Oskar Lang gläds över att vara tillbaka i spel efter infektionen som kostade honom halva säsongen.
Nyheter

Infektionen kostade Leksandstalangen halva säsongen: ”Var psykiskt jobbigt att sitta bredvid”

ANNONS

En infektion i nacken höll honom borta från spel halva säsongen. Nu är Leksands forwardstalang äntligen Oskar Lang tillbaka i spel sedan en och en halv månad, efter en frustrerande höst både för honom och för klubben.
– Det var väldigt psykiskt jobbigt att sitta bredvid och inte kunna spela då, säger Lang till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Många ser Oskar Lang som en av Leksands stora framtidsspelare. Inför årets säsong valde också klubbens dåvarande sportchef, Tore Jobs, att ge den 19-åringe forwarden från Arvika ett A-lagskontrakt. Ett kontrakt som sedan förlängdes i mitten av januari, och som nu gäller till slutet av säsongen 2017/18.

Men säsongen började inte på det sätt som Lang och Leksand hade hoppats på. Hela den tunga hösten fick han följa lagets då ganska plågsamma säsong från läktaren efter en virussjukdom.
– Det var väldigt psykiskt jobbigt att sitta bredvid och inte kunna spela då. Det var dessutom första gången jag varit borta så länge som jag var, alltså ett halvår, säger Oskar Lang till hockeysverige.se.

Under hösten spenderade Lang största delen av sin tid med juniorlaget, och kan därför inte riktigt svara på hur stämningen var i Leksand under den tunga perioden.
– Jag var mest i J20 och inte så mycket uppe i A-laget och tränade. Jag vet faktiskt inte riktigt hur det var, men jag kan nog säga att den var nog inte lika bra som den är idag i alla fall, säger han med ett leende.

Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Oskar Lang drogs under hösten med en infektion i en nackkota, men trots att Leksand gick tungt och att han räknades som en av talangerna som skulle få sitt genombrott den här säsongen upplevde han aldrig någon stress över att komma tillbaka snabbt.
– Nej, det gjorde jag aldrig, samtidigt som ”Challe” (Mikael Karlberg) och ”Jaxen” (Fredrik Jax) pratat med mig och sagt att de tror på mig. Jag behövde inte stressa någonting utan läkningen fick ta den tid den tog.
– Jag började träna fullt ut i slutet av december. Fast jag har kunnat köra mycket skridskoåkning under hela hösten, men inte fullt ut med tacklingar och sådant.

Sjur Robert Nilsen fick som bekant lämna tränarjobbet i Leksand efter den tunga starten. In kom istället Per-Eric ”Perra” Johnsson, och det är en tränare som Lang känner att han har ett stort förtroende hos.
– Det beror givetvis på hur bra jag spelar. När han känner att jag är het så får jag också bra med förtroende. Ibland är det vissa dagar som det inte fungerar lika bra för mig och då får jag också sitta lite längre på bänken, vilket jag köper fullt ut. Jag tycker ändå att jag har fått vara med och köra ganska mycket ändå.

Hur skulle du beskriva det ledarskap som Johnsson tog med sig in i Leksand?
– Det är mycket taktiskt. Han gillar det här med att styra spelet och inte så mycket att man bara chansar och kör på. Defensiven är det viktigaste och från den kommer offensiven.

EN AV MÅNGA JUNIORER

Oskar Lang är långt ifrån den enda junioren i årets upplaga av Leksand. Spelare som Tom Hedberg, Filip Hedberg, Isac Skedung, och William Wikman har också klivit upp och tagit för sig i A-laget.
– Vi har nog främst tillfört energi. Vi går bara ut och kör och åker mycket skridskor. Sedan hoppas vi att det smittar av sig på gubbarna som står där borta, säger Oskar Lang med ett leende samtidigt som han kastar en blick på Viktor Amnér som står bredvid.

Får ni mer er gubbarna i det?
– Det verkar så i alla fall… (Viktor Amnér ler och skakar på huvudet)
– Att spela och träna med Leksand är det roligaste jobbet man kan ha. Det är ett gött gäng allihop. Det blir mycket skratt och skoj så det är riktigt kul att komma ner till träningarna varje dag.

Om du ser tillbaka på den Oskar Lang som debuterade i A-laget förra säsongen och jämför med den du är idag, har du trots sjukdom utvecklats som hockeyspelare?
– Skottet har kanske blivit lite bättre, men det har inte hänt så mycket nu tack vare skadan.

Är det stor skillnad för dig att spela i Hockeyallsvenskan jämfört med SHL där du fick chansen förra säsongen?
– Nej, jag tycker inte att den är så jättestor direkt. Det är väl att toppspelarna i SHL är lite bättre. Det skulle jag säga är den stora skillnaden.

Vad blir målsättningen för Leksand den här säsongen, när laget och föreningen tycks ha kommit på fötter igen?
– Självklart att försöka vara med och kvala upp till SHL, avslutar Oskar Lang.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL