Oscar Fantenberg.
SHL

Tillbaka i landslaget efter mer än tre år: ”Tycker jag har blivit mer allround den här säsongen”

ANNONS

Direkt från CHL-final till landskamper mot Finland. För Frölundabacken Oscar Fantenberg är det inga problem. När man väl får chansen att komma tillbaka till landslaget, mer än tre år efter debuten, är det bara att njuta. 
– Jag får komma hit och vara med i landslaget, och det är jättekul, säger han till hockeysverige.se.

ÖREBRO (HOCKEYSVERIGE.SE)
Oscar Fantenberg, 24, är en av svensk hockeys stora framtidsbackar och har så varit under flera säsonger. Han debuterade i A-landslaget redan säsongen 2012/13, när han spelade för HV71. Men sedan dess har det inte blivit några fler landskamper. Inför förra säsongen valde han att flytta till Göteborg och spela för Frölunda, och lagom till dubbellandskamperna mot Finland i Örebro och på Hovet senare i dag är han tillbaka i Tre Kronor.

Till matchen i Örebro kom han dessutom nästan direkt från den härliga segern mot Kärpät, i finalen av Champions Hockey League.
– Jag får komma hit och vara med i landslaget, och det är jättekul. Det inga problem att ställa om för att vara med här utan det är bara att sova, äta och dricka mycket så är man redo igen, säger Oscar Fantenberg till hockeysverige.se när vi träffar honom efter den första av matcherna mot Finland.
– Det är som en vanlig SHL vecka egentligen, toppat med att vi spelade CHL-final och sedan är det landslaget. Man är ju van med det här så jag känner inte att det är någon större skillnad.

Det var några svajiga matcher för Frölunda innan finalen, var det lite för mycket snack och tankar i gruppen om CHL eller varför tror du att det blev så?
– Nej, vi har fokuserat på varje match som vi har spelat där och då. Jag tycker inte att vi svävat iväg och tänkt på CHL-finalen. Vi har haft en lite sämre period där det kanske inte har klickat hundra.
– Samtidigt tycker jag att vi spelade lite bättre den veckan när vi hade tre tuffa bortamatcher. Jag tycker framförallt att vi spelade bättre mot Skellefteå, men blir straffade när vi gör lite individuella misstag som de gör mål på. Det var ett fall framåt, och nu i CHL-finalen tycker jag att vi spelade riktigt bra. Vi gjorde bra avvägningar, precis som i början av säsongen, när vi skulle lägga ut pucken enkelt eller när vi skulle våga hålla i.

”VAR GANSKA MYCKET LÄTTNAD”

Ingen som följde finalmatchen på plats i Uleåborg eller framför tv-apparaterna kunde ta miste på den glädje som spelarna och ledarna kände när slutsignalen gick.
– Vi hade vunnit ett guld, vi hade vunnit någonting. CHL är en bra turnering där det är många bra lag med. Vi hade verkligen slitit för att komma till final, samtidigt som det kändes surt sedan förra året då vi förlorade finalen.
– Att komma så långt som vi gjorde då och förlora var jäkligt bittert. När man väl är framme i final vill man gärna vinna, så det var ganska mycket lättnad. Det kanske inte är så många som vunnit något stort på seniornivå och självklart är en titel alltid en titel, oavsett om det är SHL eller CHL. Det är stort.

Nu har du spelat CHL-final mot finskt motstånd och senast mot finska landslaget, är det en stor skillnad att möta svenska respektive finska lag?
– Både och. En del lag i Sverige spelar som finnarna gör nu. I vissa lägen checkar de som fan och i andra lägen ställer man upp hela femman i mittzon. På så vis är det ganska svårt att veta när de kommer och när de inte kommer.
– I CHL-finalen hade vi väldigt bra avvägningar. I dag (torsdag) missade vi kanske lite när vi skulle lägga ner puckar, och tappade en del puckar på fel ställen och får det över oss istället.
– Det är lite skillnad, men samtidigt gäller det att ställa om eftersom vi har en gameplan vi ska utföra precis som i alla matcher.

Hur har du utvecklas som spelare sedan du kom till Frölunda inför förra säsongen?
– Jag tycker att jag utvecklats jättemycket, både mentalt, psykiskt och fysiskt. Jag har blivit äldre också. När jag spelade i HV och fick chansen i landslaget var jag 21 år och just kommit upp och etablerat mig i A-laget. Då vågade jag kanske inte klampa på lika mycket och ta för mig som jag gör nu. Nu är det många spelare med som jag har spelat med och även mot i andra lag. Då blir det lite lättare att komma in i det. Jag vågar ta för mig lite mer och deppar inte efter att jag slagit bort en puck. Man vet att sådant händer och det är bara att gå vidare. Det är sådana småsaker som jag lärt mig när jag blivit lite äldre.

Vad har Roger Rönnberg betytt för dig?
– Han har betytt mycket för alla spelarna i Frölunda, men framförallt har vi en backtränare som vi jobbar mycket med. Vi fick in en ny, Pär Johansson, som jobbar mycket med smådetaljer, blålinjespel och upp med blicken så jag ska bli trygg i det. Jag känner också att jag blivit mycket bättre på de bitarna den här säsongen.
– Innan var det kanske så att man fick en passning och stod stilla, och då var det bara att lägga ner pucken i zonen. Nu rör jag bättre på fötterna och vågar utmana mer på blålinjen. I egen zon, åka upp men även våga vända tillbaka och hålla i pucken.

Känner du dig tryggare i spelet idag?
– Ja, både med och utan puck. Det är framför allt spelet med puck som jag har utvecklat den här säsongen. Jag vågar ta för mig och transportera pucken, vilket jag också tycker att jag blivit bättre på. Sedan ligger mina styrkor i defensiven först och främst, men givetvis vill jag bli så allround som möjligt. Det tycker jag också att jag blivit den här säsongen.

Din kompis i Frölunda, Henrik Tömmernes, är inte med i Tre Kronor trots en fin säsong, hur tänker du kring det?
– Det är synd för honom att han inte är med. Han har gjort en väldigt bra säsong i Frölunda och styr bland annat mycket i powerplay. Samtidigt är det hård konkurrens och det är inte jag som tar ut laget. Mårts har säkert sina anledningar till varför han inte är med, men jag tror inte att Tömmernes skulle göra bort sig här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch