Patrik Ross.
SDHL 1

Experten pekar ut Luleås finska storstjärna inför finalen: ”Hon är så pass duktig”

ANNONS

I kväll spelas den första av max tre finaler mellan Linköping och Luleå. SVT:s expertkommentator Patrik Ross pekar ut Luleås finska storstjärna Michelle Karvinen som finalens nyckelspelare.
– Naturligtvis måste man peka på Karvinen i Luleå eftersom hon är så pass duktig, säger Ross till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Ikväll spelas den första SM-finalen i bäst av tre mellan Linköping och Luleå. Nedsläpp 19.00 i Stångebro Ishall. Matchen sänds på SVT Play och som expertkommentator på plats kommer Patrik Ross att finnas. Hockeysverige.se träffade Ross på Sjöfartshotellet i Stockholm och vi passade på att fråga honom om hur han ser på att det blev just Linköping och Luleå som kommer att spela final.
– Man ska aldrig säga att det var ganska väntat, men det var många som förutspådde det här redan innan säsongen. Luleå har storsatsat och Linköping är ett bra lag, vilket vi såg inte minst förra säsongen.

BB150311JL006

Jennifer Wakefield.

Är det något lag i Riksserien som du ser har underpresterat med tanke på förväntningarna innan säsongen?
– Nej, men SDE Hockey och Sundsvall har haft lite problem den här säsongen. Vi får hoppas att Sundsvall och SDE rustar inför nästa säsong så att det kan bli en ännu tuffare serie och att den spetsas till.
– Det är många som har synpunkter på att man tar in utländska spelare, men jag tycker att vi måste se att det faktiskt också förgyller damhockeyn och Riksserien att vi tar in riktigt bra spelare. Bland annat då (Jennifer) Wakefield som är en av världens absolut bästa forwards. I Luleå har vi (Michelle) Karvinen som är en finsk forward som väljer att spela i Sverige, vilket också är positivt. Samtidigt får det inte bli för många. Ska vi ta in spelare till Riksserien så måste dom förgylla och vara topparna i våra lag. Annars stagnerar det utvecklingen och utbildningen hos våra egna spelare.

Ser du att intresset för Riksserien har ökat under den här säsongen?
– Ja, det tycker jag. Jag har själv varit och tittat på mycket hockey och främst HV 71 som spelar i närheten av där jag bor. Jag har sett en del matcher där, men framförallt har jag fått set på nära håll hur mycket tjejerna tränar och hur mycket dom är med och bidrar.

Hur ser du på kvällens finallag och om vi börjar med Linköping?
– Linköping har ett starkt lag. Jag menar (Denise) Altmann, (Jennifer) Wakefield, (Pernilla) Winberg, alltså deras förstakedja är fantastiskt bra.
– (Anna) Kjellbin och Emilia Ramboldt är ett backpar som enligt ”Leffe” (Boork) kanske kommer att spela ihop i VM-laget också. Dom utnyttjas väldigt frekvent i powerplay också och tillhör första pp-linen. Den femman mot Luleås första femma kommer bli hur intressant som helst att följa.

DSC_0871

Michelle Karvinen.

Hur viktig kommer Linköpings världsmålvakt Florence Schelling bli?
– Jätteviktig. Alla måste vara med och bidra eftersom det är en SM-final. Jag tror egentligen inte att man bara kan peka på en enskild spelare, men naturligtvis måste man ändå peka på Karvinen i Luleå eftersom hon är så pass duktig. Hon älskar att utmana, går alltid emot sina backar och gör det väldigt svårt hela tiden. Sedan har, som sagt var, Linköping Wakefield, Altmann, Winberg och Ramboldt som kanske är ligans absolut bästa back. Det finns verkligen massor att hålla ögonen på ikväll.

Hur skulle du beskriva Luleå som lag?
– Både Luleå och Linköping har två väldigt bra första två femmor och som kommer att vara med och producera. Luleås tredjefemma är starkare än Linköpings motsvarande.

Om du ser till målvaktsmatchen där Florence Schelling är en etablerad världsmålvakt och Maria Omberg inte är lika profilstark, hur går dina tankar där?
– Jag vet att Luleå har varit väldigt nöjda med Omberg. Det är två bra lag och två bra målvakter annars spelar man inte en final.

Vilka vinner SM-guld den här säsongen?
– Jag tror att just bredden gör att Luleå kan ta hem det här. Dessutom får man avgörande matchen hemma om det skulle gå så långt. Det kan fälla avgörande.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch