SNART FINALKLARA. Harald Lückner ser fram emot en allsvensk final mellan Roger Melins och Anders Gozzis AIK och Magnus Sundquists Tingsryd.
Tingsryds AIF

”Normalt sett ska inte något lag klara av att gå upp i SHL”

ANNONS

I månadsskiftet tar den allsvenska grundserien slut. C Mores expert Harald Lückner summerar säsongen och tittar på topplagens möjligheter att ta sig upp i SHL via ett kval.
– Normalt sett ska inte något lag klara av att gå upp i SHL, men vad fan är normalt i den här sporten, säger Lückner till hockeysverige.se.

Hockeyallsvenskan slutspurtar och allt talar för att det blir AIK och Tingsryd som gör upp om den allsvenska finalplatsen. I botten ser det utan tvivel ut att bli Asplöven och Sundsvall som får kliva in i det negativa kvalet.

Tidigare OS-spelaren (Lake Placid 1980) och mångårige coachen Harald Lückner jobbar numera som allsvensk expert på C More. Hockeysverige.se frågade honom vad han anser gör AIK och nykomlingen Tingsryd till topplag i Sveriges näst högsta serie.
– Först och främst handlar det om ett djävulusiskt tydligt ledarskap från bägge lagens coacher. (Roger) Melin har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans med (Anders) Gozzi. Det är AIK:s bästa värvningar.
– Man ser verkligen vilket lugn och trygghet det finns i bägge lagen. Ser man på AIK är det inte så fruktansvärt mycket nytt i laget om man jämför med förra säsongen. Visst har många vuxit ut, men hur Robin Kovács, Jesper Bratt, Michael Lindqvist, (Daniel Olsson) Trkulja och allt vad dom heter har lyft sig och vågar spela ut är imponerande. Dom är inte rädda för att misslyckas.
– Sedan tycker jag att AIK har en bra centerlinje. Dom har lyckats med rollfördelningen på ett väldigt bra sätt. När Oscar Steen fortfarande var med och Christian Sandberg två av seriens bästa centrar. AIK har dessutom Emil Lundberg plus att man länge körde Fredrik Hynning som center där.

Inte nog med den raden av skickliga centrar, AIK värvade ytterligare en skicklig center från österrikiska Graz.
– När AIK tog in (Jonas) Almtorp tänkte jag ”Perfekt, nu kan dom flytta ut Hynning på en kant och då på allvar utmana Karlskrona”. Sedan gick tyvärr Oscar Steen sönder.
– Hynning och Emil Lundberg har spelat boxplay hela säsongen och har bara släppt in 18 mål i den spelformen, tror jag att det är, alltså 90 procent i boxplaystatistik på 46 matcher är ganska bra. Dessutom har AIK ett bra målvaktsspel. Gustaf Lindvall har höjt sig något avsevärt i procentlistan. Robin Rahm är inte så mycket sämre.
– Sedan har AIK ödmjuka backar. Stefan Johansson var lite stjärnback men som tyvärr nu har gått sönder. Jonathan Andersson och Andreas Hjelm gör det jättebra. Jacob Spångberg och Jonathan Léman spelar ödmjukt och enkelt liksom (Simon) Fredriksson.

Hur ser du på nykomlingen Tingsryds sensationellt bra säsong?
– Jag tror att man ska tilldela Magnus Sundqvist en stor del i det här. En bortglömd tränare som har varit mycket i Danmark och Norge. Redan då han gick in i det här i maj månad och snackade med kilarna hade han klart för sig hur han ville ha det. Han talade om för en del att dom aldrig kommer att få spela powerplay eller fyra mot fyra eftersom du är för dålig på att åka skridskor och så vidare.
– Sedan värvade han rätt karaktärer till laget. (Èric) Castonguay vill jag jämföra lite med (Shawn) Horcoff som jag hade i Mora. En kille som är mån om alla, är först till träningen, sist därifrån, står med ungdomarna och tränar extra, bjuder hem hela laget med fruar och barn till sig på Halloween. En helylle kille som dessutom är bäst ute på isen, powerplay, boxplay, tekningar… allting. 

”SPELFORMEN ÄR GJORD FÖR ATT GYNNA SHL-KLUBBARNA”

Nu är det inte bara importspelare i Tingsryd den här säsongen i samma omfattning som man har sett under tidigare säsongen som klubben spelat i Hockeyallsvenskan.
– Tingsryd har en hel del egna produkter som Filip Owesson, Hannes Johansson och allt vad dom heter och även yrvädret Patrik Nilsson. Dom är instyrda rätt och har ett grundspel som är, tillsammans med AIK:s, det bästa i serien. Det är också därför dom lagen ligger där dom ligger.

Harald Lückner är även imponerad över Tingsryds målvaktsspel.
– Man har visat upp ett bra målvaktsspel med (Johannes) Jönsson som kamperade ihop med (Axel) Brage förra säsongen. Han har tillsammans med (Wictor) Ragnewall spelat väldigt stabilt.

Är något av lagen redo för att ta klivet upp i SHL?
– Jag tror att spelformen bäst av sju är gjord för att gynna SHL-klubbarna givetvis. Exempelvis har Karlskrona en bredare trupp och ett högre tempo i sig.
– Om AIK hade fått ha kvar Oscar Steen och Stefan Johansson då tror jag att dom hade haft en större chans att utmana. Då hade även dom haft en bra bredd och så vidare. Det är trots allt två väldigt viktiga spelare som har försvunnit för dom. Nu får vi hoppas att (Nicklas) Heinerö blir frisk för då har AIK den kreativa centern som man idag saknar. Det verkar också som han är på gång nu och skulle eventuellt spela i helgen.
– Normalt sett ska inte något lag klara av att gå upp i SHL, men vad fan är normalt i den här sporten, skrattar Harald Lückner.

Lückner är även tveksam till att något av playoff-lagen bakom AIK och Tingsryd ska klara av att ta steget upp i SHL den här säsongen.
– Man vet aldrig. Det handlar om att komma in i den där zonen när det väl gäller. Oskarshamn har jag inget riktigt grepp på. Dom kan spela hur bra som helst, men kan också falla igenom fullständigt. Klart att dom har gjort en väldigt bra säsong. Backarna har bidragit med stabilitet. Dessutom har man (Mitch) Wahl som gör en massa mål.
– Karlskoga är också ett sådant där äckligt lag som kan krypa in under skinnet på vilket SHL-lag som helst, höll jag på att säga. Nu fick Karlskoga in David Rundqvist och dessutom har man Marcus ”Lilliz” Nilsson som är en profil och en av dom skickligaste spelarna i Hockeyallsvenskan. Han leder poängligan och gjorde tre baljor senast. Annars är det främst framspelningarna som han står för.
– Jag tycker dock att några av kulturbärarna i Karlskoga börjar på att tackla av lite grann. Jag tänker då på Martin Thelander och Daniel Wessner samtidigt som Kristofer Näslund, (Björn) Kindahl och dom här har lagt av. Dom har haft sin peak så att säga. Christian Berglund lyckas inte riktigt i Karlskoga och jag tycker inte att Carl Berglund är lika bra som förra säsongen. Jag tror inte att Karlskoga räcker till.

Visserligen vann Asplöven bottenmötet med Sundsvall igår, men har Haparandaklubben dansat klart i Hockeyallsvenskan nu?
– Jag pratade mer Per Kenttä i måndags. Han sa att dom varit utdömda av mig tre år i rad och inför årets säsong blev dom inte det och det är felet, skrattar Lückner.
– Asplöven har naturligtvis en bra chans i kvalet, men dom har inte spelare som (John) Henrion, (Jacob) Lagacé och dom här spetsspelarna längre som kan gå in och avgöra matcher. Asplöven är lite halvtrubbiga och Simon Olsson är inte alls vad han har varit tidigare.
– Dom har ändå en målvakt, Roman Quemener, som är bra och kanske kan rädda laget. Visst har, som sagt var, Asplöven en bra chans i kvalet, men det är alltid en risk att spela i ett kval eftersom det är många lag som satsar och vill upp. Borlänge tror jag inte så mycket på, men Västervik, Södertälje, Östersund har satsat mycket och har också allt att vinna.
– Asplöven har en mycket större chans än Sundsvall att hålla sig kvar. Sundsvall har inte bredden i truppen som krävs.

Hur ser du på Sundsvalls säsong och möjligheter?
– Sundsvall har rutin med Mathias Månsson, Magnus Åkerlund i mål, Johan Svedberg och Tommy Enström, alltså dom har några killar som verkligen har varit med, men dom är för få. Dom här killarna är antagligen också ganska slitna eftersom dom har fått bära ett jättelass i det här laget på grund av den tunna truppen. Frågan är om dom orkar, avslutar Harald Lückner.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL