Line Bialik
SDHL 1

AIK till semifinal efter jätterysare

Redan igår stod det klart att Luleå och Djurgården blir två av lagen i semifinalerna av Riksseriens slutspel. Idag skulle det avgöröras vilka av AIK och Modo samt Linköping och HV 71 som skulle ta dom två sista platserna efter att det stod 1-1 i matcher (bästa av tre) efter lördagens kvartsfinaler.

AIK – Modo 3-2 efter straffar.
Mer dramatisk kan inte en kvartsfinal bli. Malin Axelsson och Alice Östensson gav Modo ledningen med 2-0 redan i första perioden. I inledningen av andra perioden gör Emmy Alasalmi 2-1 och knappt tio minuter senare kvitterar AIK till 2-2 genom norskan Line Bialik Öien. Matchen går till straffar där

Modos Celine Tedenby sätter första straffen, men i den tredje straffomgången gör Josefine Hoegh Persson 1-1 och tar matchen till ”Sudden straffar”. Line Bialik Öien gör inget misstag och sätter dit pucken bakom Emma Söderberg i Modo målet varpå Tedenby missar sin andra straff. Med det är AIK klara för semifinal.

Noterbart: Sofia Reideborn, JVM-målvakten som befarades vara borta resten av säsongen efter en muskelskada, var redan i gårdagens match åter med i AIK:s laguppställning.

Florence Schelling (8)

Florence Schelling.

Linköping – HV 71 4-0
Den andra kvartsfinalen som spelades ikväll blev långt ifrån lika dramatiskt. Hemmalaget vann med klara 4-0, men det ska också sägas att dom två första perioderna var betydligt jämnare än vad siffrorna visar. Storspel av Florence Schelling i LHC:s kasse och ett mål var av Denise Altman, Jennifer Wakefield, Jackie Raines och Pernilla Winberg tog laget vidare till semifinal.

Förbundskaptenen Leif Boork fanns på läktaren och lät sig imponeras av det fysiska spelet:
– Kul att se ett så fränt spel med mycket känslor. Det gillar jag. Det är viktigt att vi har med oss dent uffheten i det internationella spelet, sa Leif Boork till Corren efter matchen.

Det spelades även två matcher i kvalet till Riksserien.

SDE Hockey – Sundsvall 3-0
Nóra Brgles, Lucie Manhartova och Julie Zwarthoed gjorde SDE:s mål. Klara Pelslarova höll nollan för hemmalaget.

Haninge – Björklöven 0-6
Haninge är serien styrkgäng och ”Löven” kunde vinna ganska enkelt med 6-0 efter två mål var av Josefine Lindström och Karin Markeby samt ett mål var av Victoria Olofsson och Ida Sannsell.

Riksserielagen SDE Hockey och Sundsvall är fortsatt i topp av serien med tolv respektive tio poäng. Närmast jagande är Göteborg med nio poäng.