Andreas Appelgren.
Västerås IK

Det svidande fiaskot i Västerås: ”Jag är besviken på mig själv”

ANNONS

Han kallades in för att få fason på tilltänkta topplaget Västerås. Men effekten efter tränarbytet som såg Andreas Appelgren ersätta Martin Filander kom för sent. I söndags tog Västerås säsong mycket snopet och överraskande slut.
— Jag är besviken på mig själv att jag inte tog tag i och gjorde större förändringar från början, säger Andreas Appelgren till hockeysverige.se.

Inför årets säsong var den allmänna uppfattningen att var det något lag från Hockeyallsvenskan som hade chans att ta sig hela vägen till SHL var det Västerås. Med facit i hand vet vi att det slutade med ett praktfiasko. Laget tog sig inte ens till Slutspelsserien.

I mitten av januari fick tränaren Martin Filander och sportchefen Niklas Johansson lämna föreningen efter lagets direkt svaga spel i Hockeyallsvenskan. In kom istället Andreas Appelgren som tidigare har tagit upp Leksand till SHL. Med sig tog han tidigare assisterande tränaren från samma klubb, Johan Rosén. Men inte heller den rockaden hjälpte även om Appelgren i slutändan var nära att ta laget till playoff.
— Klart att det var ett stukat Västerås som vi kom till, så var det. Man hade förlorat väldigt mycket matcher under en ganska lång tid faktiskt. Under tre månader hade Västerås haft svårt att vinna matcher, säger Andreas Appelgren till hockeysverige.se och berättar hur han jobbade för att få spelarna att komma igång igen.
— Det första jag försökte göra var att känna av läget, prata med spelarna och få oss på banan lite mentalt. Alltså något nytt att tro på, en nystart helt enkelt. Jag ville inte göra för stora förändringar från början för jag var lite orolig eftersom man då inte brukar börja vinna matcher. Det brukar helt enkelt ta ett antal matcher innan man börjar vinna.

Att Andreas Appelgren inte var tillräckligt benägen att röra om i grytan direkt är något som han ångrar i dag.
— Med facit i hand skulle jag ha gjort större förändringar direkt, men så här var tanken från början. Vi fick ändå inte med några segrar i början. Det var först när jag ändrade mer i spelet som det började hända saker. I AIK-matchen på Hovet gjorde vi lite större förändringar. Visserligen förlorade vi den med 4-1, men några dagar senare åkte vi upp och vann i Sundsvall.
— Från den matchen, då vi ändrade mycket i spelet, har vi spelat nio matcher och vunnit fem av dom. Hade vi kommit igång lite tidigare med det så hade vi spelat playoff nu.
— Jag är besviken på mig själv att jag inte tog tag i och gjorde större förändringar från början.


Foto: Bildbyrån/Erik Simander

Med tanke på det du säger, fick du inte tillräckligt med tid på dig att jobba med den här gruppen för att få till en förändring?
— Vi har blivit bättre och bättre. På slutet har vi varit i ruggig form. Ändå fanns det mycket som vi hade kunnat göra bättre, alltså saker som vi hade kunna förbättra dagligen.
— Visst, med facit i hand hade ett par veckor till varit bra, men förutsättningarna var ju som dom var. 

Fick du grabbarna med dig redan från början?
— Ja, det tycker jag nog även om jag vet att killarna gillade Martin väldigt mycket. Det tar alltid lite tid att få respekt och förtroende. Det får man inte bara genom att ställa sig i ett omklädningsrum.
— Jag kände ändå att killarna var på och ville att det skulle gå bra. Grabbarna har gjort allt dom kan för att vända på det här. Det ska dom ha en eloge för.

Andreas, kan du klä ord på dina känslor när slutsignalen ljöd efter matchen mot Tingsryd i helgen då det stod klart att Västerås säsong var slut?
— Det var tungt, oerhört tungt. Det blir en tomhet som kommer väldigt snabbt. Jag trodde att vi skulle trassla oss vidare faktiskt genom att få med oss resultaten i någon av dom andra matcherna.
— Jag hade förberett mig på match snart igen och gå in i en härlig kvalperiod. Sedan tar det bara slut. Känslan är nästan som då man får ett dödsbesked, alltså en känsla av sorg. När man dessutom jobbar så tajt och hårt med grabbarna för att få en förändring så blir det väldigt känslosamt när det avbryts så snabbt.
— Jag hade verkligen sett fram emot och gå ut i krig och till kvalmatcher med det här laget. Jag tror att vi hade blivit ruggigt svårstoppade i ett kval.

Nu talas det om att Andreas Appelgren blir kvar i Västerås även nästa säsong. En annan klubb där hans namn nämnts i är Pantern. Appelgren själv har dock inte börjat tänka så långt fram som till nästa säsong ännu.
— Det är lätt att det blir klyschor, men jag kan vara helt ärlig och säga att senaste månaden då jag haft Västerås har det varit ett fruktansvärt fokus på att få laget upp på banan igen. Jag, övriga ledare och spelare har jobbat ruggigt hårt. Det har varit lite sömn och mycket arbete.
— Jag har inte haft några planer eller tankar alls på framtiden. Jag var redo att sätta mig och göra videoanalyser på våra motståndare och sedan gå ut till första matchen i kvalserien. I dag orkar jag inte fundera på framtiden heller. Jag är bara oerhört besviken på att jag inte kunde hjälpa Västerås till kvalserien.

Någon dialog om framtiden med Västerås har Appelgren heller inte haft ännu.
— Vi sa redan då jag kom till Västerås att vi ska ta alla diskussioner efter säsongen. Vi kör den här säsongen ut oavsett vad som händer. Sedan tar vi en diskussion efter sista matchen när den nu är.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL