ALLTID I SKOTTLINJEN. Viktor Ekbom täckte flest skott i SHL:s grundserie.
SHL

Täckte flest skott i SHL – så skyddar han sig: ”Byggt på skydden lite grann”

ANNONS

Att vara hockeyspelare är en dröm för många. Men det finns lika många olika definitioner på att vara hockeyspelare som det finns hockeyspelare. Några skjuter hårt, några passar perfekt på bladet. Och så finns det dem som offrar kropp och själ för att stå i vägen. Örebros Viktor Ekbom täckte flest skott i SHL den här säsongen. Han vet vikten av att ha rätt skydd på rätt plats.
– Jag har byggt på skydden lite. Där man vet att man är sämre skyddad, nere vid fötterna, har jag byggt på benskydden, säger Ekbom till hockeysverige.se.

Inom idrotten brukar man prata om att offra blod, svett och tårar. Det är väl främst tack vare att det finns så bra skydd som kroppsdelar inte finns med på den listan. Backen Viktor Ekblom täckte 92 skott den här säsongen samtidigt som hans Örebro släppt in var tionde skott i år. Rent teoretiskt kan han alltså ha blockerat minst nio mål den här säsongen. En stark bedrift. Men gör det inte ont? Det finns trots allt skyttar i SHL som kan vräka i väg pucken i upp emot 160 kilometer i timmen.

En viktig del i att kunna stå pall för dessa projektiler är givetvis att ha bra utrustning – på rätt ställe. I Viktor Ekboms fall har han fått anpassa sin utrustning efter sitt uppdrag. Tack vare det har han klarat sig utan allvarligare skador.
— Jag har byggt på skydden. Där man vet att man är sämre skyddad, nere vid fötterna, har jag byggt på benskydden lite, förklarar han.

Hur har du byggt på benskydden?
— Nere där benskydden slutar har jag byggt på en platta som sticker ut, där nere vid smalbenet där det annars inte skyddar så mycket.

Använder du shot blockers, den typen av skydd man spänner fast utanpå skridskorna?
— Jag använde såna i början av säsongen faktiskt. Det satt väl i huvudet, men jag tyckte att de var lite i vägen så jag spelar inte med såna längre. De är ju väldigt bra annars, om man tycker att de sitter bra och är sköna att ha så är det väldigt bra.

Är det just fötterna som är värst att bli träffad på, förutom ansiktet då?
— Jo, det gör ju lite ont, det gör det ju. Det är väl ett av de ställena som gör ondast. Sen gör revbenen ganska ont att bli träffad på också, det är nog värst. 


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

Att bli en spelare som specialiserar sig på något så oglamouröst som att stå i vägen för motståndarnas skott är det vanligtvis bara målvakter som suktar efter. Som utespelare tittar unga utespelare i stället på spektakulära lirare som Erik Karlsson, Sidney Crosby och Aleksandr Ovetjkin.
— Ja, det var väl inget man drömde om att leda när man var liten, skrattar Viktor Ekbom när han begrundar sin egen spelstil.
— Det är inget jag åker runt och tänker på, det är lite av min spelstil. Jag har en uppoffrande spelstil, det är något som bara har växt fram.

Det är en spelstil som har vuxit fram genom att lära sig att kombinera sin utrustning med den tajming som krävs för få pucken på ”rätt” ställe.
— Man lär sig hur man ska göra och var man ska ta skotten där det gör minst ont. Sen handlar det mycket om tajming. Spelarna är så pass duktiga att går man ner för tidigt så går de bara runt en. Så det är tajming, och hur och var man vill bli träffad för att man ska bli så lite skadad som möjligt.

Det här är en artikel som ingår i serien ”Rätt skydd och yrkeskläder” som presenteras i samarbete med Grolls Yrkesbutiker. Klicka här för att hitta rätt skydd och yrkeskläder för ditt yrke.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan