• Publicerat 11 februari, 2016
  • Skrivet av Oliver Åbonde
  • 2 Kommentarer
Jacob Lagacé.Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

Säsongen började varken som önskat för Luleå eller för klubbens nyförvärv Jacob Lagacé. Men trots att han inte fått särskilt mycket istid har han ändå lyckats vända på trenden och producera en del poäng, samtidigt som laget tagit stora kliv framåt. Han önskar ändå att han hade kunnat producera mer poäng.
– Istiden är en del av det, men det är också mitt jobb att hitta ett sätt att bidra till laget oavsett hur mycket jag spelar, säger 26-åringen till hockeysverige.se.

Jacob Lagacé var hela Hockeyallsvenskans hetaste spelare i fjol. Med 57 poäng på 52 matcher för Asplöven vann kanadensaren seriens poängliga överlägset, och insatsen gav honom ett kontrakt med Luleå. Men väl i SHL har inte säsongen blivit riktigt vad han hade önskat.

Allra tyngst var det kanske i början, både för honom och för laget. På sina elva första SHL-matcher i Luleåtröjan gjorde han tre poäng, samtidigt som laget förlorade match efter match.
– Vi hade en dålig start som lag, och när man förlorar några matcher kommer pressen. Alla vill spela bra, men självförtroendet var inte där. Lagen vi mötte ville verkligen slå oss efter allt som skrevs i tidningarna. För mig var det svårt att ställa om då när laget inte spelade sitt bästa, och jag spelade inte mitt bästa heller, säger Lagacé till hockeysverige.se.

Efter den tunga starten har det vänt, både för honom personligen och för hela laget. Luleå har klättrat upp till en tredjeplats i tabellen, samtidigt som Lagacé har producerat 15 poäng på de 29 senaste matcherna. En respektabel produktion för en forward som har snittat 14 minuter i istid per match.
– Jag har spelat lite överallt, till höger, till vänster, och sen tillbaka till center. Det har varit lite upp och ner, jag har haft sviter med bra matcher och sen har det kommit fem matcher utan poäng. Istiden är en del av det, men det är också mitt jobb att hitta ett sätt att bidra till laget oavsett hur mycket jag spelar.

Lagacé själv tycker att han hittade rätt i sitt spel när han fick lite mindre ansvar, och kunde spela med mindre press.
– Det var en omställning från allsvenskan till SHL. Nyckeln för mig var att kliva ner i fjärdekedjan och inte känna pressen att göra poäng. Jag tycker att jag hittade mitt spel och spelade lite i förstakedjan efter det och spelade bra, och sen kom Lucas Wallmark tillbaka och jag fick kliva ner igen. Vi har många bra spelare, så det är lugnt för mig att spela var jag än spelar. Ibland önskar jag att jag kunde producera mer, men så länge som laget vinner är jag glad.

Hur svår var den omställningen till SHL?
– Först av allt, så förra året spelade jag 22-23 minuter per match och hade många bra chanser. Sen är det så klart farten, förra året kunde jag ta pucken och bara åka, i den här ligan är alla mycket snabbare och starkare längs sargerna. Det gäller att ha snabbare passningar och snabbare spel, och jag har tränat mycket utanför isen också för att hänga med på den här nivån. Tittar man på statistiken är det ändå bra för att vara första året, med tanke på rollen jag har i laget. Jag ser fram emot att avsluta starkt här och förbättra mig till nästa säsong.

”VAR RÄDDA FÖR ATT FÖRLORA”

Lagacé var bara en av flera stora värvningar inför säsongen, som gjorde Luleå till en av favoriterna inför säsongen. Men det hela började bedrövligt för laget, innan vändningen kom.
– Vi spelade och var rädda för att förlora, var rädda för pressen. Sen när vi nådde botten så började vi vinna några matcher och byggde självförtroende, och kände att vi kan vinna. Nu spelar vi mer som ett lag som förväntar oss att vinna matcher. När vi hamnar i underläge hittar vi sätt att vinna ändå. Vi har många skickliga spelare, backar som är solida defensivt och en bra målvakt, så det var mer en fråga om självförtroende och vana att spela med varandra.

Inför säsongen skrevs Luleå upp ordentligt av många inom pressen, samtidigt som klubben själva gick ut med en lika tydlig som kaxig målsättning. Man skulle vinna CHL, SHL:s grundserie och SM-guld. Det satte en press på laget som Lagacé tror kan ha bidragit till de inledande problemen.
– Ja, det tror jag säkert. Vi från Nordamerika läser inte tidningarna så mycket eftersom de är på svenska, men man kunde känna från coacherna till spelarna att vi visste att vi inte var på rätt väg. Att folk pratade mycket om oss och drev lite med ”guldlaget”, så att säga. Det var kanske inte den bästa strategin, men jag tror också att det var medierna som skapade idén om ett ”guldlag” när vi började spendera pengar och värva in stora namn, och vi omfamnade det och sa att vi förväntar oss att vinna. Vi gjorde det svårt för oss själva i början, men vi gjorde ett bra jobb med att ta oss igenom de tuffa tiderna.

Tog det lång tid att lära sig att spela med varandra också, med tanke på hur många nya spelare ni hade?
– Så klart, killar som har lyckats bra i den här ligan är vana att spela på ett visst sätt och med vissa spelare. Att komma in i en ny miljö och med pressen att vinna direkt, det är annorlunda. Vi behövde vänja oss vid pressen, och hitta rätt kemi i kedjorna. Vi har en bra mix, det var bara en fråga om att hitta rätt sätt.

Er klättring i tabellen har gjort er till kanske den klaraste outsidern till att slåss om guldet, bakom Skellefteå och Frölunda. Kan det vara skönt att gå in i slutspelet utan någon större press på det sättet?
– Ja, det tror jag. De lagen är definitivt lagen att slå, men jag tycker att vi har bevisat att vi kan göra det när vi har spelat mot dem. Det var bra för vårt självförtroende, vi hade viktiga segrar mot Frölunda borta och mot Skellefteå hemma. Vi krigar för att sluta trea och få hemmafördel i första rundan, sen får vi se därefter. Allting är möjligt, vi har byggt något som vi själva tror kan gå långt.

2 thoughts on “Succé i Hockeyallsvenskan – men i Luleå blev det tuffare: ”Önskar att jag kunde producera mer”

  1. Klart han önskade att han skulle producera mer. Men trodde han själv på det? Ställ er själva fråga; när senast överraskade en Luleåvärvning positivt sett till förväntningarna? Osten är usel på att värva spelare och bygga lag. Otroligt lite bang for the buck. Tur för alla Lulääfans då att det finns gott om buck för stunden…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *