• Publicerat 24 februari, 2016
  • Skrivet av Oliver Åbonde
  • 0 Kommentarer
Pär Djoos. Foto: Bildbyrån/Björn Tilly

I december drabbades den forne Tre Kronor-backen Pär Djoos av en stroke. I en intervju med Gefle Dagblad berättar han om händelsen, och hur det tog lång tid innan han insåg att han borde söka vård.
– Jag gick och la mig – och nästa morgon när jag skulle hämta upp en arbetskompis nere på stan för att åka till jobbet kunde jag plötsligt inte prata med honom. Det kom inte fram några ord, säger han till tidningen.

Med 11 säsonger i Brynäströjan är Pär Djoos en av klubbens främsta backar genom tiderna. Utöver Brynäs hann han också med att spela i klubbar som New York Rangers, Detroit Red Wings, Lugano, Frölunda och Södertälje, och representerade även Tre Kronor i två VM-turneringar.

Efter karriären har Djoos varit tränare i ett flertal klubbar, men sedan i somras är han utan tränaruppdrag. Sedan ett tag har han nu gått tillbaka till sitt gamla jobb som fastighetsskötare, men nu är han sjukskriven.

Anledningen är den stroke han drabbades av i december. För Gefle Dagblad berättar han om hur det gick till när det konstaterades att han hade fått en stroke – precis när han börjat ta hand om sig själv och gått ner en hel del i vikt.
– Jag började spela lite hockey med Huges veteranlag två gånger i veckan – och när jag tänker tillbaka så kände jag att pulsen var onormalt hög ibland, utan att jag reagerade då. Men så fick jag så jäkla ont i högerarmen en dag. Jag åkte upp till Glenn Hellström och fick massage, jag trodde det var nåt med muskeln, säger han till tidningen.
– Men på kvällen dagen efter fick jag en konstig känsla, jag hittade inte riktigt orden. Jag gick och la mig – och nästa morgon när jag skulle hämta upp en arbetskompis nere på stan för att åka till jobbet kunde jag plötsligt inte prata med honom. Det kom inte fram några ord. Han sa åt mig att åka raka vägen till sjukhuset och det gjorde jag.

Väl på sjukhuset konstaterade läkarna att en blodpropp hade satt sig på talcentrum i hjärnan. Den forne backen lades in på sjukhus och proppen löstes upp på 48 timmar. Läkarna har upptäckt att han har ett hjärtflimmer som förmodligen har funnits under en längre tid, vilket kan vara anledningen till stroken. Just nu utreds vilken medicinering han ska ha, men Djoos känner ingenting av stroken längre.
– Jag mår bra, även om det är segt att gå runt på dagarna och inte ha något att göra. Och jag hann liksom aldrig bli rädd när det här hände heller. Det gick så snabbt. Men de första 14 dagarna efteråt, innan jag fick veta det här med hjärtfelet, tänkte jag mycket på att det här hände just när jag börjat sköta om mig själv och allt. Det kändes märkligt, jag undrade varför. Jag funderade mycket på det då.
– Och jag inser att jag haft tur som inte fått några men av stroken. Det tog ju för lång tid innan jag sökte vård, jag borde åkt in redan på kvällen innan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *