• Publicerat 15 februari, 2016
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Adam Larsson.Foto: All Over Press

För ett drygt år sedan hade han svårt att ta en plats i laget. I dag är Adam Larsson den back i New Jersey Devils som får mest speltid av alla. Överraskningslagets nye coach John Hynes hyllar skellefteåsonen – med den bästa möjliga komplimangen en back kan få.
– Man ser lite Lidström i honom, säger Hynes.

NEWARK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Vilken skillnad ett år kan göra.
När hockeysverige.se besökte Adam Larsson i New Jersey i fjol kändes det som att träffa en kille som just hade släppts ut ur fängelse och njöt av friheten utanför galler och murar. Då hade coachen Peter DeBoer just fått sparken och den svenske backen hade gått från att vara en outnyttjad resurs till att få rikligt med speltid.

Den utvecklingen har fortsatt den här säsongen. Larsson har snittat 22.37 minuters istid per match, vilket är näst mest i laget bakom backkollegan och lagkaptenen Andy Greene. Noterbart är att han under den senaste tiden fått ännu större ansvar. I övertidssegern mot Philadelphia Flyers i helgen satte han nytt personbästa med 28.36 i istid.
– Han har inte fått istiden, han har förtjänat den, säger coachen John Hynes bestämt när hockeysverige.se frågar vad det är som gör att han matchar Larsson så hårt.

Hynes, som tog över laget inför säsongen, har byggt en stark defensiv som har gjort Devils till ett väldigt svårslaget lag. Ju längre säsongen har lidit, desto tydligare har det blivit att Adam Larsson är en av nyckelfigurerna i den defensiven.
– Han är en tävlingsmänniska och en väldigt ansvarsfull spelare som tar hand om sig själv och sin kropp på ett föredömligt sätt. Vi förväntar oss att han ska spela tunga minuter mot motståndarnas bästa spelare och det har han gjort på ett bra sätt. Han är konsekvent i sitt spel och det gör honom till en svår spelare att spela mot, berömmer Hynes.

TAR INGET FÖR GIVET: ”DET ÄR INTE EN SPIKRAK VÄG”

Men han stannar inte där. På frågan om han kan dra några paralleller mellan Nicklas Lidström och sin unge adept tvekar John Hynes inte en sekund när han levererar svaret.
– Man ser lite Lidström i honom. Tittar man på hans defensiva spel så kanske ”Lars” är lite mer fysisk än Lidström var, men hans förmåga att försvara med klubban och placera sig rätt i positionsspelet, de instinkterna gör att han påminner om Lidström.

Adam Larsson är populär hos coachen och den respekten är ömsesidig. Larsson är tacksam för vad Hynes har gjort för honom som spelare och laget i stort.
– När vi bytte coach vände det på alla sätt, även för laget. Det blev roligare att vara på rinken. Jag tyckte det blev bättre atmosfär och i år har vi haft en fantastisk stämning i laget, säger han till hockeysverige.se efter söndagens 1-0-seger mot Los Angeles Kings.
– Hynes har förändrat väldigt mycket. Han är en väldigt smart coach, gör bara små justeringar och visar att han tror på systemet som vi har. Det tog ett tag innan vi fick alla pusselbitar att falla på plats, men nu känns det som det har klickat på slutet och då får vi resultaten. Det känns som vi har något bra på gång.

Även om det har vänt för Larsson tar han inget för givet längre. Motgångarna har gett honom insikten att NHL-karriären inte är en obekymrad väg mot framgång.
– Man lär sig att det går upp och ned, att det inte är en spikrak väg, för det är det inte för världsstjärnorna heller, säger han.
– Under den tunga perioden försökte man hålla sig positiv. Då var det var skönt att ha Jacob (Josefson) och några andra svenskar här som stöttade en under resans gång. Det har hjälpt väldigt mycket.

Nu när det har gått så bra på sistone, känner du att du har förbättrat möjligheterna att bli uttagen till World Cup?
– Det är inget jag funderar på just nu. Vi får se efter säsongen, men det känns som Sverige har så bra backar i år, så jag har inte så höga förhoppningar om det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *