Dick Axelsson.Foto: Ronnie Rönnkvist

Att Dick Axelsson är en av de mer spelskickliga spelarna Tre Kronor har att förfoga över är ingen hemlighet. Nu har dock den tekniske Axelsson fått ta emot beröm också för sitt defensiva spel.
– Den biten har absolut vuxit fram till ett sätt som folk kanske inte trodde att det skulle göra, säger han till hockeysverige.se.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)

När Pär Mårts presenterade landslagstruppen till dubbellandskamperna mot i Örebro och Stockholm hyllade han bland andra Dick Axelsson för hans defensiva spel och hur han hela tiden utvecklar det spelet.

Bland annat sa Mårts då i en intervju till hockeysverige.se:
Linus Klasen är en offensiv kille som kan sätta upp ett powerplay och är extremt skicklig i den spelformen. Dick är också extremt skicklig, men han är nästan lika bra i spelet med en eller två man mindre eftersom han har ett enormt bra spelsinne. Han klarar båda spelformerna och jag kan känna att varför ska dom inte få chansen igen och varför ska man leta efter några andra liknande spelare? Jag tror att dom här killarna kan göra skillnad för oss. Det är för enkelt att avfärda Dick och Linus för att dom är lirare. Vi måste ha med sådana spelare också.

Dick Axelsson visade också i Örebromötet med Finland att just hans defensiv har utvecklats senaste säsonger och detta trots att den här säsongen har varit lite trasslig för honom nere i Davos.
– I det stora hela har ändå säsongen varit helt okej. Nu har jag bara spelat 33 matcher (åtta mål och totalt 31 poäng) i ligaspelet och åtta i Champions League (två mål totalt fyra poäng) så jag har inte spelat så mycket ännu, men samtidigt är det nu, när slutspelet börjar, som jag ska vara som bäst, säger Dick Axelsson till hockeysverige.se när vi träffar honom efter matchen och just efter att han avslutat ett längre snack med sin lagkamrat i Davos, Perttu Lindgren.

Vilka steg har du tagit i din utveckling under dina två säsonger i Davos?
– Steg och steg… Jag tror att det handlar mer om att jag har flyttat från bekvämligheten till ett nytt land och med allt vad det innebär utanför hockeyn.
– På isen vet jag ju att jag kan spela hockey så jag skulle säga att jag utvecklats mer som människa, fått ta mer ansvar och även fått växa till mig lite.

Du har nu klivit fram och framstår i match efter match som att du är en av Tre Kronors skickligaste forwards defensivt…
– Ja… (skratt), men samtidigt är det så att i dom två VM jag har spela så har jag spelat boxplay men inte powerplay. Den biten har absolut vuxit fram till ett sätt som folk kanske inte trodde att det skulle göra, men det är där jag är nu, säger Dick Axelsson med ett stort leende och fortsätter:
– Det där kommer och har, kan man väl säga, växt fram. Som ung var det roligare att spela framåt och man kanske inte tänkte så mycket, men absolut så har det växt fram och jag trivs bra med det.

Har du en annan roll i Davos än vad du hade i exempelvis Frölunda?
– Det är väl mer att Schweiz-ligan är lite offensivare så det blir inte lika defensivt där och det är ett väldigt annorlunda spel måste jag säga.

Zuerich, 11.04.2015, Eishockey NLA Playoff Final, ZSC Lions - HC Davos, Davos Dick Axelsson jubelt n

Att Dick Axelsson tagit på sig ett större defensivt ansvar ser han själv inte som att det skulle hämmat hans offensiva spel.
– Nej, absolut inte. I Davos är jag lite mer offensiv jämfört med hur jag spelar här i Tre Kronor. Det gäller att ställa om och det är lite svårt i början, men det går.

Axelsson är också en trogen gäst i Tre Kronor och hade inför årets säsong spelat 67 A-landskamper och bland annat vunnit ett VM guld.
– Tre Kronor betyder otroligt mycket för mig och jag har alltid tackat ja när jag får chansen. Det är ett sätt att få spela mot dom bästa spelarna och genom det bli ännu bättre.

Du debuterade i Tre Kronor redan 2007, alltså för nio år sedan.
– Ja, jag hörde att jag är en av dom äldre i landslaget nu, säger Dick Axelsson med ett skratt.

Hur ser du på att din roll i Tre Kronor har växt sedan 2007?
– Det blir naturligt så att nu får jag vara med och ta hand om dom unga killarna som kommer hit. Det är dessutom många unga som kommer fram just nu, så äldre är man absolut, säger Dick Axelsson som också minns mycket väl när han själv debuterade i landslaget:
– Man var väldigt orädd och gick bara in och körde på. Nu blir det lite mer tänka samtidigt som jag inte är lika snabb som då jag var 18-19 år.

BB130520JM032

Vid VM 2013 fick Dick Axelsson vara med om att vinna VM-guld i Globen. Den här säsongen spelas VM i Moskva. Axelsson själv ser fram emot att få chansen att vara med även denna gång.
– Att vara med där är mitt mål. Det är också därför jag är här och visar upp mig och även försöker vara med hela vägen.

Vilka bilder kommer fram när du tänker på VM-guldet 2013?
– Det var ju fantastiskt att jag fick vara med där. Jag fick göra lite inhopp i semifinalen och finalen. Starkaste minnet är självklart straffarna i kvartfinalen (mot Kanada), men då satt jag på läktaren och kollade. Dessutom var ju Sedinarna helt fantastiska mot Finland i semifinalen.
– I finalen tog Schweiz ledningen, men sedan rann det i väg lite och vi vann med 5-1, så det var semifinalen som jag känner var jäkligt kul.

Får vi se dig och Tre Kronor i Kungsträdgården framåt vårkanten?
– Det hoppas jag självklart. Vi vill vinna och det är också därför vi åker till VM, avslutar Dick Axelsson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *