Linus Hultström …
SHL

Det här börjar lukta NHL, Linus: ”Det är dit jag siktar”

ANNONS

Nio poäng på tre matcher. Linus Hultströms kanonstart på slutspelet skapar eko i hockeyvärlden. Efter sin starka säsong och inspirerande slutspelsstart ser ett NHL-kontrakt ut att finnas inom räckhåll för den glödhete 23-åringen.
– Det är dit jag siktar, säger Hultström till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Linus Hultströms genombrott kom redan i fjol när han efter flytten från Linköping till Leksand utvecklades till en av SHL:s mest produktiva backar. Den utvecklingen har fortsatt att ge fina resultat i Djurgården den här säsongen. Med 31 poäng i grundserien vann han backarnas poängliga, men frågan är ändå om inte det är hans nio poäng på tre matcher i åttondelsfinalen mot Brynäs som lämnat störst eko i hockeyvärlden.

Efter fyra poäng i den första åttondelen, en assistpoäng i den andra slog han i kväll till med två mål och två assist i 5-4-segern som skickade Djurgården till kvartsfinal mot Frölunda.
– Man skjuter väldigt mycket och får studsarna med sig samtidigt som man har lagkamrater som jobbar hårt framför målet. Det är väl den korta sammanfattningen, säger Hultström till hockeysverige.se när han ombeds beskriva sin vansinniga form.

Tränaren Hans Särkijärvi pratar om att Hultström har blivit bättre på att få igenom puckarna. Det vill säga att hitta luckor i försvaret och på så vis kunna få pucken på mål oftare.
– Man försöker röra sig mer på blå och när motståndarna är i skottlinje försöker man göra det enkla och lägga ned pucken och få ett längre anfall i stället för att träffa ett benskydd och få en spelvändning på sig. Det är lite avvägningarna på blå som har blivit bättre, säger Linus Hultström.
– De säger ju att man får bättre tålamod ju äldre man blir. Skämt åsido, jag har väl blivit bättre på att värdera situationerna.

”HAN ÄR EN AV SVERIGES BÄSTA BACKAR”

I den avgöranden åttondelsfinalen mot Brynäs skickade han i väg två projektiler från sin position i vänsterbacksläge. Det betydde 2-2 och sedermera 4-2. Det sista målet i powerplay.
– Jag får två bra passningar och lyckas trycka dit dem. Även om det inte är skymning i dag så studsar det min väg, säger han med en axelryckning.

Emil Lundberg, som satte det matchvinnande 5-2-målet på ett friläge efter assist från Hultström, hyllar sin lagkamrat och goda vän.
– Det är bara att lyfta på hatten. Jag är jätteglad för hans skull. Jag och Linus bor nästan grannar, på samma gata. Vi umgås dagligen och det är bara kul att se han lysa, säger Lundberg.
– Han är ett sylvasst vapen med sitt skott och nu har han bra spelare som lägger fram pucken. Med det självförtroendet han får – han är en av Sveriges bästa backar och spelar med små marginaler – så flyger han fram.

Linus Hultströms fina spel i SHL under de två senaste säsongerna har starkt bidragit till att NHL-snacket har börjat gå på allvar. I somras var han med på Chicago Blackhawks utvecklingsläger och efter den här säsongen kan det mycket väl dyka upp med konkreta anbud.

”HOPPAS ATT JAG KOMMER NÄRMARE OCH NÄRMARE NHL”

– Jag har som de flesta spelarna ett mål med min karriär och NHL är världens bästa liga. Det är dit jag siktar så det handlar bara om att jobba hårt varje dag och vara konsekvent under 60 minuter när man är på isen, säger Linus Hultström som hoppas att allt arbete gett utdelning.
– Jag känner själv att jag har utvecklats defensivt och över hela banan, blivit en mer stabil spelare. Det har varit mycket video och feedback från (Stefan) Nyman och han har stor del i de kliven jag har tagit. Jag hoppas att jag kommer närmare och närmare NHL.

Den moderna hockeyn har på många sätt inneburit ett lyft för de spelskickliga backarna, även de som likt Djurgårdens smålänning ligger på cirka 180 centimeter. I NHL har Erik Karlsson och John Klingberg nått nya höjder medan en spelare som Erik Gustafsson, i fjol i Frölunda, i allt större grad funnit sin nisch på Chicago Blackhawks blålinje. Hultström har med andra ord en spelstil som ligger rätt i tiden.
– Så är det absolut. Även i SHL har de offensiva backarna fått mer och mer utrymme. Det handlar bara om att ta till vara på förtroendet, konstaterar han själv.

Frågar man Emil Lundberg finns det inga tvivel på att Linus Hultström kan spela i NHL förr eller senare.
– Självklart, det finns ingenting som stoppar honom. Det beror på honom själv, men vill han så kan han komma dit. Det ser bra ut. Han han har ju börjat slutspelet bra i alla fall…

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM