HUVUDBRY. Leif Boork går miste om Erika Grahm, Jenni Asserholt och Lisa Hedengren i den kommande turneringen — och antagligen VM också.
Nyheter

Stjärnskadorna tvingar Boork att tänka om: ”Bara att hoppas att någon kan stiga fram”

ANNONS

Tre givna nyckelspelare är skadade, två kommer definitivt att missa vårens VM-turnering. Med Erika Grahm borta och Jenni Asserholt som ett stort frågetecken tvingas Leif Boork att tänka om inför fyrnationsturneringen i Oskarshamn.
— Det är bara hoppas att någon kan stiga fram, utvecklas och ta över den rollen lite grann, säger förbundskaptenen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Den trupp som Leif Boork presenterade inför fyrnationsturneringen i Oskarshamn var mer eller mindre befriad från skrällar. Stort fokus när truppen presenterades i dag låg dock på skadorna som Erika Grahm, Lisa Hedengren och Jenni Asserholt har drabbats av. Grahm och Hedengren är definitivt borta från VM medan Boork uppskattar att möjligheten till Asserholt att bli återställd från sin ledbandsskada i foten är 50 procent.

Målvakter blev Sara Grahn, som haft en ganska tuff uppgift i Brynäs, och Minatsu Murase från AIK. Trots att Grahns Brynäs har blandat och gett i matcherna ser han henne som en given målvakt i dagens landslag.
— Hennes position i landslaget är väldigt bra. Jag ser henne som en väldigt etablerad målvakt och hon har spelat bra för oss internationellt, säger Leif Boork till hockeysverige.se under presskonferensen på ett hotell alldeles invid Humlegården i Stockholm.
— Brynäs som klubb har varit lite upp och ned i serien, men sedan har även Ellen Jonsson spelat vissa matcher och utmanat Sara lite grann. Det är bra och det behöver Sara, men internationellt är hon vår absolut mest erfarna målvakt. Den positionen är stabil.

Du valde sju backar med stor erfarenhet: Johanna Fällman, Lina Bäcklin, Johanna Olofsson, Annie Svedin, Emilia Ramboldt och Emma Eliasson. Ska man se det som att du väljer att ha mycket erfarenhet med dig i truppen eller att det ser lite tunt ut bakom dessa på backsidan?
— Det finns spelare underifrån också. Anna Kjellbin är inte med, Emmy Alasalmi är inte heller med liksom Elin Lundberg. Vi har satsat på kombinationen med spelande backar, typ Emma Eliasson, Annie Svedin och Lina Bäcklin och en del defensiva backar.
— Det handlar sedan om att vara noggranna när vi parar ihop dom. Varken Johanna Fällman och Johanna Olofsson är speciellt spelskickliga eller offensivt spelande backar, men som par fungerar dom väldigt bra ihop. Vi har lärt oss sedan vi sett backarna internationellt vilka som fungerar bra ihop, vilka som kan spela powerplay och så vidare.


Sara Grahn, Emma Eliasson och Emma Nordin.
Foto: Ronnie Rönnkvist

Forwards: Hanna Sköld, Nathalie Ferno, Alexandra Palm, Sabina Küller, Lisa Johansson, Pernilla Winberg, Anna Borgqvist, Fanny Rask, Erica Udén Johansson, Julia Östlund, Emma Nordin, Linn Peterson och Olivia Carlsson.

Vilka ska driva det här laget offensivt i Erika Grahm och Jenni Asserholts frånvaro?
— Vi, jag och Olof (Östblom) får tänka om lite grann nu eftersom vi vet att Erika definitivt är borta. Jenni är ett stort frågetecken. Dom är kanske våra två bärande spelare på det sättet att dom varit vid sidan av isen och drivit laget med sina personligheter och som våra kaptener.
— Annie Svedin är definitivt en spelare som kan ta ett steg framåt. Sedan har vi Emma Eliasson som är väldigt etablerad och kapten i Luleå.

Det är två backar du nämner, men vilka på forwardssidan måste kliva fram och leda laget?
— När det gäller Anna Borgqvist och Emma Nordin är det ett par som fungerade på ett väldigt bra sätt under VM.
— Självklart, när det gäller målgörande och att skapa offensiva chanser är det Lisa Johansson och i viss mån Emma Nordin och Anna Borgqvist. Sedan blir det lite tunnare där. Det är bara hoppas att någon kan stiga fram, utvecklas och ta över den rollen lite grann. Hanna Olsson, som har fått ledigt, är en mycket bra målskytt och jag hoppas att hon kommer att göra ett mycket bra slutspel och lägga sig i konkurrensen ordentligt.

Vad betyder det för gruppdynamiken att Grahm, Hedengren och Asserholt inte är med?
— Oskarshamnsturneringen var meningen att vi skulle använda till att rent spelmässigt hitta formationer. I och med att vi har frågetecken så får vi nog fundera lite grann på hur vi formerar laget. Då får vi använda Oskarshamn till att prova oss fram med VM som högsta prioritet naturligtvis.

Vilka förväntningar har du på Damkronornas prestation i den här turneringen?
— Om vi tittar mot VM där vi har Schweiz, Japan och Tjeckien så är det naturligtvis så att vi ska försöka gå vidare från den gruppen. Vi ska vinna dom matcherna eftersom vi tycker att vi har kapacitet att göra det.
— Det vi har gjort under åren jag varit förbundskapten är att vi har haft ett ganska stort urval av spelare. Det känns skönt nu, även om det är två ledande spelare som är borta, att vi ändå har spelare som varit med oss internationellt.
— Vi ska inte sänka målsättningen utan vi ska vara med och konkurrera om kvartsfinalplats och naturligtvis ännu högre platser i VM. Sedan får vi kanske, som sagt var, ändra lite fokus vad det gäller den här hemmaturneringen. Men jag räknar med att vi ska spela jämna, stadiga och konsekventa matcher mot alla tre motståndarna som vi har i Oskarshamn.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL