Jenni Asserholt. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

De svenska damstjärnorna har fallit bort inför VM, en efter en. När det gäller lagkaptenen Jenni Asserholt har chanserna till spel i Kamloops, Kanada mellan 28 mars och 4 april ökat de sista veckorna. HV71-stjärnan lämnar nu ett försiktigt positivt besked inför turneringen.
– VM är vad som driver mig varje dag för att komma tillbaka, säger Asserholt till hockeysverige.se.

Det är många tuffa skador på toppspelare inom damhockeyn just nu. Erika Grahm, Lisa Hedengren och Emma Nordin är alla borta från VM-spel. Dessutom råder det stor osäkerhet kring Jenni Asserholts medverkan. En fotskada har satt stopp för spel i HV71 och Damkronorna för den 27-åriga forwarden under en längre tid. Men i dag kan hockeysverige.se berätta att det börjar se riktigt ljust ut för henne då det gäller spel den här säsongen.
– Jag var hos sjukgymnasten i går och har tagit av mig stöveln jag hade på foten. Det såg bra ut. Jag gör framsteg hela tiden och det ser ljust ut, viket är skönt, säger Jenni Asserholt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Den här stöveln har jag haft på mig under fyra veckor nu och det är skönt att jag har kunnat belasta under hela den tiden. Jag har inte haft gips och det har varit skönt att jag har kunnat vandra runt som vanligt utan kryckor och även tränat ganska hårt. Skadan har inte begränsat mig så mycket, förutom att jag inte kunnat vara på is.

Vad hände då du skadade dig?
– Jag roterade ut foten. Sedan tappade jag balansen, föll bakåt och fick foten under mig. Jag försökte se om det höll så jag var ute direkt och kände lite, men det fungerade ju inte.

I vilken omfattning har du kunnat träna under den här skadeperioden?
– Jag har kunnat ta av mig stöveln när jag kört rehab. Det har varit mycket balansträning men även att försöka få igång cirkulationen i foten igen. Jag har haft lite ont, men det har varit stegrande styrka, stabilitet och koordination. Nu är jag inte i själva slutfasen, vilket känns skönt.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”JAG FÖRSÖKER INBILLA MIG ATT MÖJLIGHETEN FINNS”

På presskonferensen inför senaste landslagssamlingen i Oskarshamn, talade förbundskaptenen Leif Boork om att Jenni Asserholt kunde med lite tur bli klar för spel till VM. Något som även Asserholt själv hoppas på.
– Ser man på hur det här med foten har utvecklat sig så är dom väldigt positiva. Nu kommer nästa steg när jag kommer ta av mig stöveln, hur foten reagerar på det.

Hur ser du själv på VM-spel i vår, finns det med i tankarna?
– Jo, men det är vad som driver mig varje dag för att komma tillbaka. Vi får se om det blir något slutspel över huvud taget med HV71, men jag var med om samma grej förra säsongen och gjort det förr, säger Asserholt med ett lätt skratta och fortsätter:
– Det finns väl båda sidor i det, men jag försöker inbilla mig att möjligheten finns och att jag gjort den mentala resan en gång tidigare.

Hur tror du att Damkronorna påverkas av alla skador på viktiga spelare?
– Man behöver inte hymla om att det är några rutinerade spelare som varit med under några år som nu är borta. Dessutom har dom ganska ledande roller i Damkronorna.
– Samtidigt har Leif (Boork) varit ganska strategisk redan från det han kom in som mentor vid OS i Sotji 2014. När han tog över som förbundskapten ville han få en större bredd på damishockeyn i Sverige.
– Han har också haft otroligt många olika spelare inne på camper under dom här åren. Spelare som har fått vara i den miljön. Det har blivit mycket repetition för oss äldre och vi har kört ungefär samma sak så vi får nöta in det spelsystem vi har så alla ska känna sig hemma när man kommer till landslaget. Alla vet vad som gäller både utanför och på isen.
– Jag tror också att det är anledningen till att vi idag har en tyngre bredd i Sverige och att det gick så pass bra under turneringen i Oskarshamn. Vi har fått mycket mer konkurrens om platserna i laget.
– Även om det är tunga avbräck och skador aldrig är roliga så måste man ändå blicka framåt och se ljust på det hockeysverige har åstadkommit senaste åren. 

FLYTTADE TILL TRANÅS – HAR FÅTT TRÄNA OCH SPELA MED MÄN

Jenni Asserholt har spelat och tränat en hel del med killar under säsongen i Tranås där hon numera bor. Det här är också något som hon själv tycker har utvecklat henne som spelare.
– Framför allt har jag tränat med killar, men jag fick också några träningsmatcher med J20-laget och två matcher med division 1-herrarna. På träningarna under dagtid har jag fått chansen att träna på detaljer tillsammans med dom spelarna i Tranås som inte jobbar.
– Kroppen exponeras för lite tuffare intensitet varje dag. Det är också vad jag känner har utvecklat mest den här säsongen i mitt spel. Även om jag var en powerforward innan så känns det som jag blivit i bättre form den här säsongen och det känns bättre i både kroppen och spelet.

Hur mycket har du hunnit träna med HV71 under säsongen med tanke på att du tränat så pass mycket med Tranås?
– Jag har varit ner tre till fyra gånger i veckan till Jönköping. Det är sju mil i mellan så det har blivit lite resande men det har fungerat bra.
– Vi får se hur nästa säsong ser ut, men det kanske blir optimalt om man kan få istid både på dag och kvällstid i den stad jag bor eftersom det blir en hel del resande.

Innebär det att du inte kommer att spela i HV71 nästa säsong?
– Det vet jag inte ännu. Vi har inte pratat så mycket om framtiden. Jag tänker mer att för min egen del är det kanske inte optimalt att resa så pass mycket. Om man ska träna både morgon och kväll och samtidigt jobba så kan den där restiden vara bra att ha för återhämtning istället. Då kan det passa bättre om man bor och spela i samma stad.

Kommer du bo kvar i Tranås då?
– Det vet jag inte heller, skrattar Asserholt och fortsätter:
– Det är så tankarna går runt i huvudet just nu i alla fall.    

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *