Pär Djoos.
SHL

Brynäslegendaren drabbades av stroke: ”Inser att jag haft tur som inte fått några men”

ANNONS

I december drabbades den forne Tre Kronor-backen Pär Djoos av en stroke. I en intervju med Gefle Dagblad berättar han om händelsen, och hur det tog lång tid innan han insåg att han borde söka vård.
– Jag gick och la mig – och nästa morgon när jag skulle hämta upp en arbetskompis nere på stan för att åka till jobbet kunde jag plötsligt inte prata med honom. Det kom inte fram några ord, säger han till tidningen.

Med 11 säsonger i Brynäströjan är Pär Djoos en av klubbens främsta backar genom tiderna. Utöver Brynäs hann han också med att spela i klubbar som New York Rangers, Detroit Red Wings, Lugano, Frölunda och Södertälje, och representerade även Tre Kronor i två VM-turneringar.

Efter karriären har Djoos varit tränare i ett flertal klubbar, men sedan i somras är han utan tränaruppdrag. Sedan ett tag har han nu gått tillbaka till sitt gamla jobb som fastighetsskötare, men nu är han sjukskriven.

Anledningen är den stroke han drabbades av i december. För Gefle Dagblad berättar han om hur det gick till när det konstaterades att han hade fått en stroke – precis när han börjat ta hand om sig själv och gått ner en hel del i vikt.
– Jag började spela lite hockey med Huges veteranlag två gånger i veckan – och när jag tänker tillbaka så kände jag att pulsen var onormalt hög ibland, utan att jag reagerade då. Men så fick jag så jäkla ont i högerarmen en dag. Jag åkte upp till Glenn Hellström och fick massage, jag trodde det var nåt med muskeln, säger han till tidningen.
– Men på kvällen dagen efter fick jag en konstig känsla, jag hittade inte riktigt orden. Jag gick och la mig – och nästa morgon när jag skulle hämta upp en arbetskompis nere på stan för att åka till jobbet kunde jag plötsligt inte prata med honom. Det kom inte fram några ord. Han sa åt mig att åka raka vägen till sjukhuset och det gjorde jag.

Väl på sjukhuset konstaterade läkarna att en blodpropp hade satt sig på talcentrum i hjärnan. Den forne backen lades in på sjukhus och proppen löstes upp på 48 timmar. Läkarna har upptäckt att han har ett hjärtflimmer som förmodligen har funnits under en längre tid, vilket kan vara anledningen till stroken. Just nu utreds vilken medicinering han ska ha, men Djoos känner ingenting av stroken längre.
– Jag mår bra, även om det är segt att gå runt på dagarna och inte ha något att göra. Och jag hann liksom aldrig bli rädd när det här hände heller. Det gick så snabbt. Men de första 14 dagarna efteråt, innan jag fick veta det här med hjärtfelet, tänkte jag mycket på att det här hände just när jag börjat sköta om mig själv och allt. Det kändes märkligt, jag undrade varför. Jag funderade mycket på det då.
– Och jag inser att jag haft tur som inte fått några men av stroken. Det tog ju för lång tid innan jag sökte vård, jag borde åkt in redan på kvällen innan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL