• Publicerat 28 februari, 2016
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Hockeyallsvenskan är över för den här gången och vi på hockeysverige.se tar ett krafttag för att sammanställa hur säsongen varit sett till statistiken. Här nedan hittar ni svaren på frågorna vilka lag och spelare som varit bäst den här säsongen.

Vi kan börja med att redovisa den kategori som de flesta håller högst – nämligen poängligan. Den vanns av seriens kanske mest underhållande spelare i Marcus Nilsson från Karlskoga med 56 poäng (19+37) på 52 matcher. Närmast bakom var Nilssons lagkamrat Erik Thorell på 50 poäng, medan Leksands offensivt begåvade back Viktor Amnér knep tredjeplatsen på 46 poäng.

Amnér var av naturliga skäl också poängbäst bland backarna, med hela 14 poäng ner till tvåan Jonathan Andersson från AIK. Trea i backarnas poängliga var Björklövens veteran Stefan Andersson, som aldrig tycks tappa känslan från blålinjen.

Seriens målkung var Oskarshamns Mitch Wahl på 27 fullträffar, två poäng före AIK:s Malte Strömwall och fyra före Almtunas norrman Michael Haga. När det gäller målbästa back var Amnér än en gång i en klass för sig med 17 kassar framåt.

LINDVALL BRILJERADE I AIK-KASSEN

Ettan och tvåan i poängligan, Nilsson och Thorell, återfinns också på samma plats i assistligan och är seriens två största passningsgenier. En annan spelare med känsla för att sätta upp sina lagkamrater i bra lägen är Leksands puckartist János Hári, som återfinns på tredjeplatsen i assistligan.

Poängbästa junior var Guldgallret-vinnaren Robin Kovács på 34 poäng, fem pinnar före Timrås genombrottsman Jonathan Dahlén. Moras Pierre Engvall var tredje poängstarkaste junior med sina 24 pinnar, medan Almtunas Olle Alsing med sina 22 pinnar var poängbäst bland ligans juniorer på backplats.

De bästa målvakterna sett till statistiken var serieledande AIK:s Gustaf Lindvall och Timrås Johan Mattsson. Lindvall hade den högsta räddningsprocenten på 92,93 medan Mattsson snittade minst insläppta mål per match med sina 2,04 i snitt. Även Tingsryds Johannes Jönsson var framträdande i båda kategorierna.

LEKSAND – SUPPORTRARNAS VAL

Det bästa powerplayet hade Almtuna på 22,45%, tätt följda av Västerås och AIK. Pantern och Timrå var sämst i den kategorin och har en del att jobba på i den spelformen inför framtiden. Bäst på att döda utvisningar var AIK på fantastiska 89,11%, följda av Tingsryd och Timrå. Sämst i den spelformen var Vita Hästen och Sundsvall.

Avslutningsvis ska vi kika närmare på vilka som var årets publiklag och föga förvånande är det klassiska Leksand som har störst stöd på läktaren med ett snitt på 4 576 åskådare per match. Tvåa är AIK på 4 530, medan Björklöven sin svaga säsong till trots var trea med 3 472 åskådare per match. Minst publik drog Pantern, med ett snitt på futtiga 625 åskådare i storstaden Malmö.

Det här var en snabbsammanfattning av det som hänt i år och anser ni att vi missat något viktigt får ni gärna lägga till det i kommentarsfältet.