Conny StrömbergFoto: Jan Korsgaard/Kanut Foto

Conny Strömberg fortsätter sin resa genom Europa och återfinns numera i engelska Sheffield Steelers. Där tycker 40-åringen sig ha funnit lösningen på de problem med huvudtacklingar som finns i Sverige. Tillåt slagskämpar!
– Det är flera som har haft chansen att göra blindside-tacklingar på mig, men som helt enkelt inte vågat det just på grund av våra fighters. Jag tror att lösningen på det här problemet i Sverige skulle vara att man tillåter lagen att ha en eller två fighters, säger Strömberg i en intervju med hockeysverige.se.

Conny Strömberg är en spelare som ofta har engagerat. Antingen via uttalanden som får hockeyfolk att höja på ögonbrynen eller genom sitt bländande passningsspel i framför allt powerplay.

Årets säsong inledde han i danska Herlev, men i början av januari skrev 40-åringen på ett tryoutkontrakt med engelska Sheffield Steelers. Det kom att bli hans 21:a klubb som han representerat under sin långa karriär.
– Den här säsongen fick jag första komma till Danmark efter lång väntan på att hitta något som passade mig. Jag kom i bra form där och hade ett kontrakt som gick ut sista december. Sedan har jag haft kontakt med Paul Thompson som var i Troja-Ljungby tidigare. Han gillar svenskar och jag får tacka honom för att jag fått chansen här borta i Sheffield, säger Conny Strömberg till hockeysverige.se på telefon från sitt hem i utkanten av hans nya hemstad.
– I laget är det tolv eller 13 nordamerikaner, Fredrik Vestberg och jag. Sedan är resten britter. Så ser det ut i varje lag här. Jag kände att jag behövde en ny utmaning och intresset i Danmark var inte så bra. Det är ju främst fotboll och handboll som gäller där.
– Då fick jag den här chansen med en månads tryout under januari av Paul Thompson. Jag skötte mig hyfsat och fick fortsätta här resten av säsongen. Jag tycker att det är roligt med nya utmaningar. Man lär sig något nytt och det är alltid kul att prova på en ny liga.

Det är alltså din 21:a klubb, ser du en utmaning i att spela i så många olika klubbar och ligor som möjligt?
– Nu har det blivit som en grej när det är många som frågar om det där. (Robert) Burakovsky, Olow Sundström och en till har runt en 25 eller 26 klubbar. Jag är uppe i 21 klubbar nu och det är klart att jag vill knäcka 25, 26, skrattar Conny Strömberg och fortsätter:
– Det är en rolig grej samtidigt som jag gillar att slå rekord 

Hur väl kände du Fredrik Vestberg innan du flyttade ner till England?
– Jag kände inte honom alls, men jag har spelat mot honom under åren. Jag har alltid tyckt att han var en spelskicklig spelare. Nu har jag ju även spelat med honom. Fredrik är en typiskt gammaldags center som vill passa pucken, dribbla och inte bara dumpa pucken som jag tycker att alla i Sverige gör i dag.
– Det finns inte så många kvar ur den gamla hockeyns skola, hockeyspelare som Fredrik och jag i Sverige. Dom andra är Dick Axelsson, Linus Klasen och Pär Arlbrandt. Just Pär Arlbrandt är i Sverige, men dom andra är utomlands. Det är en utdöende spelartyp vilket är väldigt tråkigt därför är jag tacksam att få spela med Fredrik.

DSC_0136
Fredrik Vestberg. Foto: Ronnie Rönnkvist

”SMÅ RINKAR SKULLE GÖRA SUCCÈ I SVERIGE”

Conny Strömberg har spelat många ligor runt om i världen, men har under säsongen blivit positivt överraskad och imponerad av den brittiska ligan.
– Jag spelade i Danmark före jul och den här är med råge bättre än den ligan. Det skiljer ganska mycket i klass på ligorna. Den är bättre även än den norska ligan. Jag har pratat med killar som har spelat i den ligan och det är ungefär samma typ av liga som den i Danmark.
– Jag skulle gärna vilja att det blev ett bättre intresse från svenskt håll. Alla svenska tränare och folket i Sverige tror att den här ligan är väldigt dålig. Snarare är det tvärtom och intresset är grymt. Der är mer intresse från fansen här än vad det är i SHL. Det blir mycket autografskrivning och nästan alla på läktaren har matchtröjor under matcherna. I lördags hade vi 7 500 åskådare mot ett skotskt lag. Då är det fruktansvärt motiverande att spela och det är mycket NHL-stuk över stämningen på läktaren.

Blir det en annan intensitet på hockeyn med små rinkar?
– Alla rinkar här har olika mått. Manchesters och Cardiffs rinkar har NHL-mått med 26 meter i bredd. Sedan har vi Coventrys rink har 28 meter, vilket är mittemellan eftersom en vanlig rink här är 30 meter bred.
– Det är lite roligt att man får spela i rinkar med olika bredd och att man då får känna på NHL och mellanrinken. Jag förespråkar den här rinken på 28 meter istället för 30 meter. Det blir en lite roligare hockey och det skapas mer målchanser. Det kan jag tycka att man kanske ska gå över till i svensk hockey. Hemma har det snackats så mycket om att man ska gå över till mindre rinkar och går man halvvägs så tror jag att det skulle göra succé faktiskt.

En annan detalj från den brittiska ligan som Conny Strömberg gärna lyfter fram är avsaknaden av huvudtacklingar.
– Här har vi nästan inga tacklingar alls från ”blindside”. Anledningen till det är att varje lag har en eller två rena fighters i laget. Är det någon som skulle göra en sådan tackling så vet dom att man får en jäkla massa styrk av en fighter.
– Det är flera som har haft chansen att göra blindside-tacklingar på mig, men som helt enkelt inte vågat det just på grund av våra fighters. Jag tror att lösningen på det här problemet i Sverige skulle vara att man tillåter lagen att ha en eller två fighters. Nu får man inte det, men jag tror att det skulle få bort dom här fula tacklingarna.
– Däremot är det ett annat problem som finns här och det är att domarna alldeles för ofta släpper hakningar och slashing.

collage
Connys tre senaste klubbar i Sverige: Örebro, Västerås och AIK. Foto: Bildbyrån

UTESLUTER INTE SPEL I SVERIGE NÄSTA SÄSONG

Den här säsongen har Conny Strömberg svarat för fem mål och totalt 14 poäng på 20 matcher, siffror som han själv inte är helt nöjd med.
– Det har ändå fungerat rätt bra i själva spelet. Jag har gjort hyfsat med poäng, men vi har inte haft något bra powerplay. Det är jag inte nöjd med på långa vägar och jag ska göra över en poäng i snitt. Säsongen är inte slut ännu så jag satsar på att lyckas komma upp till ett snitt på en poäng per match. Jag får försöka snäppa upp där. Spelmässigt är jag nöjd med poängmässigt inte.
– Jag känner mig fysiskt stark och lika snabb som jag var säsongen 2010/11. Jag är i en väldigt bra form ändå och jag tycker att jag, som sagt var, minst ska ligga på en poäng i snitt per match. Vi får se hur det slutar. Nu har vi fyra seriematcher kvar och sedan är det playoff.

Conny Strömbergs kontrakt med Sheffield går ut efter säsongen, men han stannar gärna kvar ytterligare någon säsong i klubben.
– Jag trivs bra här och jag är jättegärna kvar nästa säsong också. Sedan får vi se vad klubben tycker. Jag kände att när jag kom i form nere i Danmark att jag skulle spela en säsong till. Jag har nu lovat att jag skulle spela till det jag blev 40 år och det har jag ju gjort nu.
– Får jag vara kvar här så är det en ganska stor chans att jag är det. Annars är jag öppen från förslag från Hockeyallsvenskan också. Jag stänger inga dörrar till Sverige heller, men vi får se vilka förslag som kommer. Jag börjar ju bli lite till åren så man får se vad som erbjuds, vilka klubbar som är intresserade. Jag känner mig bra i kroppen och är fortfarande ganska snabb i mina första tre skär. Så länge jag är det kan jag spela på en hyfsad nivå i alla fall, avslutar Conny Strömberg.

One thought on “Så vill Conny Strömberg få bort huvudtacklingarna: ”Tillåt lagen att ha fighters”

  1. Ja nu när NHL är för snabbt för goonsen så behöver dom ju lira någonstans. John Scott till SHL 2016/17!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *