PLUGGHÄST. Lukas Vejdemo vänder sig till skolböckerna när han behöver koppla bort ishockeyn.
SHL

SHL-rookie och högskolestudent: ”Inte så krävande som många tror”

ANNONS

Träna, fika och spela tv-spel. Så ser nidbilden av en ung svensk SHL-spelares vardag ut. Men det finns undantag. Djurgårdens 19-årige rookieforward Lukas Vejdemo har valt att plugga på distans för att ha något att falla tillbaka på den dagen hockeykarriären är över.
— Det är inte så krävande som många tror, säger Vejdemo till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det brukar heta att det inte går att kombinera högskolestudier med karriären som elitishockeyspelare i Sverige. Djurgårdens juniorforward Lukas Vejdemo är ett av bevisen för att det inte stämmer.

Redan i höstas, ett par månader efter att ha tagit sin gymnasieexamen, skrev han in sig på en distanskurs i ekonomistyrning vid Högskolan Kristianstad. Vejdemo, som alltid har haft lätt för sig i skolan, kände att han ville fylla sin fritid med något meningsfullt.
— Det är lite eget initiativ, men också med stöd från farsan som tycker att det är väldigt viktigt med skolan och att ha något att luta sig tillbaka emot. Man vet inte vad som kan hända i hockey med skador eller annat som kan sätta stopp. Därför kändes det här som en bra grej för mig, säger 19-åringen till hockeysverige.se.

I stereotypen av en ung SHL-spelare i Lukas Vejdemos ålder ingår sällan studier. Om man ens går ut ur gymnasiet brukar fritiden efter att A-lagskontraktet säkrats bestå av en hel del Fifa-turneringar varvat med fika på något lokalt hak.
— Jag hinner med tv-spel och fika ändå, skrattar Vejdemo.
— Det räcker med att plugga en timme om dagen, men ibland blir det mindre också. Målet är i alla fall att göra minst en timme per dag.


Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

Många andra som tycker att skolan är viktig väljer att söka sig till collegehockeyn i USA. Fanns det några sådana planer för dig?
— Om jag inte hade fått ett A-lagskontrakt av Djurgården hade jag nog satsat på college just eftersom det hade gett mig möjligheten att kombinera skola med hockey på en väldigt hög nivå.
— Jag trodde kanske inte att jag skulle få kontrakt med A-laget, så det fanns rätt långt gångna planer på det. Men när Djurgården ändå erbjöd kontrakt så kände jag att det var lite för häftigt för att inte tacka ja till det. När man har varit på Hovet i alla år och sett matcherna så var det en dröm att få sätta på sig djurgårdströjan.

Djurgårdens ena sportchef Joakim Eriksson är en förebild för Lukas Vejdemo när det gäller förmågan att kombinera studier med elitishockey. Eriksson, som lade av efter förra säsongen, han skaffa sig en examen från Handelshögskolan — under sin aktiva karriär.
— Man märkte att han inte bara var bra på hockey när han spelade, utan att han var smart, bra på att snacka och bra i ledarskapet runt omkring. Det märker man nu när han tog över som sportchef också, säger Vejdemo.

Han har sagt att det antagligen förlängde hans karriär att han pluggade vid sidan om hockeyn eftersom det gav honom möjlighet att koppla bort hockeyn ibland. Känner du något liknande?
— Ja, det är riktigt skönt att plugga på det sättet, för ibland är man trött på hockey och vill släppa det. Då är det bara kul att sätta sig och fokusera på något helt annat.
— Vissa känner att de inte kan fokusera på hockeyn om de har skolan vid sidan om, men jag känner mer att jag blir extra sugen och taggad när jag kan koppla bort hockeyn med hjälp av skolan ibland. Det hjälper mig att rensa skallen.

Det låter som att du tycker att fler borde ta chansen att plugga vid sidan om sin ishockey.
— Jag tycker absolut att fler borde göra det. Det är inte så krävande som många tror. Man får mer energi och det är bra för hockeyspelandet. Sedan är det skönt att känna att man har något annat att luta sig tillbaka emot. Det är en skön känsla.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch