Oskar Steen.
SHL

17-åringen som gör succé i Färjestads juniorkedja: ”Är bara att ta vara på chanserna och njuta varje sekund”

ANNONS

17 år ung har Oskar Steen redan fått ett mindre genombrott i SHL. Tillsammans med Rasmus Asplund och Joel Eriksson Ek gör han succé i Färjestads juniorkedja. 
– Vi tre hittar varandra väldigt bra och Tommy tycker bara at det är kul att det går så pass bra för oss juniorer, säger Steen till hockeysverige.se.

Färjestad tycks få fram en rad med mer eller mindre egna talanger för tillfället. Under Junior-VM i Finland tidigare den här säsongen var bland andra Rasmus Asplund och Joel Eriksson Ek två av lagets mest framstående spelare. I senaste Färjestadsmatcherna har dom båda fått spelat tillsammans med ytterligare en stor talang, 17-årige Oskar Steen.

Hockeysverige.se ringde upp Oskar Steen och frågade honom om vad han tror är anledningen till att det kommer fram så många talanger just nu i Färjestad.
– Det har antagligen att göra med att vi jobbar väldigt bra i klubben. Vi har erfarna och duktiga tränare som lär ut bra samtidigt som klubben visar att man vill satsa på egna talanger genom att Tommy Samuelsson låter oss spela mycket.

Flera personer som är insatta i Färjestads juniorverksamhet, bland andra spelarna själva, har pratat om det speciella drivet som är på juniorlagens träningar. Just det drivet är något som även Oskar Steen vill framhålla lite extra.
– Alla vill utvecklas och det är tävling jämt på träningarna. Det är ingen som åker runt och tar det lugnt. Alla vill köra och driver på varandra. Då blir det också bättre och bättre.

BB151031ZY010

Tollefsen.

Hur blir ni mottagna av Rickard Wallin, Ole Kristian Tollefsen, Micke Johansson och det här ”gubbgänget” när ni juniorer kommer upp till A-lagsträningarna och har med er det här drivet?
– Dom är jätteschyssta, tar hand om väldigt bra och blir som extra pappor. Dom berättar lite saker som vi måste veta, men ger även lite tips och så vidare. Det är perfekt.

Som forward på träning, hur är det att åka in framför kassen och möta Tollefsen?
– Det är lite annorlunda mot hur det är i J20, men det är som att möta vilka back som helst. Tollefsen är kanske lite tuffare att möta. Det där är inget jag tänker på. Jag får väl helt enkelt ta i lite extra och ge tillbaka om han gör något som känns.

Vad har du utvecklat som spelare i A-laget den här säsongen?
– Det jag känner har blivit bättre är min skridskoåkning. Jag har blivit mycket explosivare och jag orkar åka mer. Sedan känner jag även att balans, styrka och att täcka puck är saker som jag har blivit mycket bättre på.

Vad måste du bli bättre på om du ska ta nästa steg i din utveckling?
– Det är kanske lite ”skills” med klubban och sedan försvarsspelet.

När du säger försvarsspelet vad tänker du närmast på då?
– Att alltid vara noggrann, ligga på rätt sida och vara uppmärksam. I SHL kan man inte, på samma sätt som i J20, ligga lite fel. Ligger man fel så blir det målchans direkt. Då kanske det smäller och man förlorar matchen. Det gäller att vara skärpt och fokuserad.

BB160206JO049

Oskar Steen har gjort nio A-lagsmatcher den här säsongen och svarat för tre assist. Så här långt är han också nöjd med sin säsong i A-laget.
– Först var jag med två matcher i November. Det var debuten mot Brynäs borta men sedan fick jag inte spela speciellt mycket i andra matchen. Det var i alla fall en helt okej debut.
– Dom sju övriga matcherna har varit väldigt bra och det har rullat på. Jag har fått mycket speltid samtidigt som det har varit extremt kul att spela med Rasmus och Joel. Det har gått bra så det är bara att fortsätta köra på.

DSC_0826

Rasmus Asplund.

Rasmus och Joel är alltså Asplund, 18 år, och Eriksson Ek, 19. Kedjan är en av de yngsta i SHL den här säsongen. Trion får också väldigt stort förtroende av tränaren Tommy Samuelsson.
– Han vill att vi ska spela vårt spel och utnyttja det vi är bra på. Vi fungerar, som sagt var, väldigt bra tillsammans så vi ska bara jobba vidare på det vi har presterat tidigare.
– Vi tre hittar varandra väldigt bra och Tommy tycker bara at det är kul att det går så pass bra för oss juniorer. Han visar det genom att ge oss ett stort förtroende. Det är bara att ta vara på chanserna och njuta varje sekund.

Vad är din roll i den här kedjan?
– Jobba hårt, tacklas, vinna puckar, ha en hög skridskoåkning och bidra med fina passningar men även att försöka skjuta mycket.

Eriksson Ek har gjort åtta mål den här säsongen, Asplund fyra och du noll, men vem är egentligen den stora målskytten av er tre?
– Det är Joel måste jag säga. Han har ett riktigt bra skott och han har också gjort en hel del mål nu på slutet och verkar het. Det är han som får ta på sig målgörandet.

Nu är det inte bara på isen som trion fungerar bra tillsammans.
– Vi tre är väldigt bra kompisar och det är kanske också därför som vi fungerar bra på isen, eftersom vi har ett så pass bra kompisskap utanför.
– Vi umgås rätt mycket och dom två har blivit lite av mina chaufförer. Dom hämtar mig, kör mig till hallen och så vidare. Det har blivit att vi hängt rätt mycket då vi varit med i A-laget.

Ibland är det en fördel att inte ha körkort med andra ord?
– Ja, ibland så, säger Oskar Steen med ett skratt.

BB160126BB961

Som 13-åring fick Oskar Steen chansen att åka över till Chicago och spela hockey mot ett lag ihopsatt av Michael Nylander. I Oskar Steens lag var det inte bara svenskar.
– Det var en ”select” där jag var med i ett lag som mötte ett lag som Nylander hade. Halva vårt lag var svenskar och andra halvan ryssar. Vi åkte iväg på en turnering i Chicago där vi spelade några matcher.
– Det var lite märkligt att spela att spela med ryssar som jag inte kände. Några av svenskarna i laget kände jag sedan tidigare eftersom jag hade träffat dom under sommaren innan på en hockeycamp. Samtidigt var det häftigt att få åka iväg på en sådan resa.

Någon direkt kontakt med spelarna som var med det här laget har inte Oskar Steen idag.
– (Jesper) Boqvist var ju med och han spelar jag i landslaget med. Sedan är det inte någon som jag har kontakt med.

Inte ryssarna heller antar jag?
– Nej… Dom kunde knappt någon engelska så man för köra teckenspråk med dom, skrattar Steen och fortsätter:
– Jag hade en svensk och en ryss med mig i kedjan i alla fall och det fungerade bra.

I sommar har Oskar Steen möjligheten att draftas av en NHL-klubb, men det här är ingenting som Färjestadsforwarden funder speciellt mycket kring just nu.
– Det är ingenting som jag tänker på just nu eller när man spelar. Samtidigt är det en rolig sak och man vill givetvis blir draftad. Klart att det finns i bakhuvudet men, som jag sa, så är det ingenting som jag tänker på ute på isen. Man vill prestera så bra man kan och sedan får det gå som det går.

Har du någon favoritklubb du gärna vill hamna i?
– Svårt att säga, men det var i alla fall trevligt då vi var i Chicago och kollade en slutspelsmatch den säsongen dom vann Stanley Cup samtidigt som det är en fin stad, avslutar Oskar Steen som nu har på ett SM-slutspel och antagligen även ett U18-VM att se fram emot innan draften.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch