Linnéa Jonsson.Foto: Privat

Tillsammans med sin tvillingsyster Vendela flyttade Linnéa Jonsson från svenska mästarinnorna Linköping till USA för att spela collegehockey inför säsongen. Nu öppnar hon för en hemkomst.
– Jag skulle väldigt gärna vilja spela i Linköping, men jag har inte pratat med någon där ännu, säger forwarden till hockeysverige.se.

Forwarden Linnéa Jonsson var tillsammans med sin tvillingsyster Vendela med och vann SM-guld med Linköping förra säsongen. Inför årets säsong valde systrarna att åka över till Endicott College, en dryg halvtimmes bilfärd norr om Boston, och spela collegehockey där. Där har Linnéa Jonsson svarat för ett mål och totalt fem poäng på 25 matcher. Men det var nära att hon precis som sin syster skulle ha blivit målvakt.
– LHC:s flicklag var på lägret som Peter Elander hade i Landskrona. I början av lägret var både Vendela och jag målvakter. Vi var fyra målvakter från början, vilket gjorde att vi kunde vara två stycken i varje lag. Sedan blev en av dom andra två målvakterna sjuk och tvungen att åka hem från det lägret. Det var lite drygt att rulla på tre målvakter när man är två lag. Då pratade mamma och pappa med oss, dom var också med i Landskrona, och frågade om det inte var smidigare om en av oss spelade ute i stället, säger Linnéa Jonsson till hockeysverige.se på telefon från Endicott och fortsätter:
– Efter en liten diskussion fram och tillbaka så sa jag att okej jag kan väl spela ute även om det tog lite emot att säga det just då. Nu lyckades det gå väldigt bra för mig på det här lägret då jag spelade ute. Sedan dess har jag varit utespelare.

Vad har du och Vendela betytt för varandra som hockeyspelare?
– Jag tror att vi har haft en väldigt stor betydelse för varandra. Vi har alltid kunnat stötta varandra om det har varit att vi tyckt att en tränare gjort något fel eller om vi velat diskutera något som hänt inom laget. Vi har alltid känt att man har den andres stöd genom allt.
– Jag vet att jag alltid har syrran där och alltid kan prata med henne om vad den än kan varit som jag velat prata om.

Vendela Jonsson och Linnéa
Linnéa och Vendela Jonsson. Foto: Privat

Nu valde du att flytta till USA inför årets säsong, hur har du utvecklats som spelare sedan du kom till Endicott?
– Framför allt har jag fått spela lite mer här än vad jag fick göra i Linköping, vilket har utvecklat mig jättemycket. I LHC var spelarna lite äldre än jag och där blev det mer att jag fick se och lära.
– Här fick jag ändå vara den som betydde lite mer på isen även om såklart alla i laget betyder lika mycket. Jag fick i alla fall här i Endicott ta lite mer plats och spela lite mer i avgörande lägen. Jag har lärt mig av situationer där det gått fel och tagit till mig av det som går bra.

Har det varit en stor omställning ute på isen?
– Framför allt är det mindre rink. Vi spelar mest på små rinkar, det vill säga NHL-rinkar. Den rinken vi har här på skolan är just en NHL-rink och nu har jag vant mig lite vid den. Vi har även fått spela några matcher på stora rinkar och då tänker man ”shit viken stor rink vi spelade på där hemma”.
– Annars har det handlat om vilket motstånd vi spelat emot. Vissa lag har varit på riksserienivå medan andra lag varit sämre. Så är det såklart i Riksserien också, att man möter både bra och dåliga lag.  

FÖRLORADE MÄSTERSKAPSFINALEN

Även om Linnéa Jonsson inte har gjort så många poäng som själv hade hoppats på så är hon i stort nöjd med sin säsong.
– Det har varit mycket nytt, bland annat ett helt nytt lag där nästan inte någon känner någon överhuvudtaget. När jag gick upp i LHC dam var det ändå en del spelare som hade spelat med varandra väldigt länge. Här blev det en stor process att bara lära känna varandra både på och utanför isen. Dessutom var det en ny tränare (Andrew McPhee) som alla skulle lära känna.
– Min säsong har i det stora hela gått lite upp och ner. Jag kanske inte fick lika mycket utdelning som jag hade hoppats på i antal mål, men jag tycker ändå att det känts bra under matcherna och jag har fått spela mycket, vilket också var målet med att åka hit.

Endicott spelar i den amerikanska NCAA III och gick till final mot Stevenson den här säsongen, men förlorade den med 2-1 efter två övertidsperioder.
– Först spelade vi semifinal mot Morrisville. Där gick det riktigt bra och vi spelade nog en av säsongens bästa matcher då.

Linnea Jonsson en assist och syster Vendela en av matchens tre stjärnor.
– Sedan kom vi till finalen där vi fick möta Stevenson som vi inte hade vunnit mot under säsongen utan bara oavgjort en match och förlorat en. Jag visste att vi hade en bra chans att vinna och att det också skulle bli en jämn och bra hockeymatch, vilket det också blev.
– Vi tog ledningen med 1-0, men sedan fick dom någon tur-puck som studsade in via en skridsko. När det sedan blir övertid så gäller det att få in pucken i mål och det lyckades dom göra. Det var riktigt surt att vi förlorade på det sättet, speciellt som matchen blev så lång.
– I det stora hela är vi ändå väldigt nöjda med vår säsong. Det här är trots allt ett förstaårsprogram. Folk runt omkring har också sagt att dom här hur nöjda som helst med hur det har gått. Nu har vi satt standarden på vart vi vill vara.

Vilken status har damhockeyn i Endicott och var det mycket folk på finalen?
– Vi fick åka ner till Maryland och spela finalen och det var många från deras skola som kom och kollade. När det är slutspelsmatcher här på skolan, oavsett vilken sport det är, så är det oftast elever som kommer och stöttar sitt lag. Sedan har det inte varit lika mycket folk på grundseriematcherna.

När ser vi dig i svensk hockey igen?
– Som det ser ut så blir det redan till nästa säsong. Jag har inte pratat med någon direkt om det ännu. I alla fall har jag bestämt mig för att åka hem till Sverige av den anledningen att det är en utbildning i Sverige och Linköping som jag gärna vill gå.
– Jag skulle väldigt gärna vilja spela i Linköping, men jag har inte pratat med någon där ännu.

Gäller det Vendela också?
– Helt ärligt så vet jag faktiskt inte och jag tror inte att hon har bestämt sig för hur hon ska göra, avslutar Linnéa Jonsson som till helgen flyger hem för att följa Linköpings öden i slutspelet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *