Mikael Johansson och Ann-Louise Edstrand blev nummer 106 respektive 107 att väljas in.
SHL

Två väljs in i svensk hockeys Hall of Fame: ”Han var en prydnad för sporten”

ANNONS

Två nya spelare har valts in i svensk ishockeys Hall of Fame. Det rör sig om Djurgårdslegendaren Mikael Johansson och åttafaldiga SM-guldvinnaren Ann-Louise Edstrand, som blir nummer 106 och 107 att väljas in. 

Mikael Johansson är en av Djurgårdens allra största spelare genom tiderna, där han har förärats med att få tröjan upphissad i taket. Johansson spenderade totalt 15 säsonger som spelare i Djurgården, och var med om att vinna fem SM-guld. Han ligger tvåa i föreningens totala poängliga genom tiderna.

Utöver det har han dessutom spelat fem VM-turneringar som resulterade i två guld, deltagit i två OS-turneringar och spenderat fem säsonger i Schweiz. Även i Kloten, där han vann fyra guld på fem säsonger, har han fått tröjan upphissad i taket. Så här lyder motiveringen till att han väljs in i Hall of Fame:

”Sexton säsonger i landslaget Tre Kronor, två gånger världsmästare, fem SM-guld i Djurgårdens IF, schweizisk mästare med EC Kloten fyra gånger. Han var med om att vinna SM-guld med DIF först tre gånger i rad, sedan två gånger i rad, det var tio år mellan tillfällena. Som om det inte skulle räcka för att bli nominerad till svensk ishockeys Hockey Hall of Fame. Klart att det gör. Han hade en lång karriär och höll hög klass rakt igenom denna. Mikael Johansson inledde sin internationella karriär med att ta brons vid Calgary-OS 1988, avslutade med VM-guld 1998 i Zürich. Han var alltid en prydnad för ishockeysporten som sådan. Oerhört skicklig spelare, en playmaker. I Djurgårdens IF är han för alltid en av de största. Men vi får inte i Mikael Johanssons fall glömma moderklubben Huddinge IK, den stora talangfabriken.”

Ann-Louise Edstrand inledde sin karriär i Modo, men det var när hon kom till Stockholm som karriären tog fart på riktigt. Från sin backposition var hon med om att vinna hela åtta SM-guld, med Mälarhöjden/Bredäng, Nacka och Segeltorp. Hon spelade dessutom över 200 landskamper, och var med om att spela tre OS-turneringar. Bland annat var hon en del av laget som slog ut USA i OS-semifinalen 2006, och tog ett historiskt silver. Motiveringen till att hon väljs in ser ut så här:

”Modo Hockey var tidigt ute då det gäller damishockeyn, Ann-Louise Edstrand var en av klubbens många fina plantor. Hon hann med att bli VM-femma och vinna EM-silver representerandes Modo innan hon flyttade till Stockholm där de stora framgångarna kom. 209 landskamper, där hon totalt gjorde 28 mål. Hon innehar damernas stora märke nummer 5, har vunnit åtta SM-guld i tre olika klubbar – Nacka HK, Mälarhöjden/Bredäng och Segeltorp – något som verkligen understryker den fina karriär som Ann-Louise hade. I inte mindre än femton år representerade Ann-Louise damlandslaget. Hon var alltid en lojal och hårt arbetande spelare, som alltid satte laget före jaget.”

De båda kommer att hyllas av förbundet i samband med landskamper den 13 februari. Mikael Johansson kommer att uppmärksammas i mötet mellan Sverige och Finland på Hovet, och Ann-Louise Edstrand kommer firas i samband med dammötet mellan samma länder i Oskarshamn.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL