Mitch Wahl.
Nyheter

Succéimporten om framgångsreceptet – trivsel på alla plan: ”Vissa har mer problem med livsomställningen”

ANNONS

Varje år plockar lagen i Hockeyallsvenskan in spelare från de nordamerikanska farmarligorna, med blandade resultat. En av framgångssagorna är Oskarshamns Mitch Wahl, som leder den interna poängligan i topplaget. Varför just han lyckats när andra har misslyckats kan det finnas många anledningar till – inklusive livet utanför isen.
– Vissa spelare har mer problem med livsomställningen, och det påverkar hockeyn också, säger amerikanen till hockeysverige.se.

Att plocka in nordamerikanska importer till svensk hockey har gång på gång visat sig vara lite av ett lotteri. Ett av lagen som drog en vinstlott inför säsongen var Oskarshamn, när de skrev kontrakt med amerikanen Mitch Wahl.

26-åringen har varit en av lagets bästa spelare under hela säsongen, och med 32 poäng på 44 matcher leder han också den interna poängligan. Poängskörden ger honom också en fjortondeplats i hela Hockeyallsvenskans poängliga, och hans 24 mål ger ledningen i skytteligan. Den förre AHL- och ECHL-spelaren är nöjd med sin debutsäsong i den svenska hockeyn.
– Jag tycker att det har gått bra, jag är nöjd. Jag är glad över min individuella prestation, men också över framgångarna som laget har haft. Vi är på ett bra ställe som lag just nu, och vi hoppas kunna fortsätta starkt in i play-off också. Det kommer bli spännande, säger Wahl när hockeysverige.se når honom på lagbussen mellan Haparanda och Umeå.

På pappret var det kanske inte helt givet att Wahl skulle göra den succé han har gjort i Oskarshamn. Ungefär samtidigt som han skrev på för Oskarshamn så gjorde Mike Embach, med liknande meriter från AHL och ECHL, klart med Leksand. Men när Wahl gjorde succé så drog Leksand en nitlott, och Embach lämnade efter bara nio matcher i Hockeyallsvenskan. Varför just Wahl har lyckats där andra inte har gjort det tycker han är svårt att sätta fingret på.
– Det är en svår fråga. Jag tror bara att det funkar för vissa och inte för andra. Spelet är väldigt annorlunda jämfört med i AHL och ECHL. Det är större is, vilket gör spelet annorlunda, det finns mer tid och yta för att skapa grejer. Det är mer fokus på puckinnehav här med mycket skridskoåkning. Det är ovant. Vissa spelare anpassar sig bättre och andra kan inte ta det steget. Det känns som att jag hamnade i en bra situation här i Oskarshamn.

Tror du att det handlar mer om tur vem som lyckas eller inte, eller är det några särskilda egenskaper som krävs för att lyckas här?
– Jag tror inte att det handlar om tur. Möjligheten och scenariot man hamnar i har mycket med det att göra, att vara på rätt plats. Det är ett stort åtagande för oss killar som kommer hit, och ska bo i ett annat land. Det är mycket annat bakom scenerna också som spelar in, med det dagliga livet. Det har varit bra för mig, jag gillar kulturen här. Vissa spelare har mer problem med livsomställningen, och det påverkar hockeyn också. Oskarshamn har varit ett bra ställe att spela för mig, och jag har verkligen fått förtroendet.

FÖRHÅLLANDEVIS KORT BUSSRESA

Bussresan mellan Haparanda och Umeå är på dryga 38 mil, en resa som man enligt Wahl beräknades klara av på runt fem timmar. Det är en hyfsat lång bussresa med svenska mått mätt, men jämfört med förra säsongen då han spelade i ECHL-laget Florida Everblades är det ingenting.
– Vi hade inga lag nära oss, det närmsta var ungefär tre timmar bort. Så vad vi gjorde var att vi spelade flera matcher på samma gång och hade sovbussar med sängar, så vi kunde sova på vägen. Det var lite annorlunda, men man vänjer sig.

Efter fem säsonger med pendlande mellan AHL och ECHL började han känna sig redo för ett nytt kapitel i sin hockeykarriär.
– Jag nådde en punkt när jag hade spelat fem år i farmarligorna, så jag kände att det kunde vara en bra möjlighet att prova något nytt. Jag tyckte att Hockeyallsvenskan var en bra startpunkt i Europa, så jag var glad att hamna i den här ligan. Jag ville prova något nytt, och förhoppningsvis kan jag spela här ett tag.

Vad tycker du har varit den största skillnaden mellan spelet här och i Nordamerika?
– Det är mycket mer styrspel i mittzonen här. Man ser det i Nordamerika också men det är inte lika vanligt, det är mer aggressivt hemma. Det finns vissa spelare där som är avsatta för att spela ett mer fysiskt spel, så det är mindre fysiskt här. Samtidigt kan alla åka skridskor bra här, och många spelare är skickliga med pucken. Det är en större bredd från topp till botten, alla fyra kedjor kan göra mål. Hemma ska de två toppkedjorna göra mål, tredjekedjan kan också göra det, och fjärdekedjan ska mest stänga ner. Här i Oskarshamn kan alla fyra kedjor göra mål.

”HAR INGREDIENSERNA FÖR FRAMGÅNG”

Efter en småtuff inledning på säsongen har Oskarshamn nu sedan länge hittat rätt i spelet. För närvarande placerar man sig på en tredjeplats i serien, men med 14 poäng upp till toppduon AIK och Tingsryd. Allting talar för att man kommer få förlita sig till playoffspel för att ta en av de eftertraktade kvalplatserna.
– Vi har ingredienserna för framgång, vi har visat det under delar av säsongen. Från topp till botten har vi fyra kedjor som kan vara effektiva, och det kan ta oss långt. Vi litar inte på en spelare eller en kedja, vi litar på alla spelare och det har varit bra för oss.

När ni har spelat på topp i år känns det som att ni har varit på nivå med AIK och Tingsryd. Vad krävs för att ni ska klara av att utmana nu när säsongen drar ihop sig?
– Jag tycker att när vi har spelat på toppen av vår förmåga så är vi där. Lagen vi har förlorat och haft problem emot är bottenlagen. Jag vet inte om det är att vi inte når upp till vår potential de kvällarna eller vad det handlar om, men jag tycker att vi höjer vårt spel några snäpp när vi spelar mer intensivt. Jag gillar att möta AIK, Tingsryd, Leksand, när tempot är högt. Jag tror att när playoffspelet är här så kommer vi älska att spela så.

Du sitter på ett utgående kontrakt, är målet att spela i SHL nästa säsong vare sig det blir med Oskarshamn eller någon annan klubb?
– Vet du vad, jag tänker inte så mycket på mål på det sättet. Jag tror att SHL är målet en dag, men om det blir nästa år vet jag inte. Jag vill fokusera på att avsluta starkt, och förhoppningsvis öppna dörrar och sätta mig i bra position för att gå framåt i karriären. Jag vill hamna i en högre liga så småningom, men jag gillar att vara här. Jag vet inte vad framtiden har att erbjuda för mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch