• Publicerat 12 mars, 2016
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer
Johan Olofsson.Foto: Bildbyrån/Anna-Lena Bergqvist

Han har kommit in och spelat en avgörande roll i Leksands framgångar på slutet. Nu överväger Johan Olofsson en fortsättning i dalaklubben – efter att Färjestad sagt upp optionsåret på hans kontrakt.
– Det är absolut ett alternativ att stanna här, säger värmlänningen till hockeysverige.se.

Det var allt eller inget som gällde för Leksand i torsdags. Många hade räknat ut dalalaget inför derbyt mot rivalen Mora. Detta då man behövde vinna med minst fyra måls marginal för att vinna slutspelsserien och hålla drömmen om SHL vid liv. Efter en bragdartad insats och en 6-0-seger lyckades man med det som nästan ingen hade trott på förhand.
– Vi kände redan innan att vi hade chansen om vi gör det vi skulle. Sedan fick vi en bra start med ett tidigt mål och Mora blev lite skärrade, säger Johan Olofsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi var lite uträknade redan efter matchen mot Oskarshamn och ännu mer efter matchen mot Timrå. Därför kändes det nästan magiskt när vi grejade det i går och det var ett grymt tryck på läktaren.

Olofsson är som bekant på lån från Färjestad och vet således hur det är att tillhöra en av de klubbar som har mest utbrett stöd i landet. Den supporterkultur som är kring Leksand lyfter han dock fram som något som står ut ur mängden.
– Färjestad har också ett starkt stöd och intresset i Karlstad har helt klart ökat igen. Det har varit riktigt bra tryck på matcherna där i år också.
– Samtidigt är det tryck som är kring Leksand något jäkligt speciellt. Det känns som att man spelar med en extra spelare varje match med det stöd man har på läktaren, konstaterar forwarden.

Det stödet ska nu hjälpa Leksand vidare i deras jakt på en SHL-plats. Nästa hinder på vägen är den allsvenska tabelltvåan Tingsryd – ett lag som masarna kryssade mot under tre av fyra möten under grundserien.
– Jag tycker våra chanser ser bra ut. Vi måste bara nypa en match borta och det är lika bra att vi gör det direkt. Klarar vi det har jag svårt att se att de ska kunna slå oss inför ett fullsatt Tegera, säger Olofsson.
– När det kommer till en trematchersserie gäller det att du är än mer förberedd och svarar för riktigt bra insatser direkt. Det känns inte lika rättvist som en sjumatchersserie, men är bara att göra det bästa av läget.

VALDE LEKSAND FRAMFÖR UNDANSKYMD ROLL I FÄRJESTAD

Foto: Bildbyrån

För att Leksand ska lyckas ta sig hela vägen till ett direktkval mot Modo lär det krävas att Färjestadslånet fortsätter spela på samma höga nivå som han gjort hittills. På tolv matcher med Leksand i grundserien och slutspelsserien har Arvika-sonen svarat för imponerande 14 poäng. Ett facit som cementerar de stora utvecklingssteg Olofsson tagit under årets säsong.
– Jag har alltid varit en spelare som bidragit med energi, men det har kanske inte hänt så mycket mer än så. I år känner jag att jag bidrar offensivt på ett helt annat sätt och det kändes bra redan i Färjestad.
– Sedan jag kom till Leksand har jag också fått ett extra förtroende att spela i offensiva situationer och jag gillar det verkligen. Jag har gjort det i J20 tidigare och nu känner jag att jag också har det som krävs för att göra det på den här nivån.

Känner du dig besviken på att du inte fick en större chans i Färjestad med tanke på att du övertygade även där under hösten?
– Det är väl fel att säga att jag känner mig besviken. När man spelar i ett så bra lag handlar det snarare om att man måste acceptera sin roll, för konkurrenssituationen är oerhört tuff. Om det är att jag inte fått förtroendet för att jag inte förtjänat det vet jag inte riktigt, men det kanske finns en anledning till att man inte riktigt räckt till.
– När man konkurrerar om speltid i powerplay med en sådan som Milan (Gulas), som gör 40-50 poäng per säsong, är det inte så lätt att ta en plats. Man får som sagt acceptera den roll man får.

När det kom till den punkt att Olofsson själv fick välja mellan att avsluta säsongen i en undanskymd roll i Färjestad och ett större förtroende i Leksand var det aldrig någon tvekan.
– Jag pratade med Tommy (Samuelsson) innan jag åkte och han frågade om jag ville stanna kvar och kriga om en plats i fjärdekedjan eller spela en mer framträdande roll på lån till Leksand. För mig var det inget svårt val.
– Jag hade redan spelat en match i Leksand och visste att jag skulle trivas bra där. Att få chansen att spela mer i alla lägen var också det bästa för mig personligen.

”SPELAR HELLRE EN FRAMTRÄDANDE ROLL I ALLSVENSKAN”

Foto: Bildbyrån

Om Leksand skulle misslyckas med att slå ut Tingsryd kan det ändå finnas en möjlighet att forwarden ansluter till Färjestad under SM-slutspelet.
– Jag vet inte hur det blir om det händer. Det är klart att man i så fall skulle vilja vara med och spela slutspel, men det är i så fall Färjestads beslut. Det får vi helt enkelt ta om det blir aktuellt, säger värmlänningen.

I Leksand har också Olofsson snabbt vunnit supportrarnas hjärtan, på samma sätt som han gjort i Karlstad tidigare. 21-åringen är med sin intensiva och uppoffrande spelstil väldigt lätt för folket på läktaren att tycka om.
– Det är helt klart kul att fansen uppskattar det man gör. Det finns många som skriver till mig på Twitter och säger att de gillar det man gjort för både Färjestad och Leksand. Det är klart att det är väldigt roligt, samtidigt som man självklart också för höra de gånger man inte motsvarat förväntningarna, säger den energiske forwarden.

Vad som händer med succéspelaren nästa säsong står ännu skrivet i stjärnorna. Efter att Färjestad valt att säga upp optionsåret som Olofsson hade inskrivet i sitt kontrakt öppnar dock den ödmjuke genombrottsmannen för en fortsättning i Dalarna.
– Jag kan absolut tänka mig att fortsätta i Leksand. Det är absolut ett bra alternativ, men jag vill vänta med att göra klart med något tills efter att jag spelat klart den här säsongen, säger forwarden och fortsätter:
– Färjestad valde att säga upp klausulen i mitt kontrakt, men de säger också att det mest var en försäkring och att vi ska utvärdera läget längre fram. Att bli kvar i FBK är också aktuellt, men jag vill hellre spela i en liknande roll på allsvensk nivå som jag har i Leksand än att spela några minuter per match i SHL. Men vi får helt enkelt se vad som händer när säsongen är slut.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *