Jonas Gunnarsson och Andreas Eriksson.
SHL

Målvaktstränaren bakom succékeeperns utveckling: ”En av de bästa målvakterna i ligan just nu”

ANNONS

Han inledde säsongen som tilltänkt tredjemålvakt, men Jonas Gunnarsson har etablerat sig som en toppmålvakt på SHL-nivå. I en intervju med hockeysverige.se förklarar målvaktstränaren Andreas Eriksson succén.
– Tillsammans med honom skulle jag nog säga att vi lugnat ner hans spel lite grann och ändrat lite mer i hans grundspel, säger Eriksson.

Jonas Gunnarsson har varit ett av SHL:s stora utropstecken den här säsongen. Den 23-åriga Malmömålvakten klivit fram och varit en av seriens bästa målvakter. En av männen bakom Gunnarssons fina säsong och utveckling är den tidigare juniormålvakten i Luleå, Andreas Eriksson.

Han har bland annat jobbat med Stefan Ladhe på Sweden Hockey Institute och med Erik Granqvist och grabbarna på Målvaktsverkstaden i Luleå. Den här säsongen har han tagit sig an målvaktstränarjobbet i Malmö.
– Innan jag började jobba med Jonas skulle jag beskriva honom som väldigt lyhörd, nyfiken och beredd att betala priset för att ta kliv i sin karriär. Kanske lite sökande också efter vad som passar honom, säger Andreas Eriksson till hockeysverige.se.
– Jag upplevde att Jonas sökte en klar spelidé, ett spelsätt som passar just honom. Ett spel som bygger på tålamod, position och hans snabbhet, vilket också är en av hans styrkor.

Vad har du lagt mest tid på när det gäller att justera hans målvaktsspel?
– Tillsammans med honom skulle jag nog säga att vi lugnat ner hans spel lite grann och ändrat lite mer i hans grundspel. Han kanske står lite längre och har lite mer tålamod i sitt spel men är även aggressivare till en viss del också.

Vad ser du som Jonas Gunnarssons största brist idag som målvakt?
– Just nu skulle jag säga att det är att han tänker lite för mycket ibland på vad han ska göra istället för att bara låta det komma, alltså det som har tagit honom dit han är nu. Han får ju också spela mycket mer nu än vad han trodde innan säsongen.
– Han är ganska stark mentalt så jag ser inga problem med det, men att, som sagt var, lita på sitt spel mer även om han släpper in något enkelt mål och så vidare.

Det krävs att man är stark mentalt för att vara målvakt i SHL, hur jobbar ni kring det?
– Vi jobbar ganska mycket med rutiner i Jonas spel, att han lugnar ned sig och tar det steg för steg i vad som kommer under matchen så att säga. Vi försöker jobba med detaljer som vi har nött på under hela säsongen egentligen.
– Vi har försökt hålla en röd tråd i det vi gör. Sedan kanske bygga på, lägga till och ta ifrån saker. Det handlar om att vara kontinuerlig i sitt arbete.

gunnarsson

Just de bitarna är också det Andreas Eriksson tror är nyckeln till att Jonas Gunnarsson är en av SHL:s bästa målvakter idag.
– Jag skulle nog säga att dom här egenskaperna gör honom till en av de bästa målvakterna i ligan just nu. Han har kontinuitet i sitt spel och gör bättre avvägningar nu jämfört med vad han gjorde i början av säsongen eller tidigare i sin karriär.

Du säger att han är lyhörd som målvakt, hur visar det sig?
– Han vill testa allt direkt och avfärdar ingenting vilket är en bra ingrediens för alla målvakter. Vi har ett jättebra samarbete där han ställer frågor och vill prova nya saker. Jag tycker att vi kommer fram till det mesta tillsammans och det har inte varit så att det bara handlat om att jag ska säga åt honom att göra en specifik sak.

Det är första säsongen Jonas Gunnarsson har en ordinarie tröja i SHL, men hur långt kan han nå och vilken potential ser du i honom som målvakt?
– Jag tycker inte att det finns någon gräns. Jag jobbar inte bara för att målvakterna ska bli ordinarie i SHL eller liknande. Mitt mål med Jonas är att han såklart ska ta ett kliv hela tiden och alltid bli bättre.
– Kan han fortsätta utvecklas i den takt han gjort den här säsongen så… Det är han som sätter gränsen och jag ser det inte som någon given gräns att han kanske bara tar sig till SHL eller landslaget. Det är upp till honom hur bra han vil bli.
– Fortsätter han att vara lyhörd, intresserad och beredd att lägga när jobbet varje dag så kommer det bara bli bättre. Jons är en sådan kille som man unnar framgång eftersom han aldrig lämnar något åtslumpen.

BB150909BB103

Oscar Alsenfelt.

Hur ser du på målvaktssituationen i Malmö just nu med Jonas Gunnarsson, Pontus Sjögren och Oscar Alsenfelt?
– Det är en bra konkurrenssituation. Pontus är en erkänt duktig målvakt och som är igång just nu. Dom krigar varje träning och jag ser ingen av dom som en given etta eller tvåa. Den som känns bäst för stunden är också den som ska spela, vilket både Pontus och Jonas är införstådda med.
– Oscar har haft lite skadeproblem just nu, men han är också en kille som är nere i hallen varje dag, tränar stenhårt, vill komma tillbaka och är väldigt lyhörd. Jag ser det som en ren lycka att jobba med alla tre.

Hur delaktig är du i själva uttagningen av målvakt till matcherna?
– Det är Björn (Hellkvist) som är huvudcoach och den som tar ut vem som står. Sedan är det klart att jag kanske lägger in mitt veto här och var.
– Samtidigt tycker jag att det är bra att han tar den biten eftersom jag vill hålla mig så neutral som möjligt med målvakterna för att kunna jobba med alla tre. Jag vill inte få frågor om varför den ena får spela mer och så vidare.

Andreas Eriksson

Foto: Sweden Hockey Institute.

Andreas Eriksson kom till Malmö inför årets säsong och gjorde det framgångsrikt, men efter den här säsongen går hans kontrakt med klubben ut.
– Jag trivs jättebra i Malmö och har gjort så hela säsongen. Det är en förening som vill etablera sig i SHL och organisationen försöker växa i takt med det. Vi kanske hade den minsta organisationen tillsammans med Karlskrona och Rögle när vi klev in i SHL. Nu känns det som att vi börjar växa in i SHL-kostymen även utanför isen.
– Alla här jobbar stenhårt för att ledningen ska trivas och för att laget ska gå så bra som möjligt.

Så här långt har inte den 32-åriga målvaktstränaren haft någon direkt dialog om framtiden med Malmös sportchef Patrik Sylvegård.
– Vi har inte pratat så jättemycket om framtiden. Tanken var att vi skulle ta det efter jul, men det har inte blivit så mycket med det än så länge. Vi får se, det kanske närmar sig, men jag vet inte.

Vad vill du själv?
– Jag skulle absolut kunna tänka mig att stanna kvar här om klubben vill det. Om inte så får jag ta det då och se vad som händer nästa säsong, men det skulle vara kul att vara kvar här och fortsätta jobba med målvakterna och den man har startat här, även då på juniorerna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL