Alice Östensson. Foto: Adam Göransson

Hon avgjorde den första kvartsfinalen mot AIK med ett hattrick. Nu hoppas Modos Alice Östensson på att fullborda överraskningen genom att slå ut serietrean redan i dag.
– Om vi bara fortsätter att spela som i den senaste matchen så tror jag att vi har en chans att vinna mot AIK igen, säger hon till hockeysverige.se.

Modo 3-1-seger i första kvartsfinalen mot AIK har satt laget ordentligt i förarsätet. Kvartsfinalerna spelas som bekant i bäst av tre matcher, vilket innebär att man kan avgöra redan i dag. AIK har dock hemmaplan i de två nästkommande matcherna.

Alice Östensson. Foto: Ronnie Rönnkvist

Stor matchhjälte för Modo i första matchen blev Alice Östensson. Den 20-åriga forwarden svarade för alla tre Modomålen, varav det sista i tom kasse.
– Både vid första och andra målet får jag jättefina framspelningar av Johanna Olofsson, så det var bara att sätta dit pucken. Vid tredje målet kom vi två mot en, men jag var faktiskt lite kylig och fick dra lite i sidled innan jag kunde lägga in pucken i målet. AIK hade ändå en spelare hem, men med lite kyla fick jag in pucken, säger Alice Östensson med ett lätt skratt till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det kändes helt otroligt och det är skitkul att man får göra tre mål i en kvartsfinal när det börjar gälla någonting. Allting börjar om från noll nu när slutspelet är i gång och man kan inte räkna bort något lag.

Vad är det som gör att ni vinner över AIK i första kvartsfinalen?
– Vi jobbade för varandra och vi var väldigt kompakta i laget. AIK fick inte så mycket utrymme och kom inte in i den heta zonen i vår försvarszon. Sedan kom vi ut mycket starkare än AIK och vi hade bättre fart. Det är också, tror jag, därför som vi vinner matchen.

”DET ÄR MYCKET RUTIN I HENNE”

En viktig spelare som Modo fått tillbaka efter skada lagom till slutspelet är just landslagsbacken Johanna Olofsson.
– Hon är en jätteviktig spelare i laget. Det är mycket rutin i henne vilket behövs eftersom vi är ett ganska ungt lag. Jag tror medelåldern ligger runt 19 år (19.33 enligt eliteprospects.com). Då behöver man någon som finns där och verkligen kan stötta laget.

Erika Grahm. Foto: Ronnie Rönnkvist

Däremot saknas lagets stora stjärna, lagkaptenen Erika Grahm, som efter sin fotskada inte kommer att spela i slutspelet. Ett stort avbräck givetvis.
– Det är jättetråkigt att det hände, men Erika finns fortfarande med i laget. Hon är med i båset, peppar och hjälper till hela tiden. Hon har även fått andra uppgifter utanför planen. Man känner att hon fortfarande är delaktig och det är vad som är viktigast.

Vad har hon för funktion utanför planen?
– Det är mest lite smågrejer som hon kollar upp hos motståndarna.

Match 2 väntar i dag, förväntar du dig samma matchbild som i det senaste mötet?
– Jag tror att AIK kommer gå ut mycket hårdare i dag än vad de gjorde i onsdags. Om vi bara fortsätter att spela som i den senaste matchen så tror jag att vi har en chans att vinna mot AIK igen.

Hur snabbt släppte du första matchen och dina tre mål för att börja blicka fram emot lördagens match?
– Jag skulle nog säga att det gick ganska snabbt att släppa. Det viktigaste är att man fokuserar framåt och det är egentligen inget viktigt om det är jag eller någon annan som sätter dit tre puckar. Givetvis är det viktigaste att vi vinner.
– Det är bara att släppa den matchen och gå vidare mot nästa match.

SLOG IGENOM FÖRRA SÄSONGEN

Alice Östensson fick sitt genombrott redan förra säsongen då hon svarade för 14 mål och totalt 22 poäng på 28 matcher. Den här säsongen har hon inte varit lika stark poängmässigt, men ändå levererat elva mål och totalt 19 poäng på 36 matcher. På det slutade Östensson tvåa i lagets poängliga efter Erika Grahm som svarade för elva mål och totalt 22 på 29 matcher innan hon skadade sig.
– Säsongen började lite småsegt, men efter jul har jag fått igång skridskoåkningen lite bättre och börjar hitta lite mer ytor i mitt spel. Det tror jag också är anledningen till att jag har börjat få in lite puckar.
– Det är också kul att det börjar gå bättre för mig så här i slutet av säsongen jämfört med förra säsongen då blev det lite grann tvärtom. Då började jag säsongen bra men avslutade den mindre bra.

Kände du en press inledningsvis att du måste leverera och prestera på samma nivå?
– Nej, absolut inte. Det är en ny säsong och nya förutsättningar. Jag fortsatte jobba från där jag låg förra säsongen och det gick, som jag sa, sådär i början. Men jag jobbade mig uppåt och efter jul släppte det lite mer.

Modo har annars haft väldigt svårt att göra mål den här säsongen, bara 63 mål på 36 matcher. Det innebär 1.75 mål i snitt per match.
– Jag tror att vi har haft svårt att komma in på kassen. Vi jobbar mycket längs sargerna och i vissa matcher, om man tittar i statistiken, så har vi inte himla mycket skott på mål.
– Nu när vi har börjat skjuta mer så har också puckarna börjat gå in. Vi har ju sett i de senaste matcherna att det går att göra mål. Anledningen till att vi inte gjorde så mycket mål inledningsvis vet jag egentligen inte, men vi har haft många matcher där vi förlorat med uddamålet. Det kan ha att göra med att vi inte får in puckarna även fast vi spelat lika bra som motståndarna.
– Samtidigt tappade vi väldigt många spelare till den här säsongen. Speciellt då Emma Nordin som bidrog med ganska många mål förra säsongen. Det var en stor förlust.

Är målskyttet något ni har pratat mycket om i gruppen?
– Vi har tränat hela säsongen på att försöka få pucken in på kassen. Det här har vi jobbat med hela vägen, avslutar Alice Östensson.

***

Lördagens andra kvartsfinal mellan AIK och Modo i bäst av tre startar klockan 15.00 på Ulriksdals IP.

Övriga kvartsfinaler:
Djurgården – Leksand (1-0) 18.30 Stora Mossens IP
Luleå – Brynäs (1-0) 19.00 Coop Norrbotten Arena
Linköping – HV 71 (0-1) 19.00 Saab Arena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *