher (19 vunna 7 förlorade) och inte släppt in så många mål vilket är bra.

150402 Tingsryds mŒlvakt Wictor Ragnewall under uppvŠrmningen innan ishockeymatchen i kvalet till Hockeyallsvenskan mellan AIK och Tingsryd den 2 april 2015 i Stockholm.  Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒn / Cop 106

Som målvaktskollega i Tingsryd har han Wictor Ragnewall, en 22-åring från Fotskäls HC som nu gör sin tredje hela säsong i laget.
– Jag visste inte mycket om honom innan säsongen måste jag nog säga. Jag känner såklart några som har spelat med honom eftersom han har spelat i Tingsryd ett tag.
– Samarbetet mellan oss funkar jättebra. Vi hjälps åt och har också mycket roligt. Det är precis som man vill att det ska vara med en kollega.

Ishockey, Shl, Skellefteå - Örebro

Johannes under tiden i Örebro.

Johannes Jönsson har testat på SHL-spel vid sju tillfällen, men aldrig riktigt lyckats få fotfäste i landets högsta serie, men idag börjar han känna att han mognat och mer redo för att ta steget och bli en etablerad SHL-målvakt.
– Ja, det är faktiskt inte omöjligt att jag är mer redo idag. Jag måste säga att jag tyckte det gick ganska fort förra säsongen, men det är alltid svårt att jämföra SHL och Hockeyallsvenskan. I alla fall tycker jag att det är skillnad för mig som målvakt. Jag skulle givetvis vilja testa SHL igen. Det hade varit roligt.

Vad är skillnaden i målvaktsarbetet mellan ligorna?
– Jag tycker att det gick lite snabbare i SHL och man måste ta lite snabbare beslut. Man måste få komma in i det lite eftersom det är svårt att bara bli inkastad i SHL. Man vill ha en riktig försäsong, spela träningsmatcher, vara med från start och känna förtroendet.

Johannes, det kan bli kval mot lokalkonkurrenten Karlskrona, hur går dina tankar
kring en sådan utmaning?
– Det hade varit skitcoolt, men först ska vi ta oss dit. Det är en jättetuff väg och alla lagen som är med och slåss där uppe är bra. Det gäller att ta det först. Sedan får vi se om det blir Karlskrona eller inte.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL