Leif Boork.
Nyheter

Boorks VM-nyckel – centrarna: ”Är på något vis navet”

ANNONS

Igår presenterade Leif Boork truppen som ska representera Damkronorna i VM vid månadsskiftet. För hockeysverige.se. berättar han om sina tankar kring truppen, och menar att centerpositionen blir Sveriges nyckel under turneringen.
– Jag har ju en gammaldags uppfattning att centrarna ska vara den klassiska svenska centern som spelet ska gå igenom och som ska fördela spelet.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Under tisdagen presenterade Leif Boork sin trupp till VM i Kamloops, Kanada 28 mars till 4 april. Efter presskonferensen på Sjöfartshotellet nära Karl-Johan slussen i centrala Stockholm slog sig hockeysverige.se sig ner med Leif Boork för att lyssna lite med honom om hur han ser på det lag han har plockat ut.

Leif, vilka delar i laget kände du var svårast att hitta rätt i när du plockade ut truppen?
– En av centrala frågorna när det gäller mitt sätt att se på hockeyn är centrarna. Dom är på något vis navet. Jag har ju en gammaldags uppfattning att centrarna ska vara den klassiska svenska centern som spelet ska gå igenom och som ska fördela spelet.
– Centrarna är viktiga och där har nu Pernilla Winberg etablerat sig och Anna Borgqvist kom tillbaka. Sedan var det en diskussion om vem av Julia Östlund och Michelle Löwenhielm vi skulle ta med. Michelle hade ett ganska tufft VM ifjol och som jag dessutom inte har sett live speciellt mycket den här säsongen. Jag har haft mycket kontakt med tränare och folk som har sett henne. Hon har inte gjort så mycket poäng och så vidare. Det har jag ställt mot Julia Östlund som är på väg uppåt och har gjort det väldigt bra ifrån sig då hon varit i landslaget.

Känner du dig trygg med det valet du gjorde?
– Ja, jag känner mig trygg med det då det gäller dom tre centrarna som jag har koll på. Jag är lite mer osäker på vart Michelle står någonstans.
– Vi har pratat väldigt mycket på telefon. Är det så att hon får det att fungera med den speluppfattning hon har och kan ta lite revansch från VM i Malmö så blir det väldigt bra. Men jag vill se det på plats, så att säga, innan jag känner mig hundraprocentigt trygg med det.

BB150329LT036

En annan fråga som Leif Boork funderat lite extra över är målvaktsfrågan där Sara Grahn, Minatsu Murase och Sarah Berglind kom med i truppen.
– Målvaktsfrågan är naturligtvis viktig eftersom vi haft en generationsväxling där. I och med att Minatsu kommit upp och spelat så bra som hon gjort i landslaget framförallt och fått en kontinuitet i spelet så har jag blivit mer trygg med det.
– Sara har varit lite ojämn under säsongen i ett ojämnt lag, men där har tryggheten infunnit sig tack vare att Minatsu har spelat så bra som hon gjort. Där har vi två väldigt bra målvakter.

Du har den här säsongen hållit Sara Grahn som etta, känner du så även inför årets VM?
– I utgångsläget är hon det. Hon är den mest erfarna målvakten med nästan 200 landskamper. Hon har jobbat i skuggan av Kim Martin och i viss mån också av Valentina Wallner under några år. Hon har på något sätt gått den långa vägen och har ganska mycket erfarenheter från olika situationer som målvakt.
– Med den bakgrunden och fundamentet hon har så är hon i mästerskapssammanhang i utgångsläget förstamålvakt, men Minatsu har verkligen tagit upp kampen och givetvis blir det en dagsformgrej.

Jenni Asserholt (13)

Jenni Asserholt.

Tre av spelarna som Leif Boork har plockat med till VM har dragits med ganska tuffa skador i slutet av säsongen. Det handlar om Jenni Asserholt, Johanna Olofsson och Annie Swedin.
– Jag känner att dom är hundra. Vi hade mycket kontakt med dom under januari och februari inför turneringen i Oskarshamn. Vi låg lite lågt med att ta med dom.
– Jag såg matchen då Johanna fick den där hjärnskakningen och hon kom igen ganska snabbt från den ändå. Jenni var jag mest orolig för eftersom det till synes först var en ganska allvarlig och långvarig skada. Hon är fantastisk på att rehabilitera och sköta den fysiska biten. Nu blev det nästan idealiskt sett med landslagsögon att hon fick tre tuffa matcher i slutspelet och efter det fick hon ett uppehåll.

Det kan snarare gynna oss jämfört med i fjol då hon fick en lårskada inför VM som hon led av.
– När det gäller Swedin och hennes ljumske har vi också varit försiktiga. Hon har haft stora problem med det, men det är ordning och reda på den tjejen. Hon är konstruktiv och väldigt tålmodig då det gäller träningen när det gäller att göra rätt och ha kontakt med läkare. Nu har hon dessutom vilat i Sundsvall under slutet av serien.

Det tre spelare med från USA, Michelle Löwenhielm, Maria Lindh och Caroline Markström, hur mycket har du kunnat följa dom under säsongen?
– Markström har varit inne och spelat med oss liksom Lindh och även Linnéa Hedin (reserv). Det är bara Michelle som inte varit inne.
– Jag har kunnat följa tjejerna där borta på så vis att jag har en bra kontakt med tränarna där. Bland annat har jag en väldigt tät kontakt med assisterande tränare i St. Cloud som också tränar Caroline lite individuellt. Han har dessutom varit assisterande tränare under Shannon Miller i Duluth och har lite externa ögon och vet vad som händer.
– Sedan har jag pratat mycket med Maura Crowell som är nya tränaren i Duluth. Så jag tycker att jag har bra koll på så vis att jag vet att skolan har fungerat, att dom har fått nya lägenheter och att deras liv runtomkring har fungerat bra. Jag vet också att plugget fungerar mycket bättre för Maria Lindh än vad det gjorde ifjol. I viss mån även för Michelle.

Lina Bäcklin har tackat nej till VM-spel av högst oklara anledningar, men i övrigt har inte Leif Boork fått några återbud.
– Lina har tackat nej och det är höjt i dunkel varför det är så. Det kan vara orsaker som vi inte vet och hon inte vill prata om, men det går inte att nå henne just nu och hon har heller inte tränat senaste veckorna, avslutar Leif Boork som samlar truppen redan på måndag inför avresan till Kanada på tisdag.

Hockeysverige.se var i kontakt med Lina Bäcklin under onsdagen och hon berättade att det handlar om att det bland annat handlar om skolan och att man där inte tar hänsyn till att hon spelar hockey. Det gjorde att det den här gången helt enkelt krockade.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL