FICK NEJ! Pär Mårts har inte full tillgång till KHL-spelare, som målvakten Henrik Karlsson, inför landskamperna mot Finland.
Nyheter

Mårts irriterad på KHL-klubbarna: ”Det finns regler och de bryter mot dem”

ANNONS

Ännu en gång stoppar KHL Pär Mårts från att plocka svenska spelare från Ryssland till sitt landslag. Detta är något som gör förbundskaptenen synnerligen irriterad.
— Det finns regler och dom ryska klubbarna bryter mot dom, säger Mårts till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev en väldigt SHL-influerad trupp som Pär Mårts tog ut till dubbellandskampen mot Finland i Örebro och på Hovet i Stockholm 11 och 13 februari. Att det bara blev två KHL-spelare med i truppen var ingenting som förbundskaptenen hade planerat för.
— Vi får inte tillgång till fler. Man säger stopp, säger en märkbart irriterad Mårts som gärna hade haft med några av dom i matcherna mot Finland.
— Ja, naturligtvis hade jag velat haft med dom. Jag vet att lagen har två eller tre matcher efter våra Finlandsmatcher innan slutspelet börjar. Dom vågar väl inte riskera att killarna blir skadade när dom spelar två matcher under uppehållet. Det finns regler och dom ryska klubbarna bryter mot dom.

Hur tänker du kring det?
— Jag tycker att det är för dåligt och det ska inte få förekomma, men jag är så liten i det här och har ingenting att säga till om. I stället försöker jag göra det bästa med spelarna jag har och fokusera på det.

På målvaktssidan valde Mårts att plocka med Viktor Fasth och Markus Svensson.
— Jag tycker att även Lasse Johansson bankar på dörren eftersom han har spelat så pass bra. Även (Christopher) Nihlstorp har varit bra. Det finns några till som skulle kunna klara det här. Jag tänker då bland annat på Niklas Svedberg, Henrik Karlsson, Joacim Eriksson och så vidare.
— Jag vill inte plocka in nya målvakter varje gång bara för att man ska göra det. Dom här står lite i den internationella färdvägen.

På backsidan plockade Mårts med Niclas Burström, Oscar Fantenberg, Tim Heed, Magnus Nygren, Jonas Junland och debutanterna Andreas Englund och Gustav Forsling.
— Englund och Forsling har spelat några Junior-VM. Jag var och tittade på ganska många av matcherna i Finland och jag tycker att dom var vägledande där. Nu när det finns plats här, varför skulle dom inte vara med då? Båda två kommer att greja det här så det känns nästan naturligt att dom ska vara med.

Det är två ganska olika backtyper…
— Ja, men vi behöver både och eftersom vi har pucken halva tiden och inte puck halva tiden. Tjusningen är också att man inte alltid behöver vara den som syns utan gör ett jobb som vi andra uppskattar också.

Forwards: Fredrik Pettersson, Richard Gynge, Johan Sundström, Joel Lundqvist, Jimmie Ericsson, André Petersson, Lucas Wallmark, Martin Lundberg, John Norman, Nicklas Danielsson, Andreas Thuresson, Marcus Sörensen samt kompisarna från Huddinge Linus Klasen och Dick Axelsson.
— De är inte med bara för att dom är från Huddinge och inte heller för att dom är polare, säger Mårts med ett leende och fortsätter:
— Linus Klasen är en offensiv kille som kan sätta upp ett powerplay och är extremt skicklig i den spelformen. Dick är också extremt skicklig, men han är nästan lika bra i spelet med en eller två man mindre eftersom han har ett enormt bra spelsinne. Han klarar båda spelformerna och jag kan känna att varför ska dom inte få chansen igen och varför ska man leta efter några andra liknande spelare? Jag tror att dom här killarna kan göra skillnad för oss. Det är för enkelt att avfärda Dick och Linus för att dom är lirare. Vi måste ha med sådana spelare också.

Är vi generellt för dåliga i svensk på att släppa fram artisterna i lagen?
— Hockeyn är ju väldigt bestraffande, men jag tycker att dom här killarna kan grunden, alltså det som alla andra måste göra också. Grejen är att trots att man är bra framåt så måste man hålla en viss nivå bakåt. Båda dom här killarna täcker skott och så vidare så jag tycker att dom är användbara.

Det blir i dag ett ganska stort steg för våra unga spelare att kliva in i den internationella hockeyn, borde vi inför B-landslaget igen för att täppa till den luckan?

— Nej, jag är inte säker på det. Nu finns ju Champions Leauge och där är det ganska mycket internationell ishockey. Vi har haft en ganska stor utvandring av unga spelare till Nordamerika så jag är inte säker på att vi som förr i tiden skulle få ihop ett lag. Juniorlandslagen ska ut och spela, Tre Kronor likaså så jag vet inte om det i dagens läge finns tillräckligt många spelare helt enkelt.
— Jag gillar ändå tanken eftersom man någonstans måste få starta sin resa än i Tre Kronor, men jag vet inte om det fungerar riktigt ännu, avslutar Pär Mårts.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga